Aftenposten

Regjeringe­n må slutte å dope oss ned med oljepenger

-

og stat. Dagens myndighete­r sitter på verdier for over 8000 milliarder gjennom Oljefondet, og skulle et bedre brensel bli oppfunnet eller oppdaget, ville omstilling­en skje raskere enn staten rekker å selge verdiene sine.

Mens naeringsli­vet mister tusener av arbeidspla­sser og verdiskapn­ing reduseres, vil myndighete­ne med dagens verdier ha tilnaermet like store problemer.

Lite å falle tilbake på

I tillegg bør man fjerne dagens leterefusj­onsordning­er, hvor staten tar regningen for eventuelle tap ved oljeleting. En fjerning av ordningene bidrar til å redusere statens risiko tilknyttet petroleums­bransjen og lar høyt kvalifiser­te fagpersone­r bestemme hvorvidt kostnadene er verdt risikoen. Skulle man fjerne leterefusj­onsordning­en, er det viktig å redusere petroleums­skatten tilsvarend­e, slik at risikoen flyttes over til leteselska­pene uten at det gir dem mindre inntekter.

Det er på tide å innse at det norske samfunn er for dårlig forberedt på utfasingen av olje. Vi har for få andre bransjer å falle tilbake på, og norske myndighete­r sitter på for store verdier innenfor sektoren. Dagens regjering må forvalte ansvaret de har overfor dagens og fremtidens innbyggere på en bedre måte og stoppe neddopinge­n av norsk økonomi med oljepenger. I det lange løp vil det ikke vedvare, og det bør dagens regjering gjøre noe med.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway