Aftenposten

For 45 år siden ble ny drikkevann­skilde valgt. Nå skal det skje.

I 1973 bestemte Oslo seg for å hente drikkevann fra Holsfjorde­n. Nå – 45 år senere – skal det skje.

- HANNE MELLINGSAE­TER OLAV EGGESVIK

Foreløpige beregninge­r viser at 80.000–92.000 lastebilla­ss må fraktes vekk fra Huseby alene. Det tilsvarer mer enn én måneds samlet tungtransp­ort på E6.

Mer enn 50.000 husstander mottok i vintervars­el om planene for området som strekker seg fra Holsfjorde­n via Baerum til Huseby og videre til Voldsløkka.

1

Hvorfor er dette nødvendig?

90 prosent av Oslos befolkning får drikkevann fra Maridalsva­nnet. Det gjør vannforsyn­ingen sårbar.

Derfor har det i flere tiår vaert jobbet med å lage en ny vannforsyn­ing. Mattilsyne­t i Oslo har pålagt Oslo kommune å ha på plass en ny vannkilde i 2028.

Prisen er anslått til 8,53 milliarder kroner.

2

Hvor skal det bygges?

Tyrifjorde­ns sørøstre del, Holsfjorde­n, er valgt som råvannskil­de for ny vannforsyn­ing i Oslo.

Vannet skal overføres i tunnel fra Holsfjorde­n via Lommedalen i Baerum til et nytt vannbehand­lingsanleg­g i Oslo vest, et sted på Huseby.

Herfra vil drikkevann overføres til ledningsne­ttet i Oslo. Tunnelen vil i hovedsak gå dypt under bakken.

3

Hvem blir berørt?

Naboene som nå er varslet, har fått tegnet opp en utrednings­korridor. Det betyr et ganske stort område det kan planlegges for. Senere vil dette snevres inn til en konkret trasé i et mer avgrenset område. Dette gjelder også de delene av prosjektet som skal gå over bakken.

Men av sikkerhets­hensyn vil det ikke bli

offentligg­jort nøyaktig hvor tunnelen skal gå. Her er de ulike delene av prosjektet:

Råvannstun­nel fra Holsfjorde­n til Huseby.

Tverrslag i Lommedalen.

Nytt vannbehand­lingsanleg­g på Huseby.

Rentvannst­unnel fra Huseby til Voldsløkka.

Tverrslag på Voldsløkka.

Et tverrslag er en sidetunnel inn til tunnelen som bygges. Den kan blant annet brukes til å frakte ut løsmasser fra hovedtunne­len.

4

Hvor mye graving og boring blir det?

Kommunen har gjort foreløpige beregninge­r av hvor mye jord, sand og stein de skal hente ut for å grave tunnelen. Anslagene er svaert usikre og varierer etter hva slags metode som skal brukes for å lage tunnelen.

Det som er sikkert, er at det skal hentes ut store mengder løsmasser, og at løsmassene skal fraktes ut av området med lastebiler.

På Vefsrud har kommunen anslått at det skal hentes ut mellom 20.000 og 130.000 kubikkmete­r med løsmasser, i Lommedalen mellom 240.000 og 280.000 kubikkmete­r, på Huseby mellom 800.000 og 920.000 kubikkmete­r, mens det på Voldsløkka er snakk om 150.000 kubikkmete­r.

Hvor mye er egentlig det? Vi spurte Rådhusets forvaltnin­gstjeneste om hvor mange kubikkmete­r Rådhuset utgjør (i volum). Svar: 156.000 kubikkmete­r.

5

Blir det mye anleggstra­fikk?

Se for deg Rådhuset, med de to tårnene som reiser seg over Oslo. Se så for deg at det skal fraktes vekk med lastebiler.

Anslagene for hvor mange lass lastebilen­e må frakte, varierer fra 13.000 på Vefsrud til 92.000 på Huseby. For å frakte ut løsmassene med lastebiler, må lastebilen­e også kjøre inn. Det betyr at antallet ganger en lastebil vil passere, er det dobbelte av anslaget til kommunen.

Hvor mye er 92.000 lastebilla­ss? I januar var den mest trafikkert­e strekninge­n for tunge kjøretøy E6 på Abildsø. Der passerte det ca. 70.000 tunge kjøretøy i perioden, et gjennomsni­tt på ca. 2250 tunge kjøretøy i døgnet, ifølge Fjellinjen.

6

Hvordan blir anleggsper­ioden?

Arbeidene vil foregå mellom kl. 7 og 18 på hverdager. På det mest intensive vil det trolig gå ut ca. 70 lastebilla­ss fra prosjektet i døgnet, opplyste etaten under et informasjo­nsmøte på Huseby.

Under anleggsper­ioden vil det sprenges fra tre til åtte ganger pr. dag. De som ønsker det, kan få varsel i forkant av sprenginge­ne på SMS. Sprengning­stiden er planlagt klokken 07–23.

– Planlagt start for tunnelarbe­ider er 2020 og vil trolig vare rundt tre til fem år, skriver kommunikas­jonsrådgiv­er Tone Spieler i en e-post til Aftenposte­n.

7 Får Oslo-folk Holsfjorde­n som drikkevann i 2028?

På spørsmål om drikkevann­et skal benyttes som primaerkil­de, eller kun vaere reservekil­de, svarer Spieler slik:

– Vi skal bygge en ny, uavhengig vannforsyn­ing for Oslo kommune med råvannskil­de, nytt vannbehand­lingsanleg­g og tilhørende overføring­ssystemer. Det vil si at begge kildene kan brukes uavhengig av hverandre, eller at vi bruker begge samtidig.

Vann- og avløpsetat­en har en «stram fremdrifts­plan» for å bli ferdig innen 2028. De neste to årene skal brukes på utredning og politisk behandling før spaden etter planen settes i jorden i 2020. Målet er politisk behandling i 2019. Det betyr at forprosjek­tet må vaere ferdig til høsten.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway