Aftenposten

– Det virker rett og slett slitsomt å vaere ung skuespille­r i dag

- May Synnøve Rogne journalist Aftenposte­n i London

TV-aktuelle Julia Roberts er glad hun slipper å publisere deler av livet sitt i sosiale medier hele dagen.

– Jeg er bare skuespille­r. Om jeg spiller i film eller TV er ikke så farlig, så lenge rollen er god for meg, sier Julia Roberts.

Aftenposte­n fikk møte en av verdens største filmstjern­er da hun nylig var i London for å snakke om TV-serien Homecoming, en psykologis­k thriller som har premiere på Amazon Prime 2. november. Roberts er den siste i en lang rekke filmstjern­er som bytter ut det store lerretet til fordel for TVskjermen.

Enda et bryllup

Homecoming er basert på en podkast med samme navn. Deler av handlingen foregår i et mystisk anlegg for hjemvendte krigsveter­aner. Julia Roberts spiller Heidi, en av terapeuten­e som skal hjelpe soldatene tilbake til et vanlig liv.

– Jeg elsket podkasten. Den tok meg tilbake til den gangen vi satt og hørte på høytlesing av en bok, og så måtte vi forestille oss hva som skjedde. Jeg tror nøkkelen til min jobbsom skuespille­r er evnen til å forestille seg ting, sier Roberts.

Serien er regissert av Sam Esmail, som står bak paranoiase­rien Mr. Robot.

– Homecoming er en historie om to forskjelli­ge versjoner av karakteren Heidi. Det hele slutter selvsagt med et bryllup, og så skjer det noe i kirken som kommer til å ta pusten fra dere. Nei da, jeg bare tuller, ler hun og gjør narr av sine ikoniske rolle i mange romantiske komedier.

– Før var jeg en nervebunt

Etter suksessen med Pretty Wo- man (1990) var Roberts den første kvinnelige skuespille­ren som fikk svimlende 25 millioner dollar for en rolle (Mona Lisa Smile i 2003).

Hun slo gjennom i rollen som den prostituer­te Vivian, som blir plukket opp fra gaten av millionaer­en Edward og får alle drømmene sine oppfylt i Pretty Woman. Men karrieren hennes startet på TV-skjermen.

– En liten opptredene­n i serien Crime Story var min aller første jobb. Det var helt fantastisk, og jeg fikk råd til å kjøpe julegaver til hele familien. Stjernen i showet var Dennis Farina, og jeg husker hvor sjenerøs og snill han var mot oss som bare hadde små roller, mimrer hun.

I dag er situasjone­n helt annerledes, og det er Julia Roberts som er superstjer­nen.

– Jeg husker ikke engang hvem som regisserte episoden jeg var med i. Jeg var så nervøs og livredd for ikke å gjøre en god nok jobb. Å jobbe med Homecoming har vaert et stort samarbeids­prosjekt. Før var jeg en nervebunt, nå finner jeg større glede i å spille, sier hun.

Fortatt mystisk

Roberts er på mange måter en av de siste virkelig store Hollywoods­tjernene. Da gjennombru­ddet kom i 1990, fantes det fortsatt noe som het privatliv, og Roberts har voktet godt om seg og sine. Hun har fortsatt et snev av mystikk rundt seg, mens sosiale medier har endret hverdagen til dagens unge stjerner.

– Jeg vet ikke hvordan det er å vaere ung skuespille­r i dag, men for meg virker det rett og slett slitsomt å konstant måtte publisere deler av livet på sosiale medier.

– På den andre siden, hvis du er oppvokst med telefonen i hånden, blir det kanskje en form for kunst og en glede når du ser det fungerer, filosofere­r hun.

Ikke lenger «bare» skuespille­r

Sammen med søsteren Lisa Roberts Gillan og Marisa Yeres Gill driver Roberts Red Om Film. En av deres største suksesser var Eat, Pray, Love (2010), som spilte inn over 200 millioner dollar.

– Jeg er stolt av alt jeg har produsert, men det er en krevende jobb. Jeg var involvert som produsent i starten av men da innspillin­gen startet, tok andre over den delen, sier hun.

– Startet du som produsent for å få flere roller?

– Vet du, jeg er så hjemmekjae­r! Alle rollene jeg tar på meg, er arbeidsomm­e og krevende. Det kan gå lang tid etter at jeg er ferdig med en innspillin­g før jeg føler behovet for å forlate huset mitt og gå ut og vaere kreativ igjen. Å lage mer arbeid for meg selv var ikke intensjone­n, sier hun.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway