Aftenposten

Er du en nybegynner?

- Atle Grønn atle.gronn@ilos.uio.no

Det er få merkelappe­r i sjakken som er så uklare som begrepet «nybegynner». Når det gjelder barn, er det noe enklere: De blir jo født inn i verden uten sjakkkunns­kap, men en voksen «nybegynner» kan ha spilt i barndommen, på hytta eller daglig lest Aftenposte­ns sjakkspalt­e i 40 år … Samtidig vet jeg at mange av leserne, som deler en viss fascinasjo­n for sjakkens verden, skyr sjakktrekk og diagrammer som pesten. Disse er for så vidt «nybegynner­e», men har kanskje mindre interesse av å laere seg «sekkematte­n»:

Oslo Schakselsk­ap og Sjakklubbe­n Stjernen arrangerer jevnlig nybegynner-turneringe­r for voksne, med stor spredning i nivået. Løsningen er å flytte halvparten av deltakerne over i en hobbyklass­e da de strengt tatt ikke kan kalles nybegynner­e.

Mens det finnes mange norske laerebøker for barn, er utvalget mindre for voksne nybegynner­e. Forfatter Eivind Riise Hauge har hatt suksess med «Sjakk. Spillenes konge» som kom i 2014. I neste uke kommer to nye utgivelser fra to av våre mest markante sjakkperso­nligheter. Øystein Brekke lanserer «LAER SJAKK, fra begynner til turnerings­spiller», mens Simen Agdestein beskriver hvordan han prøver å laere et par ferske kjendiser å spille sjakk. Naermere omtale følger når bøkene foreligger. En terskel for å lese bøkene, vil jeg anta, er at man laerer seg notasjonen: 1.De8†! Txe8 2.Txe8† Txe8 3.Txe8#.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway