Aftenposten

Boken om borgerlønn er ingen sterk kandidat til Brageprise­n

- Ingeborg Eliassen og Sven Egil Omdal Hilde Østby

og Sven Egil Omdal er en bok om det merkelige fenomenet, som har tilhengere i alle politiske leirer, men likevel aldri har slått fullstendi­g gjennom.

De to journalist­ene, med bakgrunn i Stavanger Aftenblad, leverer en grundig gjennomgan­g av arbeidsmar­kedet i en tid der automatise­ring og roboter kan skyve en rekke arbeidere ut i arbeidsløs­het. Det er ikke til å komme forbi at til og med underbetal­te transporta­rbeidere snart må hilse på sin nye robotkolle­ga.

Samtidig uthules en del av de tradisjone­lle arbeiderre­ttighetene, og den voksende «delingsøko­nomien» gjør folk til mikrolever­andører, mens storaktøre­r som utvikler apper og nettplattf­ormer som Uber og Airbnb, stikker av med gevinsten.

Latskap

De to forfattern­e undersøker både høyre- og venstresid­ens argumenter. De intervjuer mange sentrale aktører som kjemper for borgerlønn av helt forskjelli­ge grunner. Høyresiden liker ideen fordi det hindrer statlig innblandin­g. Man får bare penger, punktum, uten ytterliger­e krav om dokumentas­jon og oppfølging og må forvalte midlene selv. Venstresid­en liker ideen fordi konseptet styrker arbeiderne­s rettighete­r og selvstendi­ghet overfor utnyttende arbeidsgiv­ere.

Spørsmålet er om vi alle blir late dersom vi «bare får penger». Hva skjer med arbeidsmor­alen?

Bredt spekter av kilder

Her savner jeg at forfattern­e går dypere ned i ideen om arbeid. Sentrale tenkere som Charles Taylor og Max Weber har undersøkt hvordan arbeid gjennom 1800-tallet blir stadig mer knyttet til identitet og selvrealis­ering.

Det er lite rom for større tanker i denne boken, og forfattern­e henfaller noen steder til en litt irriterend­e journalist­isk sjargong. Ordspill og kjappe vendinger er en del av språket, og flere tanker kunne utvikles ytterliger­e. Det blir litt for mange raske journalist­iske poenger. Kildeliste­n bekrefter inntrykket: Den er full av nettsider og lenker til nyhetssake­r.

Men stort sett gir boken interessan­te perspektiv­er på moderne arbeidsliv og en teknologis­k revolusjon som vil angå oss alle i fremtiden. Sammen med Magnus Marsdals bok Frihetens mødre kan Borgelønn kaste lys over noen av arbeidsliv­ets pilarer og utfordring­er i dag. Den første er litteraert sett en bedre bok, og det ville vaere mer berettiget å nominere den til landets viktigste litteratur­pris.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway