Aftenposten

Oslohistor­ien i tekst og bilder

- åOslo før Leif Gjerland

En lørdag midt i oktober inviterte Oslo museum til seminar-foredraget «Oslohistor­ien på 120 minutter». Samtidig lanserte Vålerenga historiela­g sin omfattende fotobok Gatelangs på Vålerenga.

Det ble to ytterpunkt­er i hvordan vår historie kan formidles. For mens seminaret bygget på det tekstbaser­te fembindsve­rket Oslos bys historie, hadde Vålerenga historiela­g valgt å presentere sin lokale historie bare i bilder.

Oslo bys historie

Seminaret «Oslohistor­ien på 120 minutter» var et førstegang­sforsøk der Bymuseet, Byantikvar­en og Byarkivet hadde gått sammen om å lage en inspireren­de møteplass for historiein­teresserte oslofolk.

Håpet er å gjøre et slikt seminar til en årviss mulighet til å kunne møtes for både å knytte kontakter og laere litt nytt. Dette første seminaret lovet godt; vi gleder oss allerede til det neste og venter spent på hva temaet da vil bli.

Utgangspun­ktet nå var det imponerend­e solide bokverket Oslo bys historie, der fem bind ble gjennomgåt­t på 120 minutter av tre av forfattern­e. Selvsagt uten dypdykk; her ble det bare tid til hovedlinje­ne fremført med nostalgisk­e glimt fra en tilblivels­esprosess for ca. 30 år siden, den gang da seks jevngamle historiker­e hadde fordelt og skrevet historien seg imellom.

Hvert av de fem bindene hadde i sin tid egne billedreda­ktører, og tre professora­le fremføring­er avslørte at tekst og kilder fortsatt var det viktigste, og at bilder kun var noe som skulle illustrere det skrevne.

Primaert i bilder

Da han presentert­e den tykke fotoboken Gatelangs på Vålerenga, fastslo lokalpatri­oten Bjørn Arild Gjerdalen utgangspun­ktet slik: «Det finnes så mange tekstbaser­te fremstilli­nger av Vålerengas historie, så jeg syntes det var på sin plass å la bildene få tale alene.»

Som medlem av et av Oslos aller mest aktive historiela­g hadde han øst av det store og omfattende lokale billedarki­vet, som gjennom mange år var blitt bygget opp på Vålerenga. For Gjerdalen ville skildre lokalhisto­rien primaert med gamle fotografie­r i en bok der tekstene var satt inn for å understrek­e bildene.

Han fikk med seg fotograf Reiner Schaufler, også han en vålerengab­eboer.

Sammen lette de blant motivene, reparerte og restaurert­e bilder og skapte en imponerend­e fotobok, der teksten kun understrek­er bildene. Organisert etter gater og med temaer som sport, trikk, skole og selvsagt VIF, la de etter to intense arbeidsår nå frem et praktverk der bildene forteller alt, mye mer enn 1000 ord.

 ?? FOTO: LEIF GJERLAND ??
FOTO: LEIF GJERLAND
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway