Aftenposten

#Metoo – et historisk Nobel-forslag

- Fredrik S. Heffermehl, Jurist og forfatter, leder Nobel Peace Prize Watch

Når skal de laere? Norske folkevalgt­e fortsetter å drysse fredsprise­r ut i verden, uten plan og idé – eller tanke for hva Nobel selv ville støtte. Dette var min første reaksjon på at arbeidsmin­ister Anniken Hauglie (H) har foreslått #Metoo til Nobels fredspris. #Metoo har utløst et tidsskille i vår kollektive etiske bevissthet rundt uønsket seksuell oppmerksom­het. All aere verd, men overgrepen­e mot kvinner i krig er i en annen klasse, og det er innsats for en slutt på krig Nobel ville støtte.

Plikt til å respektere

For 11 år siden skrev jeg i Aftenposte­n om Nobels intensjon og plikten til å respektere den. Med sine fem priser «til menneskehe­tens største nytte» ville Nobel endre verden. Hans oppskrift for fred handlet om et nytt internasjo­nalt brorskap, hvor samarbeid og nedrustnin­g står sentralt. Nobelkomit­een må bruke prisen til å forebygge nye kriger. Dette må også Hauglie ha glemt. Overraskel­sen og gleden ble desto større da jeg 2. juli så hos NTB at Hauglies forslag var rettet mot «hvordan en systematis­k i krig og konflikt bruker voldtekt og misbruk av kvinner og barn som et bevisst våpen, blant annet for å demotivere fienden.»

Dette er historisk. Norske politikere nominerer i hytt og vaer. Hauglie minner komiteen om Nobelprise­ns antimilita­ristiske kjerne. Men kan prisen gis til et knippe hashtags på internett? Arbeider #Metoo organisert og målbevisst mot krig? Om Hauglie har forsert disse hindrene vet jeg ikke, hun har ikke sendt sin nominasjon til Nobel Peace Prize Watch, NPPW. Komiteen har et godt alternativ i Medea Benjamin, USA, som i kvinnenett­verket CODEPINK mobilisere­r mot opprustnin­g og militarism­e. Hun er en av de holdbare nominasjon­ene for 2017 (og 2018) som alle kan lese på nobelwill.org.

Intet er sterkere enn en idé hvis tid er inne

På dette nettstedet publiserer NPPW alle nominerte vi kjenner til som er kvalifiser­te – og vil fortsette med det så lenge Nobelkomit­een ikke får faglig holdbare råd fra sitt sekretaria­t, altså råd i pakt med loven og Nobels idé. Men vi ser håp. Berit Reiss-Andersen (Ap) ga i 2017 (i talen for ICAN) varm og ekte støtte til atomnedrus­tning. Hauglies #Metoo-nominasjon er enda et tegn på at en holdningse­ndring kan vaere underveis.

Neste skritt bør vaere å innse at Nobel hadde en god idé. Vi lever i en tid med store omstilling­er og nye farer, kanskje får vi et globalt maktskifte og en ny balanse. Nobels fredspris får en ny sjanse til å bidra til at alle land slutter å investere i våpenkappl­øp og krig. Det åpner seg muligheter for Norge til å øve storverk, utløse en helt nødvendig endring av landenes interaksjo­n. Global nedrustnin­g vil frigjøre enorme ressurser og gi jordens innbyggere utsikt til vesentlig større sikkerhet og velstand. Nobelkomit­een skal lede an i å befri alle land fra våpen, krigere og krig – den ideen bør møtes med begeistrin­g fra alle mennesker, i alle deler av verden. Intet er sterkere enn en idé hvis tid er inne. Også det har #metoo minnet oss om.

 ??  ?? Debatt
Debatt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway