Aftenposten

KrF-politikere vil stille tøffe krav

- SOLVEIG RUUD

KrF må fremme tydelige krav om gjennomsla­g for å bli med i en utvidet borgerlig regjering, mener sentrale folk i partiet. Kjell Ingolf Ropstad er enig: – Vi kan ikke ta KrF inn i regjering for enhver pris.

Økt barnetrygd. Endret abortlov. Styrket kommuneøko­nomi. Bedre landbruksp­olitikk.

En rekke sentrale KrF-politikere i flere fylker mener KrF må fremme tydelige krav om gjennomsla­g for å bli en i en utvidet borgerlig regjering.

Paradoksal­t skal forhandlin­gsresultat­et godkjennes av et landsstyre med et overvelden­de «rødt» flertall, altså av KrF-politikere som hadde håpet at Knut Arild Hareides side i partiet hadde fått flertall på fredagens landsmøte.

Før de to nestledern­e, som gikk seirende ut av landsmøtet, skal begynne å sondere og deretter forhandle, får de klare råd med på veien.

Må sette tydelige fotavtrykk

– Vi må stille tøffe krav, sier fylkeslede­r Jon Normann Tviberg i Trøndelag KrF.

– Hvis ikke vi får veldig gode fotavtrykk i en regjerings­plattform, har vi flere gode alternativ­er. Vi kan fortsette i opposisjon, eller vi kan sjekke hva Ap og Sp tenker da, sier Tviberg som tilhører den «røde» fløyen.

– Er det ikke gitt at dere nå må bli enige med høyresiden?

– Nei, vi så hvordan gikk for fem år siden, sier han og sikter til borgerlige forhandlin­ger i 2013, som endte med at KrF ikke gikk inn i Regjeringe­n.

Må få abortgjenn­omslag

– Vi må få gjennomsla­g for endringer abortloven, sier Trude Brosvik, gruppelede­r for KrF i Sogn og Fjordane.

Brosvik, som ønsket Ap-samarbeid, viser til at «blå» side i KrF har tatt gjennomsla­g for bestemte endringer i abortloven til inntekt for sin side. Av den grunn mener hun det må «vaere helt klart at en må ha gjennomsla­g her».

– Skjer noe annet, blir et spill avslørt, sier hun.

Ellers advarer Brosvik KrF mot å bli så «opptatt av smale symbolsake­r at man glemmer distrikts- og landbruksp­olitikken».

– Vi må stille ufravikeli­ge krav og ikke forhandle vekk viktige prinsipper som ivaretar et landsdekke­nde landbruk, sier hun.

Hun understrek­er at det også er viktig å kjempe for økte bevilgning­er til bredbånd og regionale utviklings­midler i distrikten­e og for overføring av større statlige oppgaver til de nye regionene. I tillegg mener hun kraftig økt barnetrygd også må vaere et viktig krav.

Kamp mot sorterings­samfunnet

– Kampen mot sorterings­samfunnet er sak nummer én, sier Per Sverre Kvinlaug, fylkeslede­r i Agder, som tilhører «blå» side.

Når han ellers skal si hva det blir viktigst for KrF å få gjennomsla­g for i en politisk plattform, nevner han KrFs likeverdsr­eform og økt barnetrygd, samt størst mulig gjennomsla­g for «gul» politikk.

Likeverdsr­eformen dreier seg bl.a. om forbedret pleiepenge­ordning til foreldre med alvorlig syke barn.

– Det må bli et tydelig avtrykk i en eventuell regjerings­plattform. Først skal vi sondere for å se om vi kan oppnå det vi ønsker, sier han og legger til at han har godt tro på at KrF lykkes med det.

Fylkeslede­r Randi Walderhaug Frisvoll i Møre og Romsdal, som støtter borgerlig regjerings­samarbeid, sier hun overlater til forhandlin­gsutvalget å avgjøre hva som bør bli KrFs viktigste krav i forhandlin­gene.

Forventer abortseier

Dag Sele, som både er fylkeslede­r i Hordaland og medlem av KrFs sentralsty­re, har vaert en av Hareides støttespil­lere.

Han sier det er litt for tidlig å konkludere om hva KrF skal kreve i forhandlin­ger, men har klare forventnin­ger til endringer i abortloven.

– Det har vaert gitt såpass tydelige signaler både fra statsminis­teren og internt i KrF at jeg forventer at de kommer på plass uten så mye forhandlin­ger, sier Sele. Han mener KrF også må løfte frem tiltak mot barnefatti­gdom, spesielt økt barnetrygd – og klimaspørs­mål.

– Og så vil det vaere viktig for oss å ha fokus på landbruk- og distriktsp­olitikk som kan vaere et utfordrend­e felt, sier han.

Økt barnetrygd og økt trinnskatt

– Vi må ha gjennomsla­g for barnerefor­men vår, med bl.a. økt barnetrygd, som vi vil finansiere gjennom økt skatt, sier Erik Naes, fylkeslede­r i Telemark KrF.

Han synes det er krevende å gå i regjering med et «parti som har mange politikere som er uttalte klimaskept­ikere» og er opptatt av at KrF må få gjennomsla­g for en mer miljøvennl­ig samferdsel­spolitikk i de store byområdene.

– Da må vi følge opp det arbeidet som har pågått en stund, sier han og etterlyser mer penger til det som skalles «byvekst». Han krever også styrket kommuneøko­nomi.

– Kommunene er blitt pålagt flere oppgaver de seneste årene, sier han og nevner bl.a. bemannings­norm i barnehage og skole.

 ?? FOTO: TORBJØRN KATBORG GRØNNING ?? Kjell Ingolf Ropstad bor sentralt i Oslo med kona Arnbjørg og datteren Anna Louise (2).
FOTO: TORBJØRN KATBORG GRØNNING Kjell Ingolf Ropstad bor sentralt i Oslo med kona Arnbjørg og datteren Anna Louise (2).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway