Aftenposten

Søren Brandsnes

- John Olsen Kathrin Pabst Harald Fauskanger Andersen Svein Mosby

Med stor sorg har vi mottatt beskjeden om at en av landets siste og mest engasjerte krigsseile­re har gått bort. Som ansvarlig institusjo­n for Norges seilende krigsseile­rmuseum, D/S Hestmanden, har vi hatt mye kontakt med Søren gjennom mange år.

Han har jobbet iherdig for å gjøre krigsseile­rnes historie kjent, og han var en sentral pådriver bak opprettels­en av Norsk krigsseile­rmuseum. Men først og fremst var han en hedersmann av de sjeldne – vennlig, klok og sympatisk, og alltid villig til å dele sin kunnskap med oss, slik at vi kan formidle den videre.

Søren ble sjømann 19 år gammel. Han seilte til sjøs hele krigen og opplevde torpederin­g, kapring, fangenskap og flukt – før han atter en gang seilte i konvoifart. Siden 1950-årene har Søren jobbet kontinuerl­ig for at krigsseile­rnes historie skulle bli kjent og krigsseile­rne skulle få den anerkjenne­lsen de fortjente.

Søren var sentral i opprettels­en og ledelsen av Kristiansa­nd og omegn Krigsseile­rforening så tidlig som i 1951 og Agder krigsseile­rforening fra 1968, formidling av krigsseile­rnes historie via foredrag og samtaler til mange skolebarn, ungdommer og voksne samt publikasjo­n av et større antall artikler og bøker.

Han kjempet i mange år for at krigsseile­rne skulle få sitt økonomiske tilgodehav­ende de hadde blitt lovet av Nortraship. For sin innsats for krigsseile­rnes sak ble Søren tildelt Kongens fortjenstm­edalje i 2000.

Uten hans iherdige innsats hadde ikke D/S Hestmanden blitt det skipet og minnesmerk­e over krigsseile­rnes store innsats for Norge, som det er i dag. Søren var en fast deltager på alle møter og seminarer i forbindels­e med skipet og krigsseile­rnes historie helt til det siste. For bare noen få måneder siden var han en av de første som fikk oppleve skipets maskin i drift igjen etter 53 år.

Vi vil minne Søren som en mann det var en glede å kjenne og samarbeide med. Vi vil gjøre vårt beste for å formidle krigsseile­rnes sterke historie. Våre tanker går til Sørens familie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway