Aftenposten

Du kan spare mange penger på å få tilbake momsen

Åtte av ti nordmenn benytter seg ikke av muligheten til å få igjen momsen på taxfree-kjøp i utlandet, selv om det er enkelt.

- CAMILLA FLAATTEN

Kun fire prosent av oss sørger for alltid å få tilbake momsen når vi handler varer i utlandet, ifølge ny undersøkel­se gjennomfør­t av Ipsos for DNB.

Siden Norge står utenfor EU, kan vi handle taxfree i nesten alle europeiske land utenom Norden. Det kan vaere mange penger å spare, om en bryr seg om å få tilbake momsen (merverdiav­giften).

– Ber du ikke om taxfree, betaler du full pris på en «salgsvare», sier forbrukerø­konom Silje Sandmael i DNB.

Hun mener det er to ting en bør gjøre for å betale minst mulig for en vare i utlandet:

Betal alltid i lokal valuta

Be om taxfree

– Ofte oppfordrer de i kassen til at du skal betale i norske kroner, og det er det en grunn til. For velger du norske kroner er det butikken som setter kursen og det er dyrere, sier Sandmael.

Spør i butikken

– Ikke alle butikker er med i en taxfreeord­ning, så spør alltid betjeninge­n i kassen om de har taxfree. Ta med passet i tilfelle de ønsker å se det. Fyll ut skjemaet og sørg for å pakke de tingene du har kjøpt øverst i kofferten da taxfreekon­toret på flyplassen kan be om å se varene. Be om å få tilbake pengene på konto, da får du mer enn om du velger kontanter, sier Sandmael.

Du kan kreve tilbake momsen ved hjelp av et skjema fra landets tollmyndig­heter eller via private selskaper som Global Blue og Premiere Tax Free.

– Vet ikke at det er mulig

Det er tre hovedårsak­er til at nordmenn ikke velger å få tilbake momsen (eller MVA – merverdiav­gift – som det egentlig heter), ifølge taxfree-selskapet Global Blue. Selskapet er et av de største i verden.

– Åtte av ti nordmenn vil ikke stå i kø for å få igjen pengene sine. Grunnen er liten tid, generelt ikke interesser­t eller de forsto ikke produktet. Mange tror at Norge er med i EU og dermed ikke tenker på at vi kan få tilbake momsen, forklarer administre­rende direktør Geir Victor Svendsen i Global Blue Norge AS.

For fire år siden lanserte de et eget kort hvor man enklere kunne få tilbake momsen. Nå er kortet byttet ut med en digital app. En andel av beløpet du får igjen, går til selskapet om du benytter deg av den tjenesten.

– Det forenkler prosessen med å fylle ut et skjema, ved at du bare kan skanne det på mobiltelef­onen. Så blir det ferdig utfylt automatisk. Jeg synes en alltid skal spørre om taxfree og si at man er fra Norge. Noen steder er det superenkel­t å få igjen momsen, sier Svendsen.

Varierer fra land til land

Merverdiav­giften varierer fra 3 til 25 prosent avhengig av hvilket land du er i. I Norge er merverdiav­giften 25 prosent. Kjøper du et produkt til 3500 kroner, kan du spare fra 105 til 875 kroner avhengig av hvilket land du er i.

– Minstebelø­pet du må handle for varierer også. Et lurt tips er å handle på et kjøpesente­r, for du betaler et gebyr for hver kvittering, mens på et kjøpesente­r har de ofte et taxfree-kontor hvor de samler alle kvittering­ene dine slik at gebyret blir mindre, sier Sandmael.

Pass på tollgrense­n

Hun minner om at det er viktig ikke å overskride norsk tollgrense.

– Når du har vaert i utlandet i over et døgn kan du ta med varer tilbake til Norge for inntil 6000 kroner. Har du vaert ute av landet under 24 timer, kan du ta med deg varer for inntil 3000 kroner. Og legger til:

– Tilbakebet­aling av momsen gjelder ikke i Danmark, Sverige og Finland da vi har en avtale om at du alltid skal betale moms i et av landene.

Mange tror at Norge er med i EU og tenker dermed ikke på at de kan få tilbake momsen Geir Victor Svendsen, direktør i Global Blue Norge

 ?? FOTO: KNUT-ERIK MIKALSEN ?? Handler du i taxfree-butikker utenfor Norden, kan du få tilbake merverdiav­giften.
FOTO: KNUT-ERIK MIKALSEN Handler du i taxfree-butikker utenfor Norden, kan du få tilbake merverdiav­giften.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway