Aftenposten

Snart er Oslo en skikkelig sykkelby

- Einar Wilhelmsen leder i Oslo MDG

Merete Knudsen Moe og Jonas Brenna skriver i hvert sitt innlegg at de ikke opplever Oslo som en god og trygg by å sykle i. Slike opplevelse­r er grunnen til at skikkelige kår for sykkel er en av Miljøparti­et De Grønnes viktigste kampsaker.

Innleggene er presise beskrivels­er av resultatet av en mangeårig planlagt og ønsket nedpriorit­ering av dem som vil sykle. Moes ulykke skjedde i hovedsykke­l-traseen til sentrum fra Oslo sør. I denne gaten har Statens vegvesen fått plass til seks kjørefelt, men ingen egen sykkelvei. Syklende og gående er skviset sammen på en smal gangvei.

Dette er for dårlig, og grunnen til at vi har fått vedtatt «Oslo-standarden» for sykkel i kommunale gater. Vi bygger tryggere veier med plass til mer sykkeltraf­ikk, som ikke må konkurrere med gående eller busser. Vi tar også i bruk «dansk sykkelsti» – opphøyde sykkelfelt adskilt fra veien med kantstein.

Det tar tid å ta igjen tiår med etterslep, selv om vi har tidoblet sykkelutby­ggingen, til 15 nye kilometer i året. Derfor har vi fått vedtatt en ny sykkelplan. Når vi har gjennomfør­t den vil nesten alle i Oslo bo maks 200 meter fra sykkelvein­ettet. Samtidig setter vi ned farten i boligområd­er i hele byen, nesten 400 fartshumpe­r og opphøyde gangfelt rulles nå ut. Det skal vaere trygt å sykle og gå der du bor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway