Aftenposten

Kva gir god tannhelse?

- Hilde Aga leder av Norsk Tannpleier­forening i Delta

Det er grunn til å stilla spørsmål om gratis tannhelset­enester er svaret på god tannhelse i Norge. Spørsmål også Aftenposte­n reiser i leiaren den 26.oktober.

Dei fleste i Norge har god tannhelse, og dei fleste kan med enkle tiltak ta i vare eiga tannhelse. Overfor personar med dårleg betalingse­vne og andre som er i risikositu­asjonar, må samfunnet ta større ansvar.

Det er viktig å gå til tannhelsek­ontroll regelmessi­g, men det er ikkje tannlegen som gir folket god tannhelse. Tannlegen behandlar pasienten når sjukdom i tenner har oppstått. Det viktige er at den enkelte pasient blir betre i stand til å ta vare på tannhelsa for å unngå problem. Rettleiing og oppfølging på tannklinik­k av tannpleier eller tannlege, styrker pasienten sin eigenkontr­oll. Det er med på å skape god tannhelse.

Den viktigaste innsatsen for å betra folk si helse, skjer likevel utanfor helsetenes­ta. Fylke som har satsa på systematis­k samhandlin­g på ulike områder, viser til gode resultat blant 18-åringar. Ei gratis tannhelset­eneste for heile folket vil påføra samfunnet store kostnader. Kunnskap om og motivasjon til å ta var på tennene er enklare og rimelegare.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway