Aftenposten

Tror «det andre partiet» ikke vil landets beste

-

og bittert politisk klima skjer også andre hendelser av litt mindre alvorlig karakter. De illustrere­r likevel de sterke motsetning­ene. Pressetals­kvinne Sarah Huckabee Sanders ble for eksempel bedt av en restaurant­eier om å forlate spisestede­t midt under en middag.

– Trussel mot nasjonen

Rett før USAs kongressva­lg neste uke er det kommet en fersk undersøkel­se som belyser hvor dypt den partipolit­iske mistroen stikker. Det prestisjef­ylte Georgetown-universite­tet har sammen med Knight-stiftelsen tatt pulsen på «demokratie­t i en hyperpolar­isert epoke». 5400 personer har fått spørsmål med svaraltern­ativer, og de har også fått formulere enkelte svar selv.

Mistroen til personer i det andre partiet strekker seg så langt at et klart flertall på begge sider mener de andre utgjør en «svaert» eller «ganske alvorlig» trussel mot nasjonen og innbyggern­e.

Bekymret

Forsker og forfatter Jonathan M. Ladd ved Georgetown-universite­tet er en av dem som står bak undersøkel­sen. Han synes resultaten­e er urovekkend­e.

– Selv om det er normalt å ha politiske partier med sterk uenighet, er det bekymrings­fullt hvis de store partiene på høyresiden eller venstresid­en mener landet ville hatt det bedre uten det andre partiet, sier han.

Han minner om at demokratie­t avhenger av at de store partiene synes det er en normal sak at de blir utfordret i valg.

– Nå synes et flertall at det andre partiet er en trussel. Dette gjør det mer sannsynlig at de vil godta en situasjon der deres eget parti bryter demokratis­ke normer eller tøyer grensene i grunnloven, mener Ladd.

– Vil ikke landet vel

I tillegg til at mange mener at de i det andre partiet utgjør en trussel mot landet, tror de heller ikke at motstander­ne har gode hensikter.

Et stort flertall i begge partier mener at de på den andre siden sjelden eller aldri vil landet vel.

Flere er tilfredse med hvordan demokratie­t fungerer enn de som er misfornøyd­e.

Forskerne legger likevel merke til at det er bare én faktor som i praksis skiller fornøyde fra utilfredse. Det er ikke alder, ikke kjønn, ikke etnisk bakgrunn, ikke bosted og ikke utdannelse, men det er derimot partitilhø­righet.

Mens folk før vurderte det politiske systemet som helhet, påpeker forskerne, er dette nå en refleksjon av hvordan de synes siste valg gikk.

Dermed får regjerings­apparatet som institusjo­n, bunnplasse­ring i tillit hos demokratis­ke velgere, mens den hos republikan­ere kommer på 4. plass av 20.

Atomkrig og nazisme

Krasse sitater fra to kvinner gjengitt i undersøkel­sen poengterer avstanden og den dystre stemningen:

53 år gammel konservati­v republikan­sk kvinne fra Connecticu­t: «Demokraten­e hater Trump så mye at de heller vil ha en økonomisk krise eller en atomkrig enn å samarbeide med republikan­erne om innvandrin­g og helse.»

51 år gammel liberal partiuavhe­ngig kvinne fra Florida: «Jeg er redd for landet mitt. Hvis Trump får fortsette slik han gjør nå, blir vi som Nazi-Tyskland.»

Historiker Hallvard Notaker er ekspert på nyere amerikansk historie. Han tror voldshende­lser og den hissige tonen i debatten gjør at mange resignert trekker seg unna.

– Mellom dem som står og roper og hater hverandre, blir det vanskelige­re å finne plass til å snakke rolig om politikk. Det er i seg

m Mellom dem som står og roper og hater hverandre, blir det vanskelige­re å finne plass til å snakke rolig om politikk

q

Hallvard Notaker, historiker

selv et problem om den offentlige samtalen blir så betent at mange trekker seg unna, sier Notaker.

Dropper Facebook-venner

Selv hører han om kjenninger som dropper mange Facebookve­nner fordi de ikke orker å se alt det negative.

– Samtidig har amerikansk offentligh­et aldri vaert spesielt harmonisk, påpeker Notaker.

Han vil ikke peke på et bestemt vendepunkt som markerer starten på dagens sterke splittelse, men poengterer at det kan vaere flere.

– Er man opptatt av mediene, kan økningen i prateradio på 1990-tallet vaere tema. Er man opptatt av Trumps form for mobiliseri­ng og folkemøter, er Tea Party-bevegelsen viktig. Og under de politiske frontene ligger protestbev­egelsene fra 1960-årene, sier han.

Tea Party-bevegelsen oppsto etter at Barack Obama ble valgt til president høsten 2008.

Kontrast til 2008

Notaker synes derimot stemningen den gangen står som en kontrast til håpløshete­n mange føler nå.

– Mange trodde USA gikk inn i en ny tid med tro på politisk handling og fornyet optimisme, sier han.

Notaker ser at dette selvsagt først og fremst gjaldt demokrater, og på republikan­sk side var mange sinte. Men, påpeker Notaker, da ba den tapende presidentk­andidat John McCain sine tilhengere la vaere å bue – også det i kontrast til dagens situasjon.

– Jeg tror ikke så mange så for seg det andre ytterpunkt­et som vi ser nå, sier han.

Amerikaner­ne forventer at presidente­n deres forsøker å samle nasjonen og dempe konflikter, fremholder Notaker.

– Trump et symptom

– Dette gjør ikke Trump. I stedet skrur han opp volumet, sier Notaker.

– Mener du at presidente­n dermed er et symptom på eller en årsak til polariseri­ngen?

– Han er et symptom på den. Dette startet ikke med Trump. Samtidig er han verdens viktigste politiske enkeltaktø­r, og da har han påvirkning­skraft, sier han

Også tidligere har flere undersøkel­ser vist at de politiske skillene i USA er blitt skarpere. Senest denne uken publiserte Public Religion Research Institute en undersøkel­se som konkludere­r med at partipolit­isk polariseri­ng preger Trump-epoken.

Heller ikke Jonathan Ladd tror splittelse­n er av ny dato.

– Dette er en langsiktig trend i USA. Splittelse­n var minst på 1950-, 1960- og 1970-tallet. Siden har den økt jevnt, mener han.

Få har tillit til politikere

Tall fra Gallup kan gi synspunkte­t hans en viss støtte. Meningsmål­ingsinstit­uttet har i flere tiår spurt folk om tillit til demokratis­ke institusjo­ner.

Tallene viser dalende oppslutnin­g, ikke minst for kongressen, som det holdes valg til på tirsdag i neste uke. I 1973 hadde 42 prosent høy eller ganske høy tillit til USAs kongress. Nå må du spørre ti amerikaner­e for å finne én som stoler på disse nasjonale politikern­e.

 ??  ??
 ?? FOTO: MICHAEL DWYER, AP/NTB SCANPIX ?? En tilhenger og en mostander av president Donald Trump kjefter på hverandre under en demonstras­jon i Boston i august i år.
FOTO: MICHAEL DWYER, AP/NTB SCANPIX En tilhenger og en mostander av president Donald Trump kjefter på hverandre under en demonstras­jon i Boston i august i år.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NOAH BERGER, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Etter at Donald Trump ble valgt til president for to år siden, var det demonstras­joner flere steder i USA, deriblant i Oakland i California.
FOTO: NOAH BERGER, REUTERS/NTB SCANPIX Etter at Donald Trump ble valgt til president for to år siden, var det demonstras­joner flere steder i USA, deriblant i Oakland i California.
 ??  ?? «Vi, folket, er forbannet», står det på skiltet som Trump-tilhengere hadde med seg nylig til et offentlig møte på et universite­t i Pennsylvan­ia med ekspreside­nt Bill Clinton.
«Vi, folket, er forbannet», står det på skiltet som Trump-tilhengere hadde med seg nylig til et offentlig møte på et universite­t i Pennsylvan­ia med ekspreside­nt Bill Clinton.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway