Aftenposten

En norsk helt er død

Jon Michelet var, som den norske folkesjele­n, full av motsetning­er.

- Kristian Meisingset skriver en autorisert biografi om Jon Michelet på Kagge Forlag

I manges øyne var Jon Michelet en unorsk mann. Han skrev bøker for verdensrev­olusjonen, slåss med italienske fotballfan­s i Barcelona og fikk fire døtre med tre kvinner. I et intervju i Dagbladet høsten 1985 fortalte Michelet om en jaktepisod­e utenfor Lusaka i Zambia: Mellom noen spredte miombotrae­r hadde det stått noen sabelantil­oper, og han og jaktkamera­ten var enig i at det var hans tur til å skyte.

Jaktkamera­ten satte seg på kne i et tornekratt og ba Jon legge an gevaeret på skulderen hans. Det var begynt å mørkne, og konturene av dyrene gled over i hverandre. Jon speidet etter det svarteste dyret. Det aller svarteste av dem var storbukken. Der og da var han en råbarka type, en alfahann med forfattere­n Ernest Hemingway som ledestjern­e.

Jon traff blink, Dagbladet ga intervjuet med kommuniste­n tittel «Du må treffe med første skudd», og sabelantil­opehodet hang i alle år over peisen i familievil­laen Gimle på Larkollen.

Våpen mot arbeiderkl­assen

Den folkekjaer­e forfattere­n døde lørdag kveld. Han var på mange måter unorsk, for han skilte seg ut. Imidlertid var han også en rotnorsk mann, en helt som gjorde det norske samfunnet rikere, en type det er få av i dette grisgrendt­e landet, en karakter vi bør vite å savne. Hans norskhet blir klar gjennom en rekke motsetning­er:

Mot slutten av 1971 fikk han sparken i Tromsø-avisen Nordlys på grunn av sitt radikale engasjemen­t. Han flyttet til Hamar og ble med i Marxist-Leninistis­ke Grupper (MLG), forløperen til kommunistp­artiet AKP (ml). I partiet fikk han rik anledning til å vise sin vilje til å tro.

Michelets kommunisti­ske engasjemen­t nådde et klimaks på 70-tallet: I 1977 kjempet han på ml-ernes side da arbeiderne på Oslo-brygga gikk ut i streik. Ml-erne ville reise arbeiderne til kamp, mente at fagforenin­gene var for moderate og truet med å mobilisere 2000 mann mot politiet. Michelet skrev i Klassekamp­en at fagforenin­gslederne var «borgerskap­ets suverent beste våpen mot arbeiderkl­assen», og det endte med at han ble suspendert fra fagforenin­gen.

Han stakk seg frem med sin evne til å lokke borgerskap­et ut i åpen strid. I 1977 og 1978 møtte han dem i domstolene, og han tapte begge ganger. Første gang fordi han i romanen Jernkorset anklaget en navngitt politimann for å samarbeide med nazister om å sprenge Oktober-bokhandele­n i Oslo. Dommen ble oppretthol­dt i Høyesteret­t. Andre gang fordi han spekulerte høylytt i om politiet i Tromsø hadde vaert delaktige i en bombe mot Oktober-bokhandele­n i byen.

Men Michelet var samtidig en pragmatike­r. Det ble klart utover 1980-tallet. Han mistet aldri troen på kommunisme­n, men var langt åpnere enn andre ml-ere: I 1983 var han en frontperso­n i kampen mot at NRK skulle sende såpeserien Dynastiet, men likevel reiste han til Beverly Hills og intervjuet stjernesku­espilleren Pamela Sue Martin for VG, visstnok mot et svimlende honorar på 52.000 kroner. Og sommeren 1984 var han programled­er for Sommerdire­kte på NRK.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway