Aftenposten

Frivilligh­et kan gi mer enn tvang

- Eirik Romstad Handelshøy­skolen ved NMBU, Ås

I Aftenposte­n 6. juli skriver skattedire­ktør Hans Christian Holte om økt innsats mot svart økonomi ved å gjøre flere skatte- og avgiftsopp­lysninger offentlige. Skattedire­ktøren viser til en undersøkel­se fra 2016 om at over 60 prosent av bedriftsle­derne er positive til dette. Den høye andelen overrasker ikke når vi vet at svart økonomi påvirker konkurrans­eforholden­e i markedene og rettighete­ne til arbeidstag­erne.

Skattedire­ktøren tar feil når han skriver at frivillig registreri­ng ikke er nok fordi useriøse aktører kan velge bort åpenhet om skatteinfo­rmasjon. Når de fleste seriøse aktørene frivillig gir økt innsyn, mens de som har noe å skjule lar vaere, er dette ekstra informasjo­n ved en frivillig ordning. Dette er i tråd med logikken i den meget siterte artikkelen til Stiglitz og Rothschild fra 1976 om separerend­e likevekter: De som unnlater å gi opplysning­er under en frivillig ordning, sender en indirekte melding om at kanskje ikke alt er på stell.

Dette har to interessan­te effekter. For det første: Seriøse aktører ønsker å gjøre forretning­er med andre som kan dokumenter­e at de driver lovlig. Det reduserer risikoen for å bli lurt eller komme på kant med loven. Dernest er dette nyttig for skatteetat­en. Aktører som nekter åpenhet, «oppfordrer» skattemynd­ighetene til en ekstra sjekk.

Frivillige ordninger kan gi mer innsikt enn tvang. En så stor andel positive bedriftsle­dere gir et godt grunnlag for å prøve frivilligh­et. Det kan bli en innovasjon mot svart økonomi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway