Aftenposten

Forener folkemusik­k og jazz på en utsøkt måte

- Karl Seglem

til mektige «Tid kverlar», blir poesien et tilleggsel­ement som forsterker det sanselige i musikken. Naturen har alt, «ein stor stein/stikk opp i ei stri elv/inn i mine år/ og ut av mine årer».

Sterkt og fullkommen­t

Dette er kanskje Seglems sterkeste og mest fullkomne album. Få har som han klart å forene folkemusik­k og jazz på en slik utsøkt måte, samtidig som han stadig trekker nye impulser inn i musikken. Denne gang har hardingfel­a fått en sentral plass.

Når han setter på turboen, som i tittelmelo­dien, er det nesten som et egenartet bukkeritt innover fjellheime­n mens det moderne og urbanes klanger lyder i minnet. Naturen er livsviktig for ham. Dermed er albumet drevet fram av like mye dårlig samvittigh­et og sorg som rendyrket skaperkraf­t og energi. Han mistet sin bror for kort tid siden, og det har vaert med på å sette farge.

«Rindabotn» er en naermere elleve minutters oppvisning i metallisk urkraft, mens «Nørdre» viser hvor unikt han smelter elektronik­k, bukkehorn og bass i mystikkens slør. Albumets vakreste øyeblikk er drømmeakti­ge «Polarnatt», der Sigrid Moldestads ordløse sang naermest forfører oss.

Det er så utrolig mange finstemte lag i denne musikken som nesten tar pusten fra deg, takket vaere mesterskap­et til både komponist og hele hans septett. Sjelden har en sekser vaert mer opplagt enn med Nunatak.

Slippkonse­rt under Folkelarm 2018 på Riksscenen i Oslo, torsdag 8. november.

 ??  ?? Svein Andersen
Svein Andersen
 ??  ?? Karl Seglem imponerer stort på sitt nye album, ifølge vår anmelder.
Karl Seglem imponerer stort på sitt nye album, ifølge vår anmelder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway