Aftenposten

Fengslet i Tyrkia som terrorist

Norge avslo Gülizer Tasdemiras asylsøknad og sendte henne hjem.

- Tor Arne Andreassen Journalist Aftenposte­n i Istanbul

Norge mente Gülizer Tasdemir ikke trengte beskyttels­e og sendte henne til Tyrkia. Der ble hun umiddelbar­t pågrepet.

Gülizer Tasdemir (42) sier hun er med i PKK. Likevel ble hun nektet asyl i Norge og sendt til hjemlandet Tyrkia onsdag denne uken.

Tyrkiske medier skrev torsdag om pågripelse­n av Tasdemir. «En terrorist er blitt pågrepet på flyplassen», skriver den regimetro avisen Sabah.

Gülizer Tasdemir mistenkes for å ha vaert medlem i PKK siden 1991, melder det statlige tyrkiske nyhetsbyrå­et Anadolu.

De melder også at påtalemynd­igheten i Erzurum i det østlige Tyrkia utstedte en arrestordr­e på henne i 2013 for å «vaere medlem av en bevaepnet terrorgrup­pe».

Dersom dette er riktig, så er det noe helt annet enn det norske myndighete­r la til grunn for sitt avslag. De undersøkte saken i 2016 og kom da til at hun ikke var etterlyst av tyrkiske myndighete­r.

– Hvis dette er riktig, så er vedtaket fattet på feil grunnlag. Da er vedtaket om å sende henne ut av Norge ugyldig, sier Tasdemirs advokat Jan M. Birkeland.

La frem bilder som bevis

Gülizer Tasdemir har opplyst at hun reiste fra Tyrkia i 1994, da hun var 18 år gammel. Siden da skal hun blant annet ha oppholdt seg i Irak og Syria. Hin har fremlagt bilder av henne sammen med PKK-lederen Abdullah Öcalan i Damaskus i 1997 eller 1998. Hun har også lagt ved bilder som skal vise at hun er i flere forskjelli­ge PKK-leirer gjennom flere år.

Hun sa i sin første forklaring til norske myndighete­r at hun ikke var medlem av PKK, men at hun gjorde forskjelli­g arbeid for dem. Hun skaffet mat til geriljaen, har vaert budbringer og har deltatt i politisk mobiliseri­ngsarbeid for kvinner. Like før hun skulle bli uttranspor­tert, opplyste hun at hun var medlem i PKK.

Frykter tortur i Tyrkia

Det er fare for at Gülizer Tasdemir kan bli torturert i Tyrkia, mener den tidligere stortingsr­epresentan­ten Erling Folkvord (Rødt). Han har tidligere stått åpent frem i Aftenposte­n med at han sympatiser­er med PKK.

– Hvis Gülizer Tasdemir blir torturert eller utsatt for umenneskel­ig behandling, så er det Utlendings­nemndas ansvar, sier advokat Jan M. Birkeland.

– UNE har sett bort fra dokumentbe­vis som knytter Tasdemir til Öcalan og PKKs innerste krets på et tidspunkt han må ha vaert blant verdens mest ettersøkte menn. De bevis som UNE har valgt å se bort fra, er identisk med de bevis tyrkiske myndighete­r synes å bruke som bevis for at hun har hatt tilknytnin­g til PKK.

I en Landinfo-rapport fra februar 2018 heter det at «tyrkiske menneskere­ttighetsor­ganisasjon­er forteller at bruken av tortur er blitt stadig mer utbredt etter 2015, samtidig som de som står bak overgrepen­e, nesten alltid forblir ustraffet».

Fant grunn til tvil

– Vi er kjent med hva som nå står i tyrkiske medier om saken. Vi har ikke klarhet i hva som har skjedd i Tyrkia og forsøker nå å undersøke dette naermere, sier avdelingsd­irektør i asylavdeli­ngen i Utlendings­nemnda, Marianne Jakobsen i et skriftlig svar.

– Vi mener at saken har fått en grundig behandling i UNE. Den ble behandlet i et nemndmøte hvor hun fikk mulighet til å forklare seg muntlig om saken sin.

Av papirene i saken går det frem at da norske myndighete­r sjekket saken, så fant de grunn til å tvile på hennes forklaring.

De la stor vekt på at hun ifølge deres undersøkel­ser ikke var etterlyst av tyrkiske myndighete­r da de sjekket historien hennes i 2016. Men nå kan det altså vise seg at hun da hadde vaert etterlyst i tre år.

Skiftende forklaring­er

UDI og UNE mente det var påfallende at Tasdemir først forklarte at hun hadde oppholdt seg Makhmur-leiren i Irak siden 1994, mens hun senere opplyste at hun også hadde vaert i Syria.

De mente hun hadde bodd i Tyrkia frem til midten av 2015. Tasdemir mener tyrkiske registre ikke har fanget opp at hun forlot landet fordi hun reiste ut på ulovlig vis uten pass.

Erling Folkvord mener Tasdemir kan ha vaert tilbakehol­den med å gi opplysning­er om hvor aktivt hun har jobbet for PKK da hun først forklarte seg for norske utlendings­myndighete­r. Han tror det kan skyldes frykt for myndighete­r i et nytt land og frykt for at opplysning­ene skulle tilflyte Tyrkia.

UNE skriver i begrunnels­en for å oppretthol­de utsendelse­n at de mener det er påfallende at hun først like før utsendelse­n opplyste at hun var kader, altså medlem, i PKK. «Det bidrar til å ytterliger­e svekke hennes troverdigh­et», skriver de.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Gülizer Tasdemir sier hun er med i PKK. Likevel ble hun nektet asyl i Norge og sendt til hjemlandet Tyrkia. Der ble hun umiddelbar­t pågrepet. På dette bildet har hun på seg en gul vest med et portrett av PKK-lederen Abdullah Öcalan.
FOTO: PRIVAT Gülizer Tasdemir sier hun er med i PKK. Likevel ble hun nektet asyl i Norge og sendt til hjemlandet Tyrkia. Der ble hun umiddelbar­t pågrepet. På dette bildet har hun på seg en gul vest med et portrett av PKK-lederen Abdullah Öcalan.
 ??  ?? Dette bildet fra 1997 eller 1998 er blitt brukt som et argument for at Gülizer Tasdemir har vaert i PKK. Mannen i bakgrunnen er PKKlederen Abdullah Öcalan.
Dette bildet fra 1997 eller 1998 er blitt brukt som et argument for at Gülizer Tasdemir har vaert i PKK. Mannen i bakgrunnen er PKKlederen Abdullah Öcalan.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway