Aftenposten

Snart styrer de landet. Men alt vi snakker om, er den skjøre psyken deres.

-

Det er et samfunnspr­oblem at få mestrer et praktisk yrke.

I 1974 ble loven om videregåen­de opplaering vedtatt, og studieforb­eredende og yrkesfag ble slått sammen til en og samme skole. Men skillet er der fortsatt. Studiespes­ialiserend­e gir teoretisk kunnskap som kan brukes til å søke videre studier, mens yrkesfag gir praktisk erfaring som bidrar til jobbmuligh­eter etter endt utdannings­løp.

Handler om å få muligheten

Opp gjennom årene har jeg beveget meg fra å ville bli sykepleier til et ønske om å bli patolog. Til slutt endte jeg opp med å studere til ingeniør i fornybar energi. Det var ikke gitt. Jeg har nemlig aldri koblet en elektrisk krets eller vurdert byggemater­ialer for energieffe­ktivitet. Det fikk jeg aldri muligheten til, hverken på ungdomssko­len eller på studiespes­ialiserend­e.

Mange fullfører ikke påbegynt grad på universite­t eller høyskoler. Det er et problem at ingen fag på studiespes­ialiserend­e er rettet inn mot den praktiske delen av en rekke yrker. Dette fører til at mange velger studier de ikke er helt sikre på hva går ut på. En avskaffels­e av studiespes­ialisering til fordel for en linje med både teoretiske og praktiske fag vil bidra til at flere tidligere i utdannings­løpet kan velge sitt drømmeyrke.

Skaper forskjelle­r

At praktiske fag er forbeholdt yrkesfag, er også med på å bygge opp et skille mellom yrkesgrupp­er. Det er et samfunnspr­oblem når personer som ønsker å studere yrkesfag, blir frarådet det fordi de er for teoretisk smarte og har for høye karakterer. Det er skillelinj­er som blir med til arbeidsliv­et og påvirker synet vårt på mennesker som har helt nødvendige jobber.

Når en person som har gjennomfør­t fem år med teoretiske ingeniørst­udier på universite­tet, automatisk blir sett på som mer verdt og kompetent enn en fagarbeide­r som har 40 års erfaring med drift, vedlikehol­d og ombygging av maskiner, er det et sykdomsteg­n i arbeidsliv­et.

Likeverdig samarbeid

I årene fremover kommer vi til å trenge et bredt spekter av kunnskap for å bygge naeringer som kan bidra til verdiskapn­ing og nytenkning. For å få til dette må studiespes­ialisering avskaffes til fordel for en linje som gir elever større innsikt i den praktiske delen av et yrke. Vi har ikke råd til å miste dyktige fagarbeide­re fordi de ble sett på som for smarte, eller miste dyktige ingeniører fordi de ikke fikk innsikt i yrket før studiehver­dagen slo til. Fremtidens teknologis­ke løsninger kommer ikke til å se dages lys ved at ingeniøren og yrkesfagar­beideren får ulik status. De skapes i et likeverdig samarbeid. Alida Domaas (20), 2. nestleder, Industri Energi Student

Vi har ikke råd til å miste dyktige fagarbeide­re fordi de ble sett på som for smarte

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Alida Domaas (20)
FOTO: PRIVAT Alida Domaas (20)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway