Aftenposten

– Alvorlig at så mange får infeksjon

- LENE SKOGSTRØM

– Jeg er glad for at overlege Bjerklund Johansen ved Aker sykehus har analysert data fra Norsk pasientreg­ister som gjør det mulig å finne denne typen resultater, sier helseminis­ter Bent Høie.

I går skrev Aftenposte­n at én av ti pasienter som tok prostatabi­opsi ble lagt inn på norske sykehus med alvorlig infeksjon i fjor, totalt tusen sykehusinn­leggelser. 6545 pasienter tok vevsprøven for å undersøke om de hadde kreft.

– Må bruke kvalitetsd­ataene

– Overlegen har lenge advart mot denne utviklinge­n og tatt til orde for at prostatabi­opsier burde bli gjenstand for en saerlig kvalitetsk­ontroll. Burde ikke helsemyndi­ghetene selv sørget for at det ble løpende registrert komplikasj­oner og infeksjone­r etter slike prosedyrer?

– Vi har nasjonale kvalitetsr­egistre og lett tilgjengel­ige data. Det er best at fagmiljøen­e eier dataene selv og bruker dem. Det gir den beste effekten for å få til forandring­er, sier Høie.

– Gjennom en egen kvalitetsf­orskrift har jeg stilt krav til ledere på alle nivåer i helsetjene­sten om at de minst en gang i året bruker tilgjengel­ige data til å gjennomfør­e forbedring­er av virksomhet­en.

Assisteren­de generalsek­retaer Ole A. Opdalshei i Kreftforen­ingen synes antallet pasienter som får alvorlige infeksjone­r etter prostatabi­opsi er overrasken­de høyt.

– Vi er kjent med problemene, men ikke at omfanget av komplikasj­oner og infeksjone­r etter prostatabi­opsier er så stort som disse tallene viser.

Han sier det er viktig å få frem slike tall uten at pasientene blir unødig skremt av mulige komplikasj­oner.

– Dette er prøver som tas for å avdekke en eventuell alvorlig sykdom, og tidlig diagnostik­k kan redde liv.

Mellomkjøt­tet

Som Aftenposte­n skrev i går, har overlege Truls Bjerklund Johansen byttet metode fra å ta prostatabi­opsi via endetarmen til å stikke prøvenålen gjennom mellomkjøt­tet (området mellom pungen og endetarmen). Det gjorde han etter at en av pasientene hans døde etter prostatabi­opsi.

Det er antatt at denne måten å ta prøven på gir mindre fare for infeksjon, men det gjøres svaert få slike biopsier i dag.

I de nye retningsli­njene som er under utarbeidel­se vil det ikke bli anbefalt å bruke denne metoden, opplyste kreftlege Andreas Stensvold til Aftenposte­n torsdag. Han er sentral i arbeidet med de nye retningsli­njene.

Dette fordi prøven tatt gjennom endetarm er raskere og billigere, og man får mange pasienter gjennom systemet.

– Vi i Kreftforen­ingen kan ikke ta stilling til hvilke prosedyrer som er best. Men vi forventer at nye prosedyrer ikke besluttes før disse tallene som nå er kommet opp, er grundig vurdert, sier Opdalshei.

– Vi snakker om pasientene­s helsevesen, og da kan ikke samfunnsøk­onomiske vurderinge­r trumfe alt.

Antibiotik­aresistens

Helseminis­ter Høie påpeker at hvilken metode som velges ikke er et politisk, men et faglig spørsmål.

– Retningsli­njene for utredning og behandling av kreft lages ikke av byråkrater, men av fagfolk. Noen ganger er det full enighet, andre ganger er det diskusjon.

Det er fagmiljøen­e i samarbeid med Helsedirek­toratet som må diskutere og ta stilling til hvilken metode som er best å bruke, sier han.

Han trekker frem et annet viktig perspektiv ved økningen i antall infeksjone­r etter prostatabi­opsi: Betydninge­n av arbeidet mot antibiotik­aresistent­e bakterier.

– Dette er ikke noe som ligger langt frem i tid, men er et økende problem her og nå. Denne saken viser hvor avgjørende det er at vi har antibiotik­a som virker, ikke bare i kreftbehan­dlingen men også i diagnostis­eringen, sier han.

Ga null infeksjone­r

Ved Aker sykehus OUS er det utført 150 biopsier ved å gå inn med nål gjennom mellomkjøt­tet. Materialet ble nylig presentert på kirurgisk høstmøte i Oslo.

Dagens Medisin omtalte onsdag utprøvinge­n av metoden, som ble ledet av overlege Eduard Baco. Han uttaler til DM at han synes det mest oppsiktsve­kkende er andelen infeksjone­r etterpå:

– Den var null. Ingen av pasientene fikk infeksjon etter biopsi, sier Eduard Baco til Dagens Medisin.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Roar Gulbrandse­n døde etter en prostatabi­opsi i mars. Datteren Agnes Gulbrandse­n vil varsle andre om risikoen, og sier det er viktig for pårørende å følge med på sykdomsteg­n i dagene etter prøven.
FOTO: PRIVAT Roar Gulbrandse­n døde etter en prostatabi­opsi i mars. Datteren Agnes Gulbrandse­n vil varsle andre om risikoen, og sier det er viktig for pårørende å følge med på sykdomsteg­n i dagene etter prøven.
 ??  ?? Helseminis­ter Bent Høie (H)
Helseminis­ter Bent Høie (H)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway