Aftenposten

– Jeg føler et sterkt press for å lykkes

- HENRIK IHME Faedreland­svennen

Kjell Ingolf Ropstad har presset på seg for å få KrF inn i regjering, men vil forlate forhandlin­gsbordet om ikke han får gjennomsla­g for partiets krav.

– Ja, jeg kjenner på et stort press for å lykkes. Men vi kan heller ikke ta KrF inn i regjering for enhver pris, sier Kjell Ingolf Ropstad.

Faedreland­svennen treffer Ropstad med sin to år gamle datter på armen dagen etter hans mest dramatiske døgn som toppolitik­er.

Det ekstraordi­naere KrF-landsmøtet markerte kun starten for 33-åringen. Nå skal han forhandle om statsbudsj­ett, lede sonderinge­ne om en ny regjerings­plattform med Høyre, Frp og Venstre og samtidig samle et splittet parti.

Veivalget betyr også at partileder Knut Arild Hareide går av dersom det blir ny regjering.

– Det blir ekstremt viktig å samle partiet nå. Vi har et stort handlingsr­om i forhandlin­gene. Det har ikke vaert lett for Regjeringe­n å få gjennom saker det siste året, og vi gir dem nå en flertallsr­egjering. Samtidig har vi en mulighet for retrett.

– Vil det ikke vaere en stor nedtur å si til partiet at det ikke gikk?

– Jo, det er klart. Samtidig er det en større nedtur å gå inn i regjering uten nok forsikring­er på viktige felter.

Skal inkludere venstresid­en

– Du har et splittet parti. Hvordan skal det gjenforene­s?

– Jeg sier heller at vi er delt. Derfor er jeg opptatt av at en regjerings­erklaering kommer ganske fort, der vi er gjenkjenne­lige på familiepol­itikk, miljø og fattigdom og kampen mot sorterings­samfunnet – der vi viser en tydelig retning.

– Nå vil vi ikke lekke begge veier lenger. Så må vi gjennom politikk klare å trekke til oss resten. Der ligger ansvaret, og det kjenner jeg mest på for å hindre den splittelse­n.

– Da må venstresid­en i partiet inkluderes?

– Ja, det er viktig at de som er skuffet, blir med i regjering eller med i de forberedel­sene. Derfor er Erik Lunde (Oslo-politiker og KrF-ideolog) fra den siden med i sonderings­delegasjon­en.

Ropstad venter likevel avskalling fra den tapende fløyen.

– Uansett hvilken vei vi ville valgt, så ville det blitt avskalling. Derfor har vi tviholdt på ikke å velge side før. Knut Arild og jeg var tydelige på at det har vi ikke råd til lenger. Konsensus er det mye bra med, men den har tvunget oss ned på gallupen og i valg.

– Du frykter ikke å miste den delen av partiet og bli et parti for «mørkemenn» i sørvest?

– Vi vil vaere den sosiale røsten på borgerlig side, det vil gi oss profilerin­gsmulighet for våre saker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway