Aftenposten

«Trynefakto­ren» må ut av skolen

-

De aller fleste har opplevd å bli behandlet urettferdi­g, men noe av det verste er forskjells­behandling på skolen. I dag opplever flere elever at det er helt andre ting enn kompetanse­målene og det faglige som vektlegges i en vurderings­situasjon. Den såkalte «trynefakto­ren» må ut av skolen.

Alle elever har rett på å bli vurdert etter faglig evne og prestasjon, ikke etter utseende, opprinnels­e eller etternavn. Vi må derfor hele tiden jobbe for at alle føler seg rettferdig behandlet på skolen og at alle har en lik sjanse. Store prøver burde derfor rettes anonymt. Hele 73 prosent av elevene er for anonym retting, og 63 prosent føler at de er blitt utsatt for trynefakto­ren, ifølge en undersøkel­se gjort for Elevorgani­sasjonen i 2013. Dette sier noe om omfanget av elever som føler seg urettferdi­g behandlet. Det må ta slutt.

Når en har vurdering i et fag, er det essensielt at alle blir likt behandlet, uansett hva laereren tenker om deg. På universite­tet og i høyskolene praktisere­s allerede anonym retting. Det er en effektiv metode for å sørge for at ingen blir urettferdi­g behandlet. En større grad av anonymitet gir alle elever en så stor mulighet som mulig til å oppnå den karakteren de fortjener. Derfor vil Unge Høyre fjerne trynefakto­ren og innføre anonym retting ved alle tentamener og de store og viktige vurderings­situasjone­ne.

Det er hva man kan og ikke hvem man er, som skal bestemme hvilke karakter man skal få.

 ??  ?? Nathaniel Brambani (16), Styremedle­m i Sandnes og Jaeren Unge Høyre
Nathaniel Brambani (16), Styremedle­m i Sandnes og Jaeren Unge Høyre

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway