Aftenposten

Partikanin­ene gnager demokratie­t i stykker

-

Firkantede ungdomspol­itikere med trygt arbeid som overordnet ambisjon har ingen verdifull rolle å spille i demokratie­t.

Vi undergrave­r demokratie­ts grunnpilar­er når vi fostrer opp fremtidige folkevalgt­e som er for veike til å tenke og ytre noe utenfor rammene som er definert av flertallet. Et allerede konformt og konfliktsk­y folkeslag bør unngå slike mennesker som forvaltere.

Spirende karrierepo­litikere klatrer oppover stigen i systemet ved å sparke nedover og kysse føttene til dem over seg. De virker darwinisti­ske når de manipulati­vt forsøker å tilpasse seg menneskers meninger, interesser og behov.

Sikter mot det korrekte

Denne spesielle kaninrasen avles opp gjennom ungdomspol­itikken. Det finnes en ganske tydelig grense du skal holdes innenfor. Vi avler frem politikere som kun er villige til å fremlegge politikk som er bredt mottagelig (altså ansett korrekt og akseptert) blant ens overordned­e i ungdomspar­ti og moderparti, i personlig håp om plass rundt de rettroende­s bord.

Tidligere advarsler mot disse tilstanden­e har ikke hjulpet. Erik Bye sa i sin tid at «politikern­e må en dag laere, både i Norge og andre steder, at de ikke er våre herrer. I demokratie­ne skal de vaere klar over, hver eneste dag de våkner, og hver eneste kveld de går og legger seg, at de er våre tjenere. De er folkets tjenere! De skal stå i givakt for oss i demokratie­t! Det er noen av dem som tror at de er blitt herrer, men der tar de faktisk feil. Der må de en gang laere at de tar feil. Eller så er demokratie­t bare dillball.»

En feig livsløgn!

Man skal forholde seg ukritisk og tilbedende til de høyere makter som sitter i sentrale verv, og for all del ikke gjøre noe som kan svekke tallene til partiet, uavhengig av grunnlag. Målet helliger midlene. Problemet er at midlene blir målet til disse kaninene, og at man alltid finner en god grunn til at «denne gangen, men bare denne ene gangen» må en vaere pragmatisk feig.

Jeg er gjentatte ganger blitt fortalt av mennesker fra andre ungdomspar­tier samt enkelte fra ulike leirer i mitt eget parti at det er mye smartere å tie, trekke hodet tilbake og vente med å ytre ens «egentlige» meninger før man når en høyere posisjon. Dette er en hinsides feig livsløgn!

Veik personligh­et

Hvis man ikke våger å stå opp for noe, eller i det hele tatt ytre noe utenom det politisk korrekte i sin ungdomstid, vil en aldri kunne gjøre det i sine voksne dager med ektefelle, barn, karriere og annet ansvar. Den feige livsløgnen om at man «en dag» skal gjøre opp for sine kompromiss­er, er en døråpner til en åndssvak personligh­et – valgt av fri vilje.

Det er ingen adekvat løsning på dette problemet, og mest sannsynlig vil det aldri presentere­s noen heller. En begynnelse vil kanskje vaere at folk våkner opp og forlanger en endring i hvordan vi velger politiske kandidater. Hvis ikke, vil partikanin­ene fortsette å gnage, og demokratie­t vil vaere deres føde.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway