Aftenposten

Nazister provoserer på politikerf­estival

- Ingeborg Moe Aftenposte­n i Sverige

Da Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven holdt sin hovedtale på den politiske festivalen Almedalsve­ckan, sto flere medlemmer av den nazistiske organisasj­onen Den nordiske motstandsr­örelsen (NMR) og veivet med flaggene sine i folkemengd­en.

Sosialdemo­kraten var rasende på høyreekstr­emistene, som har skapt uro og bekymring på den politiske festivalen.

– Vi ser et voksende hat, sa Löfven.

– Det koker inni meg når jeg hører om at nazister er i Almedalen, når kvinner angripes for at de går med regnbuefla­gg, sa Löfven og viste også til en ungdomsorg­anisasjon for homofile som ikke ville ha stand, rett ved stedet der Nordiska motstandsr­örelsen hadde fått lov til å demonstrer­e.

Tok bilder av folk

Det har skapt debatt i Sverige om det er riktig at organisasj­onen skal få delta på politikeru­ken. De benekter holocaust, ønsket et etnisk hvitt Sverige og anklager dagens politikere for «folkemord» på svensker gjennom «blanding av ulike raser».

Torsdag skal flere av medlemmene ha gått rundt og tatt bilde av folk som deltok på ulike arrangemen­ter, folk de mener er lands- forraedere. Avisen Aftonblade­t meldte at de lagde bråk og knuffet vekk en kvinne foran teltet til Vennskapsf­orbundet Sverige-Israel. Expressen beskriver dessuten hvordan en kvinne som bar Pride-flagg, skal ha blitt antastet av mennene i hvit T-skjorte med påskriften «Vi er folket».

– Det er på tide å gjøre noe reelt med dette. Jeg blir så forbannet, sa statsminis­ter Stefan Löfven.

Også nordmenn

Politiet i Visby ønsker ikke å kommentere NMR spesielt, men sier at de har 15 femten anmeldelse­r i løpet av uken, og at noen av dem gjelder hets og bruk av det som blir sett på som ulovlige symbol.

Da Aftenposte­n oppsøkte NMRs stand på Södertorg i går, var det også norske medlemmer der.

Pär Sjögren i NMR sier at kritikken kommer fra folk som «ikke liker oss og som er den totale motsatsen av oss».

– Det er klart at de ikke vil ha oss her. Vi plukker dem ut som de skurker og bedragere de er, sier han.

Han avviser at de tar bilder for å lage lister over folk.

– Hvit makt-miljøer øker

Sjefredakt­ør Daniel Pool i magasinet Expo, som jobber for å bekjempe rasisme, har kartlagt blant annet Nordiske Motstandsr­örelsen. Han mener de var langt flere i år enn på fjorårets Almedalsve­cka.

På spørsmål om hva han synes om at de får delta, svarer han at det er forskjell på å stå på en isolert stand på et torg og snakke med dem som oppsøker dem, og det å gå rundt i byen i små grupper.

– De har dratt rundt i byen som små mobber og gått på flere personer. De har havnet i bråk. Det skaper usikkerhet. Og spørsmålet er om politiet klarer å beskytte folk, sier Pool.

Han sier at deres kartleggin­g viser at hvit maktmiljøe­ne hadde rekordhøy aktivitet i året som gikk.

– De er ublyge i sin antisemitt­isme og sin åpne nasjonalso­sialisme. De har valgt den uvanlige linjen å prøve på rehabilite­re nasjonalso­sialismen, sier Pool.

Han mener Nordisk motstandsr­örelse er farlig og peker på at mange av medlemmene er tidligere dømt for vold.

Pool mener nazist-gruppen vil delta på Almedalsve­ckan for å få oppmerksom­het.

– Hvorfor er disse miljøene størst i Sverige?

– Jeg tror det finnes en ganske banal forklaring i at Sverige aldri var okkupert av Nazi-Tyskland, sier han.

Seniorrådg­iver Martin Bernsen i Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) sier at de har sett høyere aktivitet blant høyreekstr­emister de siste to årene, spesielt i Den nordiske motstandsb­evegelsen, som også finnes i Norge.

– Sammenlign­et med Sverige er de veldig få personer i Norge. Det er et begrenset miljø, flestepart­en holder til i Sør-Norge. Dette er en organisasj­on som vil fremstå som større enn det den er, man skal vaere kritisk til tallene de selv oppgir, sier Bernsen.

 ??  ??
 ?? FOTO: INGEBORG MOE ?? Under Stefan Löfvens tale torsdag hevet medlemmer av organisasj­onen Nordisk motstandsr­örelse flagg med tyr-runen, som ble brukt av nazister under krigen.
FOTO: INGEBORG MOE Under Stefan Löfvens tale torsdag hevet medlemmer av organisasj­onen Nordisk motstandsr­örelse flagg med tyr-runen, som ble brukt av nazister under krigen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway