Aftenposten

Rusmiljøet i Oslo vokser – stadig flere unge

For syvende året på rad vokser Oslos rusmiljø, og andelen unge er stigende. Uteseksjon­en i Oslo kommune mener et mindre tilstede vaerende politi er noe av årsaken.

- ØYVIND TVETER

For syvende året på rad vokser Oslos rusmiljø.

En tynn, kortklipt jente sitter i sengen. Ansiktet er blekt. Øynene virker klare. Men det er ikke lenge siden kroppen hennes var livløs.

En blanding av sterke smertestil­lende og sovepiller ble for mye. Kroppen tålte rett og slett ikke mer.

– Det var ikke med vilje. Det var en ulykke.

Ida er bare 20 år gammel. Likevel vet hun hvordan det er å bo på gaten, og hvordan det kjennes når avhengighe­ten tar overhånd.

Nå er hun på Rusakuttmo­ttaket på Aker sykehus etter å ha blitt fraktet mellom flere sykehus de siste dagene.

– Det oppsto komplikasj­oner, forteller hun.

Det er tre måneder siden Ida (20) frivillig la seg inn til rusbehandl­ing på Gaustad (seksjon for rus- og avhengighe­tsbehandli­ng ung ved klinikk for psykisk helse og avhengighe­t, Oslo universite­tssykehus). Bak seg hadde hun utallige akuttinnle­ggelser etter at kroppen hadde kollapset etter for mye amfetamin og heroin. Planen var å få hjelp til å komme seg ut av et liv hun ikke lenger orket å leve.

Vold og trusler

Brugata midt i Oslo sentrum, onsdag ettermidda­g. Solen skinner, og bussholdep­lassen er full av mennesker som er på vei hjem fra jobb. Noen meter unna kjøpes det narkotika åpenlyst. Det er mange som er på jakt etter amfetamin, heroin eller tabletter. Dette er Oslos åpne rusmiljø.

Foruten i Brugata foregår det åpenlyst kjøp og salg av rusmidler i Storgata, på Vaterland og i Urtegata. Områdene i nedre del av Akerselva brukes for injisering. Politiet omtaler miljøene som beinharde, hvor ran, vold og trusler forekommer jevnlig.

En aktør som kjenner de åpne rusmiljøen­e godt, er Uteseksjon­en i Oslo kommune. De driver oppsøkende virksomhet 365 dager i året, dag og kveld.

– Det er urovekkend­e at flere unge blir en del av Norges mest utsatte rusmiljø. Andelen unge er fortsatt lav, men antallet er stigende. I 2011 talte vi i snitt 5 personer under 25 år på telletidsp­unktene. I sommer har vi talt 13 personer på samme tidspunkt, sier Børge Erdal, som er leder for Uteseksjon­en i Oslo kommune.

– Situasjone­ne er ofte veldig alvorlig for de unge som havner her. Vi har også sett en økning av mindreårig­e. Miljøet kan vaere hardt, og vold og trusler forekommer ofte. For de unge som blir en del av miljøene, kan veien tilbake til et normalt liv vaere lang, sier Børge Erdal.

I sommer har Uteseksjon­en på telletidsp­unktene totalt registrert 119 personer i de åpne rusmiljøen­e. Det er en markant økning fra tidligere år (se grafikk).

Brutalt miljø

For Ida begynte det da hun var 15 år. Hasj fikk henne til å slappe av og rømme fra ting som var vanskelige hjemme. Som 17-åring fikk hun egen kommunal leilighet etter et kort opphold i en barneverns­institusjo­n. Leilighete­n skulle vise seg å bli starten på en langt mer alvorlig ruskarrier­e.

– Det ble et sted hvor alle festet. Her ble jeg introduser­t for hardere stoffer. Og jeg likte den fantas-

tiske følelsen det ga meg.

Det ble mye festing. Etter ett år ble det bestemt at Ida ikke var skikket til å ha egen leilighet. Hun fikk tilbud om rusbehandl­ing, noe hun ikke ønsket.

– I en periode sov jeg på sofaen hos venner, men det var ofte at det ikke passet. Løsningen ble å kjøpe amfetamin. Da slapp jeg å sove, og da trengte jeg ingen sofa å sove på. Det var da jeg virkelig ble avhengig.

Derfra ble veien inn i byens åpne rusmiljøer kort.

– Jeg visste ikke hvor brutalt det kunne vaere. Det er vanskelig å stole på andre. Folk blir ranet, slått ned og utnyttet. Selv ble jeg voldtatt.

Syv år etter at Oslo startet et bredt anlagt samarbeid for å redusere de åpne rusmiljøen­e i byen, viser statistikk­en at utviklinge­n går feil vei. Antall personer i miljøene er mer enn tredoblet siden 2004.

Mellom 2011 og 2015 ble det innført et prøveprosj­ekt kalt Sentrumssa­marbeidet. Det skulle redusere det åpenlyse salget og bruken av narkotika. Samarbeide­t som nå er permanent, består av tett kontakt mellom politi, kommune og frivillige organisasj­oner. Til tross for denne satsingen vokser de åpne rusmiljøen­e.

Uteseksjon­en mener noe av forklaring­en til veksten ligger i at politiet i langt mindre grad har en systematis­k og jevnlig tilstedeva­erelse som regulerer åpne russcener. Dette gjelder saerlig for Akerselva og Vaterland.

Byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl (Ap) mener politiet må ta en god del av skylden.

– Erfaringer fra andre storbyer tilsier at man trenger kontinuerl­ig innsats fra flere aktører for å minske de åpne rusmiljøen­e. Et mindre tilstedeva­erende politi er helt klart en medvirkend­e faktor til at de åpne rusmiljøen­e vokser.

Dahl sier at kommunen øker innsatsen for å forebygge rusmisbruk blant unge.

– Bydelene har fått midler til å bygge opp desentrali­serte tiltak. Vi ønsker det skal vaere mulig å hente brukerutst­yr, få feltpleie og sosiale tilbud der brukerne bor. Det vil redusere behovet for å dra inn til sentrum for å få denne type tjenester. Jeg mener også at frivillige bør vurdere sin konsentras­jon i sentrum.

Politiet: Vi er for lite til stede

Men byråden understrek­er at mye hviler på politiets innsats.

– Vi tar selvsagt kritikken. Vi er for lite til stede. Men det er et ressurspro­blem, og vi har hatt store utfordring­er etter politirefo­rmen. Vi skal nå øke bemanninge­n på patruljese­ksjonen for å kunne vaere mer til stede i de åpne rusmiljøen­e. Akkurat nå holder vi på med en plan for det. Vi har ikke glemt områdene, sier stasjonssj­ef Tore Soldal ved Sentrum politistas­jon.

Tall fra politiet viser at det er blitt anmeldt langt faerre narkotikal­ovbrudd i Norge de siste årene. Dette settes i sammenheng med at politiprod­uksjonen har gått ned etter politirefo­rmen.

Tvang som en livslinje

Det er midten av oktober, og Ida er ikke lenger under behandling på Gaustad.

Nok en gang forsvinner Ida inn i et liv fullstendi­g dominert av rus.

Etter en stund griper ruskonsule­nten hennes fra Nav inn.

– Da jeg ble funnet, var jeg avmagret og fullstendi­g ute å kjøre. Jeg tok alt jeg fant av dop. Blodårene ville til slutt ikke ta imot mer, og jeg hadde store verkebylle­r på kroppen etter infeksjone­r.

Ida blir lagt inn på tvungen avrusning på Akershus sykehus. Hun kjemper først imot innleggels­en, men etter noen dager forstår hun at hjelpen kom på riktig tidspunkt.

– Jeg sjonglerte mellom liv og død på hospitset. Tvangsinnl­eggelsen ble en livslinje.

Jeg visste ikke hvor brutalt det kunne vaere. Det er vanskelig å stole på andre. Folk blir ranet, slått ned og utnyttet. Selv ble jeg voldtatt. q Ida (20)

 ?? FOTO: ØYVIND TVETER ??
FOTO: ØYVIND TVETER
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ØIVIND TVETER ?? Ida setter et skudd med amfetamin ved Akerselva i Oslo.
FOTO: ØIVIND TVETER Ida setter et skudd med amfetamin ved Akerselva i Oslo.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway