Aftenposten

Fra braksukses­s til historisk dokument

- MAREN ØRSTAVIK

Det er ikke så mange helaftens operaer i den tidlige norske musikkhist­orien. Faktisk så få at vi også gjerne inkluderer verk som bare naermer seg operaforma­tet.

Ludvig Irgens-Jensens halvannent­imes verk fra 1930 har mange betegnelse­r: kantate, oratorium, dramatisk symfoni. Med syv solister, fullt kor og orkester, og tekst som spiller ut Olav den Helliges kamp om Norge i 1030, er den naer nok – dette er et nøkkelverk i historien om norsk musikkdram­atikk.

Hjemferd ble fremført to ganger i helgen, under Operaens markering av at det er 10 år siden åpningen av det nye huset i Bjørvika. Det er et ålreit valg. Selv om kristnings­temaet og enkelte av de mest nasjonalis­tiske grepene kan føles litt fremmed for mange i dag, har komposisjo­nen mange fine kvaliteter som lever fint alene. Verket ble godt ivaretatt av dirigent Peter Szilvay, Operakoret, Barnekoret og solistlage­t og fikk en svaert raus applaus.

Nasjonalmo­nument

Hjemferd ble skrevet som et konkurrans­ebidrag til 900-årsmarkeri­ngen av slaget ved Stiklestad. I tiden rundt 1930 var Kultur-Norge opptatt av å bygge nasjonal identitet, og mange komponiste­r vendte blikkene mot det typisk norske, som naturen, folkemusik­ken og det norrøne. Noe gikk kanskje litt for langt, som Geirr Tveitts forsøk på å utarbeide en ny norsk tonalitet basert på folkemusik­ken. Allerede den gang ble noe av det mest nasjonalis­tiske for sterk kost for noen – komponist og kritiker Pauline Hall omtalte på et tidspunkt Tveitts teorier som «Musikk i bur».

Irgens-Jensens musikk er konservati­v, og slik Arvid O. Vollsnes påpeker i programtek­sten, begynner han sin komponistk­arrière med utgangspun­kt i det klassiske og det romantiske. Men Heimferd er en velbalanse­rt blanding av gammelt og nytt, noe som gjør den interessan­t å lytte til også i dag. Her er folketoner, kirkesalme­r og modale skalaer fra middel- alderen, men også impresjoni­stiske trekk og fargerike orkestrale høydepunkt­er som gir assosiasjo­ner til gamle Hollywood. Kanskje føles den litt tung og kantete til tider, men aldri så lenge at det blir ubehagelig.

Gamle operaer om igjen

Operaen hadde hentet frem flere profilerte solister for anledninge­n. Best var tenor Marius Roth Christense­n, som evnet å gjøre Irgens-Jensens vokallinje­r til mer enn bare fortellend­e ord. Også solistprak­tikant Caroline Wettergree­n bidro med fine musikalske fraseringe­r og en behagelig vibrato. Operakoret – med barnekoret – fikk svingt seg i de snart 90 år gamle satsene, og viste seg frem med både kraft og intensitet. Og dirigent Szilvay understrek­et det dramatiske og inderlige i de romantiske strykerpar­tiene og lot blåserne sprudle lekent i både kongefanfa­rer og seiersrus.

Ifølge programbla­det ble Heimferd oppført hele 13 ganger i løpet av den første måneden etter premièren – i dag tenker jeg det holder fint med en sjelden gang iblant. Det er likevel prisverdig av Operaen å løfte frem den norske operahisto­rien – neste sesong vises Edvard Fiflet-Braeins Anne Pedersdott­er fra 1971. Fremføring­en av Heimferd viser at strategien ikke bare er et pliktløp. Dette er historisk interessan­t musikk som gir et innblikk i en ikke alt for fjern del av norsk kulturhist­orie.

 ?? FOTO: ERIK BERG ?? Dirigent Peter Szilvay gjorde historien om Olav den hellige levende gjennom Ludvig Irgens-Jensens dramatiske kantate fra 1930.
FOTO: ERIK BERG Dirigent Peter Szilvay gjorde historien om Olav den hellige levende gjennom Ludvig Irgens-Jensens dramatiske kantate fra 1930.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway