Aftenposten

Slik har de blitt fortrolige

Begge må forholde seg til en samarbeids­partner som ønsker stram flyktningp­olitikk. Men det er langt mer som forener Angela Merkel og Erna Solberg.

- SOLVEIG RUUD

Begge må forholde seg til en samarbeids­partner som ønsker strammere flyktning-politikk. Men det er langt mer enn det som forener Erna Solberg og Angela Merkel.

«Hold av datoen 4. januar 2017.»

Det var budskapet på en håndskreve­t lapp som Erna Solberg fikk stukket i hånden av den tyske forbundska­nsleren Angela Merkel på et møte i den nederlands­ke byen Maastricht en oktoberdag i 2016.

De to topp-politikern­e deltok da på et møte i The European People’s Party (EPP).

EPP er en møteplass for sentrum-høyre partier i Europa. Det er gjennom dette forumet de to kvinnene gradvis er blitt kjent og bygget opp et gjensidig tillitsfor­hold.

Erna Solbergs tidligere «veskebaere­r», spinndokto­r og statssekre­taer, Sigbjørn Aanes, omtaler møtene i EPP som «kjempevikt­ige» for norske Høyre-ledere.

Solberg har møtt i den mannsdomin­erte forsamling­en etter at hun ble valgt til Høyre-leder i 2004. Året etter ble Merkel forbundska­nsler i Tyskland, men hun har som partileder deltatt i EPP-møter siden 2000.

Merkel har CSU, Solberg har Frp

Selv om Erna Solberg mener det er stor forskjell på Merkels samarbeid med CSU og Solbergs samarbeid med Frp, må begge forholde seg til en regjerings­partner som ønsker å trekke innvandrin­gspolitikk­en mot høyre.

Merkels innenriksm­inister fra CSU, Horst Seehofer, truet så sent som denne uken med å forlate regjeringe­n hennes om ikke innvandrin­gspolitikk­en ble strammet inn.

Omtrent samtidig raslet en tidligere Frp-statsråd og en tidligere Frp-formann med sablene etter å ha hørt Solberg uttalte seg positivt om den felles europeiske migrasjons­politikken Merkel har vaert med på å forhandle frem.

– Det har sikkert vaert en vanskelig sak, sier statsminis­ter Erna Solberg om innvandrin­gsfeiden Merkel har slitt med den siste tiden.

Samtidig poengterer Solberg at Merkel «tradisjone­lt er veldig god» på å finne løsninger.

– Og det har hun åpenbart klart. Det viser bare at hun er en dyktig, pragmatisk politiker, sier Solberg.

– Ikke helt sammenlign­bart

Årsaken til at Solberg mener man ikke bør dra sammenlign­ingen mellom den norske og tyske regjerings­konstellas­jonen for langt, skyldes at CSU er søsterpart­iet til Merkels CDU. De to partiene stiller ikke til valg mot hverandre og konkurrere­r dermed ikke.

CDU er et konservati­vt parti for hele Tyskland med unntak av Bayern, der CSU «ruler». Innenriksm­inister Horst Seehofer leder partiet i Bayern.

– Det dreier seg egentlig om samme parti, men med to ulike organisasj­oner. Derfor er det veldig annerledes med oss og Frp, vi er to separate partier med ulik politikk, påpeker hun.

Rett etter migrantkri­sen

Seehofers syn på flyktningp­olitikk var også en medvirkend­e årsak til lappen som ble stukket i hånden til Solberg i oktober 2016.

Det var året etter at tusenvis av båtflyktni­nger hadde kommet seg over Middelhave­t og skapt krisetilst­ander i en rekke land. Seehofer, som den gang var ministerpr­esident i Bayern, var en av dem som skarpest hadde kritisert Merkels åpne grenser. For tyskere var dette kanskje ikke så overrasken­de, fordi Bayern var innfallspo­rten for migrantene til Tyskland.

Det Solberg ble bedt om, var å delta på et internt seminar i CSU. Her skulle den tyske forbundska­nslerens partigrupp­er fra Riksdagen, Europaparl­amentet og delstatsfo­rsamlingen i Bayern delta – og ønsket var at Erna Solberg fortalte om hvordan det var mulig både å føre en streng, men pragmatisk politikk og få frem integrerin­gsaspektet.

Stiller opp for hverandre

Lappen fra Merkel ble tatt med hjem.

4. januar i valgåret 2017 var samme dag som Erna Solberg skulle i viktig duell med Ap-leder Jonas Gahr Støre om naeringsut­vikling i nord, og det var dagen før hun skulle holde tale på NHOs årskonfera­nse.

Det passet dårlig. Men Solberg klart å lirke det til og dro til Bayern og Seehofer og snakket om norsk flyktningp­olitikk, blant annet om retur av dem som fikk avslag på flyktnings­øknaden sin.

– Jeg kan bekrefte at vi dro til Bayern for å møte CSU etter ønske fra Merkel, og at invitasjon­en kom på litt uformelt vis på et EPPmøte, sier Solbergs tidligere personlige rådgiver, Hans Christian Hansson.

Han var til stede da at Solberg fikk lappen, og han ble med til Bayern.

– De er to politikere som har kjent hverandre gjennom tiår, og det er naturlig at de stiller opp for hverandre i situasjone­r der det kan kreves, sier han om Merkel og Solberg.

Aanes mener det «sier veldig mye om tilliten Merkel har til Erna» at hun ble invitert til dette møtet. Han understrek­er at inn-

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Angela Merkel og Erna Solberg har gradvis bygget opp et godt forhold, blant annet gjennom et europeisk konservati­vt felles forum.
FOTO: NTB SCANPIX Angela Merkel og Erna Solberg har gradvis bygget opp et godt forhold, blant annet gjennom et europeisk konservati­vt felles forum.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway