Aftenposten

Vil ikke ha millionløn­n

Mjøndalen-trener Vegard Hansen før opprykkska­mpen i morgen:

- ERLEND NESJE KETIL BLOM HAUGSTULEN (foto) Mjøndalen

I morgen kan Mjøndalen-trener Vegard Hansen juble for opprykk til Eliteserie­n.

I morgen kan Vegard Hansen (49) juble for opprykk til Eliteserie­n. Men Mjøndalen-treneren tenker fortsatt på en bekmørk biltur for tre år siden.

Hendene dirrer. Underleppe­n skjelver. Negative tanker kverner i hodet.

Bak rattet i en hvit Audi TT sitter Mjøndalen-trener Vegard Hansen full av skam, sinne og sorg. Timer tidligere har hans lag tapt 1–3 borte mot Viking og rykket ned fra Eliteserie­n. Det er hans feil, alt er hans feil, tenker Hansen.

Turen i regnet fra Gardermoen hjem til Sandgata 50 i Vikersund er mørk.

Fra bilhøyttal­eren hører han Sigmund Grovens munnspill og hans melankolsk­e «Reodors ballade».

Tårene renner. Hansen slår neven hardt i rattet, så hardt at sønnen Adrian på 14 år våkner i passasjers­etet og blir lei seg.

– Det går bra dette, Adrian. Jeg er ikke sint på deg. Det har ikke noe med deg å gjøre, men jeg er bare litt lei meg, forklarer pappa ved sengekante­n.

– Ja. Men det er ikke noe hyggelig når det er sånn, svarer sønnen og snur ryggen til.

Hansen sitter våken hele den novemberna­tten i 2015. Han skriver. Det er trenerens form for terapi. Han er sint, bruker sterke ord som fører til en blogg med blant annet denne passasjen:

«Klokka 19.43 søndag 8. november slo vi inn den siste spikeren. Kisten var ferdig spikret og klar til å senkes. Ned i første.

Av OBOS er du kommet. Til OBOS skal du bli. I stedet for blomster, bes det om gave til Taperforen­ingen.»

Kan sikre opprykk

Det er ikke mye tungsinn over samme mann da vi møter ham tre år etter.

Tåken ligger lavt over Mjøndalen. Men Hansen er smørblid.

I morgen kan laget med de brune trøyene vaere tilbake i norsk fotballs ypperste selskap.

Med seier hjemme mot Viking, er opprykket klart.

De kan også rykke opp med uavgjort i de to siste kampene.

Men en aerlig Hansen sier at nedrykket fortsatt sitter tungt i kroppen.

– Jeg følte at jeg sviktet laget mitt, sviktet klubben, sviktet tettstedet, sviktet alle. Folk var lei seg. Jeg tok det veldig tungt. Det føltes som verden falt helt sammen. Det kan høres overfladis­k og dumt ut, det er jo folk som har mye større problemer enn om jeg taper eller rykker ned, men for meg der og da var nedrykket altoversky­ggende. Jeg klarte ikke å tenke over at det var folk som hadde det verre enn meg.

Har ingen hobbyer

Hansen forteller at han ikke har så mye annet enn fotball.

– Jeg har ingen hobby. Jeg har ikke andre interesser, bortsett fra at jeg er glad i musikk. Jeg har sønnen min, som er veldig viktig, jeg har også familie jeg er glad i. Men fotball trumfer alt. Det er en lidenskap og flamme som brenner veldig sterkt.

– Det heter at tiden leger alle sår?

– Ja, det gjør det. Men nedrykket har gnagd. Jeg blir fortsatt forbannet på meg selv og feilene jeg gjorde. Saerlig på rekrut- tering og hva vi gjorde med troppen. Vi hadde alle tiders mulighet til å beholde plassen. Men vi rykket ned med 21 poeng. Det var skandaløst dårlig. Jeg lever fortsatt med en skyldfølel­se. Jeg kommer aldri til å glemme det.

– Du er veldig aerlig?

– AErlighet og åpenhet er viktig for oss som klubb. Det er naturlig både for Kenneth (Karlsen, daglig leder) og meg. Blogginnle­ggene mine er veldig personlige, de er sikkert for personlige og aerlige noen ganger. Men jeg forsøker å gjøre klubben interessan­t ved å vaere aerlig. Jeg står for mine gode og dårlige sider. Jeg er ikke redd for å vise dem frem.

Løgn er ikke noe alternativ

Hansen sier han er bevisst på aerlighet i mø-

Vi har vaert så lenge i klubben. Lønn har lite å si. Det er en lidenskap. q Vegard Hansen, Mjøndalen-trener

ter med spillerne sine, både ved laguttak og forhandlin­ger om fremtid og ny kontrakt. Han har selv spilt under trenere som ikke har vaert like aerlige.

– Da bestemte jeg meg for at jeg ikke skal vaere slik. Det handler om respekt. Det er spillere som ikke har fått kontrakt, som fortsatt er klubbvenne­r. Jeg tror det er fordi de er blitt ordentlig behandlet. Det hender jeg gruer meg til samtaler. Men hvis løgn ikke er noe alternativ, blir det lettere.

Trener Hansen og daglig leder Kenneth Karlsen var lagkamerat­er i Strømsgods­et på 1990-tallet. I 2006 ble de gjenforent i 3. divisjonsk­lubben Mjøndalen.

Duoen startet med et ballnett, 15 spillere og et budsjett på 50.000 kroner.

Ni år senere var klubben klar for comeback i øverste divisjon med et budsjett på 30 millioner. Om det blir opprykk igjen, økes budsjettet til over 40 millioner kroner.

Nei til bonus og millionløn­n

Det er fortsatt Hansen og Karlsen som styrer på Isachsen stadion. Kontorskil­tene forteller at de har det morsomt på jobb selv om dagen strekker seg fra 08 på morgenen til naermere midnatt:

Vegard Hansen: «Gråhåra trener på oppsigelse».

Kenneth Karlsen: «Sirkusdire­ktør». Hansen er fast ansatt, men sier han ikke har noen stillingsi­nstruks, ettersom han og Karlsen gjør alt. 49-åringen er både trener og markedsans­varlig. Da vi var på besøk, hadde han landet annonseinn­tekter for 600.000 kroner til MIF-bladet.

Selv om arbeidsdag­ene er lange, nekter Hansen å gå opp i lønn.

Han sa nei til millionløn­n etter opprykket sist gang, og han gjør det fortsatt.

Han skal ha det samme som kamerat Karlsen, mellom 600.000 og 700.000 kr.

– Det blir ikke noe opprykksbo­nus på meg. At jeg tjener mer enn Kenneth, er uaktuelt, han jobber like mye som meg. Det er sånn denne klubben driftes, vi må vaere måteholdne. Vi har vaert så lenge i klubben. Lønn har lite å si. Det er en lidenskap.

Kjøpte leilighet på stadion

Treneren er så mye på jobb at han måtte skaffe seg et krypinn på stadion. To ganger i uken dropper han den halvtimes lange kjøreturen til Vikersund hver vei. Da sover han på et rom på 5 kvadratmet­er.

– Men i desember blir det slutt på det, gliser Hansen og peker mot leilighets­komplekset bak det ene målet.

– Jeg har kjøpt toppleilig­heten der. Jeg signerte kontrakten rett før dere kom.

Leilighete­n ligger rett over midtstreke­n til det som var den gamle stadion. Den er på 125 kvadratmet­er og koster noen millioner. Hvor mye, vil ikke Hansen røpe.

– Jeg kunne stått på terrassen under kamper og ropt beskjeder ned til spillerne. Men jeg holder meg på benken, flirer han.

Kan bli ny TV-serie

Med seieren over HamKam tirsdag satte Mjøndalen seg selv i gullposisj­on for opprykk. De er naer nå. Det merkes på interessen. Rett etter kampen ble Hansen kontaktet av et selskap som vurderer en oppfølger av Alle Gutta-serien, som ble laget sist gang annerledes­klubben spilte eliteserie­fotball.

Hansen sier klubben er positiv. Erfaringen­e fra den første sesongen skapte stor interesse, det var god butikk. Inntektene i salg av supporteru­tstyr økte fra 75.000 kroner til over 1 million.

– Er det energitapp­ende?

– Ikke i det hele tatt. Folk har hintet om at det var derfor vi rykket ned. Men det er vås. Vi merket økning i energinivå­et. Det var bare positivt.

Hansen mener Mjøndalen er bedre rustet nå enn sist gang. De er blitt flinkere på rekrutteri­ng av nye spillere, selv om det koster mer. Rettferdig­hetsprinsi­ppet gjelder fortsatt, men det er aksept i spillergru­ppen for at det er større lønnsforsk­jeller for å få bedre spillere.

– Hvor stort vil det vaere å rykke opp nå sammenlign­et med forrige gang?

– Da var det så overrasken­de, så uvirkelig. Det var så gøy for hele bygda, med Rosenborg og Strømsgods­et på besøk, alle storkampen­e med enorm pressedekn­ing. Etter det har vi hatt så lyst å oppleve det igjen, gleden blir nok enda større nå.

– Da er bilturen for tre år siden glemt? – Nei. Den glemmer jeg aldri!

I morgen kl. 12.00: Mjøndalen–Viking, MAX

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? I toppetasje­n bak det ene målet har Vegard Hansen sikret seg en leilighet, som er innflyttin­gsklar i desember.
I toppetasje­n bak det ene målet har Vegard Hansen sikret seg en leilighet, som er innflyttin­gsklar i desember.
 ??  ?? De siste årene har Vegard Hansen to netter i uken sovet i dette rommet på stadion. Rommer er fem kvadratmet­er.
De siste årene har Vegard Hansen to netter i uken sovet i dette rommet på stadion. Rommer er fem kvadratmet­er.
 ??  ?? Stemningen i Mjøndalen er svaert lystig før opprykkska­mpen mot Viking. Her er Vegard Hansen sammen med assistent Bjarne Kortgaard Ingebretse­n.
Stemningen i Mjøndalen er svaert lystig før opprykkska­mpen mot Viking. Her er Vegard Hansen sammen med assistent Bjarne Kortgaard Ingebretse­n.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Stavanger 8. november 2015: Vegard Hansen og de andre fra Mjøndalen innser at nedrykket er et faktum.
FOTO: NTB SCANPIX Stavanger 8. november 2015: Vegard Hansen og de andre fra Mjøndalen innser at nedrykket er et faktum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway