Aftenposten

De trenger to mektige menn for å skape fred

Kim og Moon møttes som gode venner i Pyongyang i går. Begge vet at de trenger hverandre. Og at en fredsavtal­e avhenger av USAs Donald Trump og Kinas Xi Jinping.

- HELENE SKJEGGESTA­D KRISTOFFER RØNNEBERG

Jo-guk-tong-il! Jo-guk-tongil! De taktfaste ropene, som kan oversettes med «nasjonal gjenforeni­ng», gjallet langs Pyongyangs gater i går.

Ropene var lydsporet til en situasjon som ville vaert utenkelig for kun et år siden: I en åpen bil, side om side, sto lederne for Nordog Sør-Korea og smilte om kapp mens de vinket til den fargerike folkemengd­en som var blitt utplassert langs veien.

Moon Jae-in er den første sørkoreans­ke presidente­n som besøker Nord-Koreas hovedstad siden 2007. Stemningen virket svaert god da Kim Jong-un, den nordkorean­ske diktatoren, tok ham imot med en trekinnskl­em på flyplassen og arrangerte den varme velkomsten fra folket på vei inn til byen.

Men bak de lukkede dører er det vanskelige problemer som skal diskuteres.

1 Hvorfor møtes Kim og Moon nå?

Kim og Moon har møttes to ganger tidligere i år, men da i den såkalte demilitari­serte sonen ved grenseland­sbyen Panmunjom.

De to første møtene var i hovedsak symbolske – det ble ansett som et stort fremskritt at de to lederne i det hele tatt traff hverandre.

Nå skal de diskutere de mange vanskelige utfordring­ene som preger forholdet mellom Nordog Sør-Korea.

– De to møtes fordi de trenger hverandre. For Kim er det veldig viktige å vise egen befolkning og byråkrati at hans diplomati har positive konsekvens­er. Moon sliter med popularite­ten i hjemlandet og trenger også noe positivt, sier Vladimir Tikhonov, som er professor i Kina-/Korea-studier ved Universite­tet i Oslo.

Timingen passer perfekt for Kim, mener Jung H. Pak, seniorfors­ker ved Brookings-institutte­t i Washington, DC. Hvorfor? Fordi både Moon og USAs president Donald Trump akkurat nå ønsker en vennlig tilnaermin­g til Nord-Korea, noe som gir ham gode kort på hånden.

– Dessuten prøver han å redusere avhengighe­ten av Kina ved å starte en prosess for fredsforha­ndlinger med USA, sier Pak til Aftenposte­n.

2 Hva skal de snakke om?

– Det viktigste er å få i gang samtalene mellom Nord-Korea og USA. Den prosessen har stanset opp fordi partene har ulik virkelighe­ts-

forståelse. Nord-Korea mener de har truffet en del tiltak som berettiger amerikansk motytelse. USA ønsker klarere tegn på nordkorean­sk vilje til atomnedrus­tning, sier Sverre Lodgaard, seniorfors­ker ved NUPI.

Kim og Moon vil også diskutere konkrete samarbeids­prosjekter mellom de to landene. Samsungsje­f Lee Jae-yong er blant naeringsl ivslederne som deltar på turen til Pyongy ang.

– Tanken er at sørkoreans­k naeringsli­v kan få bedre forståelse for hvilke muligheter som kan åpne seg i fremtiden, sier Lodgaard.

I tillegg er det knyttet stor spenning til spørsmålet om en fredserkla­ering mellom Nord- og SørKorea. Litt mer om det senere i denne saken.

Et fjerde tema vil trolig vaere å snakke om arbeidet for å hindre militaere trefninger.

Er Kim virkelig villig til å gi opp atomvåpnen­e sine?

USA har lenge hatt som krav at Nord-Korea skal kvitte seg med atomvåpnen­e. Etter toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un i Singapore i juni hevdet Trump at Kim hadde gått med på dette, uten at denne påstanden var mulig å finne i dokumentet de to lederne signerte den gang.

Kim vet at atomvåpnen­e fungerer som en sikkerhets­garanti mot angrep og invasjon fra amerikaner­ne og deres allierte. Skal han gi opp våpnene må han få en annen sikkerhets­garanti i retur.

– Det er vanskelig å se hvordan en slik sikkerhets­garanti for NordKorea skal se ut. Målet må vaere at den fiendtlige relasjonen erstattes av en samarbeids­relasjon, men dette handler i stor grad om tillit, sier Lodgaard.

Han legger til at et første skritt fra Nord-Korea kan vaere en erklaering om hvilke kjernefysi­ske installasj­oner landet faktisk har.

Hvor er

Donald Trump?

Etter toppmøtet i Singapore har Trump og Kim vaert i kontakt med hverandre flere ganger. Trump har også sagt gode ting om den nordkorean­ske lederen på Twitter de siste månedene.

Likevel står forhandlin­gene i stampe. Det internasjo­nale atomenergi­byrået (IAEA) konkludert­e to måneder etter toppmøtet at ingenting tyder på at Nord-Korea har stanset sin kjernefysi­ske aktivitet.

Mike Pompeo, den amerikansk­e utenriksmi­nisteren, skulle på en planlagt reise til Nord-Korea, men denne ble avlyst på grunn av mangel på fremgang i prosessen.

Det hvite hus har indikert at et nytt møte mellom Trump og Kim kan vaere på trappene, men foreløpig er tid og sted høyst uklart. Trump ser også ut til å vaere mindre synlig opptatt av Nord-Korea enn han var tidligere.

– Atomnedrus­tning er kanskje den delen av Trumps politikk som de fleste i USA kan enes om. Men Trump-a dministr asjonen er ikke enige med seg selv om veien videre, noe som vanskeligg­jør forhandlin­gene, sier Tikhonov.

Og hva med Xi Jinping?

I likhet med Trump er Xi en betydelig aktør i forhandlin­gene mellom Nord- og Sør-Korea.

Kina er Nord-Koreas utvilsomt viktigste støttespil­ler og handelspar­tner. Kinesiske myndighete­r har vaert tjent med å ha en buffer mellom seg selv og Sør-Korea, der det for tiden er utplassert rundt 28.000 amerikansk­e soldater.

Samtidig er kineserne tjent med stabilitet og ro i forholdet mellom Nord- og Sør-Korea. En talsmann for myndighete­ne uttalte derfor tidligere denne uken at de er positive til møtet mellom Moon og Kim.

President Xi Jinping har truffet Kim tre ganger tidligere i år, og han lånte også ut et av regjer ingsfly ene sine for å frakte den nordkorean­ske lederen til Singapore i juni. Ingen har større innflytels­e over Kim enn ham.

Da Kina gikk med på nye sanksjoner mot Nord-Korea i fjor, skapte det store økonomiske vanskeligh­eter for Pyongyang-regimet. Nå kan Kim komme til å bruke fredssamta­lene til å presse Kina, mener Jung Pak ved Brookingsi­n stituttet.

– Han håper å redusere den globale – og spesielt den kinesiske – appetitten for å implemente­re sanksjoner. Kim håper at en fredsavtal­e vil svekke sanksjon sregimet og øke viljen til investerin­ger, nødhjelp og turisme, noe som vil svekke regimets avhengighe­t av handelsfor­bindelser med Kina, sier hun.

Kan Koreakrige­n endelig bli avsluttet?

Krigen mellom Nord- og Sør-Korea er aldri formelt blitt avsluttet. I stedet signerte USA, Kina og Nord-Korea en våpenhvile­avtale i 1953. De samme tre landene må også underskriv­e en eventuell fredsavtal­e.

Da Moon og Kim møttes på grensen i april, ble de enige om å jobbe mot en formell slutt på krigen. Denne er videresend­t til alle de 193 medlemmene av FN. Kanskje vil man i løpet av de neste dagene komme naermere en formell slutt på krigen.

– En avslutning er først og fremst symbolsk da den er nok et tegn på at Nord-Korea integreres i det internasjo­nale samfunnet. I tillegg vil det vaere en viktig markering av at Nord-Korea ikke lenger er en offisiell fiende av USA, sier Tikhonov.

Hva nå?

Så langt har det vaert mye symbolikk knyttet til Nord-Koreas ankomst på verdenssce­nen. Fremdeles er det uklart hvor forhandlin­gene om atomnedrus­tning mellom USA og Nord-Korea vil gå. Den velregisse­rte mottagelse­n av Sør-Koreas president i går må også måles opp mot hva som faktisk kommer ut av toppmøtet.

En fredsavtal­e kan vaere innenfor rekkevidde. En eventuell gjenforeni­ng, slik folkemengd­en i Pyongyang etterspurt­e da Moon ankom i går, er trolig langt vanskelige­re å oppnå.

Jung Pak ved Brookings er ikke optimistis­k. Hun mener at det ikke kan bli fred uten at Kim gir slipp på atomvåpene­n sine, og hun advarer mot negative konsekvens­er av fredsforha­ndlingene.

– Akkurat nå ser vi overfladis­ke handlinger som oppnår lite annet enn å øke Kims selvsikker­het og tro på at han sitter med sterke kort på hånden, noe som potensielt kan gjøre ham mer villig til å ta risikable avgjørelse­r som kan eskalere til en militaer konflikt, sier hun.

 ?? FOTO: PYONGYANG PRESS CORPS POOL VIA AP, NTB SCANPIX ?? Sør-Koreas president Moon Jae-in og NordKoreas leder Kim Jong-un fant tonenunder paraden i Pyongyang i går.
FOTO: PYONGYANG PRESS CORPS POOL VIA AP, NTB SCANPIX Sør-Koreas president Moon Jae-in og NordKoreas leder Kim Jong-un fant tonenunder paraden i Pyongyang i går.
 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? Sør-Koreas president Moon Jae-in (t.v) og Nord-Koreas leder Kim Jong-un vinker til folk i Pyongyang.
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX Sør-Koreas president Moon Jae-in (t.v) og Nord-Koreas leder Kim Jong-un vinker til folk i Pyongyang.
 ??  ??
 ?? FOTO: SUSAN WALSH, AP/NTB SCANPIX ?? 12. juni møttes Kim Jong-un og USAs president Donald Trump i Singapore.
FOTO: SUSAN WALSH, AP/NTB SCANPIX 12. juni møttes Kim Jong-un og USAs president Donald Trump i Singapore.
 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? Kvinner i tradisjone­lle folkedrakt­er sto langs gatene i Pyongyang og ønsket Sør-Koreas president Moon Jae-in velkommen.
FOTO: AP/NTB SCANPIX Kvinner i tradisjone­lle folkedrakt­er sto langs gatene i Pyongyang og ønsket Sør-Koreas president Moon Jae-in velkommen.
 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? Pyongyang ble vist frem på sitt vakreste da Sør-Koreas president Moon Jae-in besøkte byen på i går.
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX Pyongyang ble vist frem på sitt vakreste da Sør-Koreas president Moon Jae-in besøkte byen på i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway