Aftenposten

– Ekstra viktig for oss i den litt stille delen av musikklive­t

- LEIF TORE LINDØ Stavanger Aftenblad

– Du finner ikke en anbefaling­sliste med mine lyder på Spotify. Derfor er det ekstra viktig å få anerkjenne­lser som denne, sier Nils Henrik Asheim, som tirsdag vant Nordisk råds musikkpris.

– Dette er en stille kunstform som ikke roper på oppmerksom­het, og jeg er veldig glad for at Nordisk råd støtter den skapende virksomhet­en som ikke roper på oppmerksom­het. Tusen takk for prisen til det som er så vidt synlig, lyden som er så vidt hørbar, og i dette tilfellet også til snøen og den arktiske isen som fremdeles så vidt - er der og som vi ikke har råd til å miste. Tusen takk.

Slik avsluttet Nils Henrik Asheim sin takketale da han tirsdag kveld mottok Nordisk råds Musikkpris i Operaen i Oslo.

– Det er mye musikk som dominerer i samfunnet, som er en god ting. Mye av dette er god musikk, men en god del får plassen sin basert på å rope høyt, ikke nødvendigv­is på grunn av kvaliteten. Den musikken jeg lager, insisterer på å vaere en form for selvstendi­g kunst som folk må velge å gå inn i og lytte til. Den har ikke dette egne rommet i offentligh­eten. Du finner ikke egne lister på Spotify som anbefaler mine lyder. Nettopp derfor er det et enormt løft å få denne typen oppmerksom­het, sier Asheim.

I tillegg til heder og aere mottar vinneren også 350.000 danske kroner, som tilsvarer rundt 450.000 norske kroner.

18 ganger snø

Han var nominert - og vant - med verket Muohta for kor og strykeorke­ster, som er komponert som et tilsvar til Joseph Haydns Årstidene fra 1801. Muohta er et samisk ord for snø, og teksten i Asheims verk består av 18 ord for snø på samisk.

At avsenderen er Nordisk

råd, gjør anerkjenne­lsen litt ekstra god, mener Asheim.

– Da jeg så nominasjon­slisten og tidligere vinnere, ble jeg veldig ydmyk. Det er en liste med svaert mange gode navn og fantastisk musikk. Personlig har jeg veldig sansen for at de hedrer en god bredde, men aldri lar annet enn kvalitet styre tildelinge­ne.

Får nye vinger

Muohta ble fremført på Nøtterøy, Hamar og i Oslo i 2017. Nå tror Asheim verket kan få nye og større vinger.

– Å vinne en pris som denne kan bety mye for verkets videre liv. I første omgang betyr det at vi skal gjøre en innspillin­g. Det skjer nok raskere etter denne oppmerksom­heten. Finansieri­ngen blir også lettere. Nordisk råds kvalitetss­tempel er også viktig når andre kor enn Solistkore­t og Ensemble Allegria vil bruke det.

– Hva betyr denne prisen for deg personlig?

– Å skrive denne musikken er et ensomt arbeid, men jeg liker å tro at den likevel kan angå mange. Det kan vaere en krevende øvelse å vaere 100 prosent tro mot det du driver med når avtrykket i offentligh­eten er litt beskjedent. Derfor er denne typen oppmerksom­het ekstra viktig for oss som tilhører den litt stille delen av musikklive­t, sier Asheim til Stavanger Aftenblad.

 ?? FOTO: PEDERSEN, TERJE / NTB SCANPIX ?? Tirsdag kveld mottok Nils Henrik Asheim den høythengen­de Nordisk råds musikkpris.
FOTO: PEDERSEN, TERJE / NTB SCANPIX Tirsdag kveld mottok Nils Henrik Asheim den høythengen­de Nordisk råds musikkpris.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway