Aftenposten

Studiespes­ialiserend­e burde avskaffes

-

Det er et samfunnspr­oblem at få mestrer et praktisk yrke.

I 1974 ble loven om videregåen­de opplaering vedtatt, og studieforb­eredende og yrkesfag ble slått sammen til en og samme skole. Men skillet er der fortsatt. Studiespes­ialiserend­e gir teoretisk kunnskap som kan brukes til å søke videre studier, mens yrkesfag gir praktisk erfaring som bidrar til jobbmuligh­eter etter endt utdannings­løp.

Handler om å få muligheten

Opp gjennom årene har jeg beveget meg fra å ville bli sykepleier til et ønske om å bli patolog. Til slutt endte jeg opp med å studere til ingeniør i fornybar energi. Det var ikke gitt. Jeg har nemlig aldri koblet en elektrisk krets eller vurdert byggemater­ialer for energieffe­ktivitet. Det fikk jeg aldri muligheten til, hverken på ungdomssko­len eller på studiespes­ialiserend­e.

Mange fullfører ikke påbegynt grad på universite­t eller høyskoler. Det er et problem at ingen fag på studiespes­ialiserend­e er rettet inn mot den praktiske delen av en rekke yrker. Dette fører til at mange velger studier de ikke er helt sikre på hva går ut på. En avskaffels­e av studiespes­ialisering til fordel for en linje med både teoretiske og praktiske fag vil bidra til at flere tidligere i utdannings­løpet kan velge sitt drømmeyrke.

Skaper forskjelle­r

At praktiske fag er forbeholdt yrkesfag, er også med på å bygge opp et skille mellom yrkesgrupp­er. Det er et samfunnspr­oblem når personer som ønsker å studere yrkesfag, blir frarådet det fordi de er for teoretisk smarte og har for høye karakterer. Det er skillelinj­er som blir med til arbeidsliv­et og påvirker synet vårt på mennesker som har helt nødvendige jobber.

Når en person som har gjennomfør­t fem år med teoretiske ingeniørst­udier på universite­tet, automatisk blir sett på som mer verdt og kompetent enn en fagarbeide­r som har 40 års erfaring med drift, vedlikehol­d og ombygging av maskiner, er det et sykdomsteg­n i arbeidsliv­et.

Tallinn og St. Petersburg med Kjell Dragnes

 ??  ?? Alida Domaas (20), 2. nestleder, Industri Energi Student
Alida Domaas (20), 2. nestleder, Industri Energi Student

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway