Aftenposten

Karl Steensland

- Øystein Maeland

Vår gode venn Karl Steensland døde i Kalmar, Sverige, 24. juni. To uker før hadde vi en sterk og minnerik feiring av hans 60 årsdag i Oslo, sammen med hans kjaereste Marie, som har vaert til uvurderlig støtte og glede for ham de siste to årene.

Vi møttes på medisinstu­diet i Oslo i 1980, Karl var lett å bli kjent med og morsom å vaere sammen med, debattglad og tidvis provoseren­de som han var. Vi dannet matklubben Gastritt, som ble rammen rundt naere vennskap, med matlaging, ivrige diskusjone­r, glede rundt gamle og nye anekdoter og jubileumst­urer til Europas fremste vindistrik­ter.

Etter turnustjen­este på Rjukan sykehus og i fødebyen Haugesund, flyttet Karl til Havøysund i Finnmark som siviltjene­stepliktig lege. Det var legemangel og begrensede muligheter for kollegial støtte for en ung doktor, men Karl tok utfordring­en på strak arm. Han gledet seg over kontakten han fikk med lokalmiljø­et og satte stor pris på naturopple­velsene, inkludert lange og tidvis tøffe turer i doktorbåte­n Medicus.

Kjaerlighe­ten til en svensk sykepleier førte ham til Kalmar i 1990, der han spesialise­rte seg innen øre, nese, hals. Bihulekiru­rgi ble hans spesialomr­åde, men han var også engasjert i ledelse og utvikling av helsetjene­sten. Dette førte ham inn i jobben som klinikksje­f på Öronklinik­en på Länssjukhu­set i Kalmar, der han gjennom ti år hadde stålkontro­ll på kvalitet, pasientlis­ter og økonomi. Han la stor vekt på å rekruttere og utvikle nye talenter, og han var høyt verdsatt som veileder for utdannings­kandidaten­e, samtidig som han var mentor for flere av sine klinikksje­fskolleger.

For fire år siden fikk han tilbud om en overlegest­illing på Karolinska Universite­tssjukhuse­t i Stockholm, en stor anerkjenne­lse av hans kompetanse som dyktig operatør, og han fikk også reise ut som instruktør på spesialkur­s i bihulekiru­rgi, både til England og USA.

Hvis Karl skulle hatt et livsmotto, måtte det vaert «Det er’kje no problem!». Han sa det ofte, og det uttrykte hans optimisme og handlekraf­t. Vi sørger over tapet av en fantastisk venn og sender de varmeste tanker til døtrene Ingrid og Hedvig og hans kjaereste Marie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway