Aftenposten

KAN FORBY BRÅKETE FISK

På den ene siden av fjorden er en militaer målestasjo­n, på den andre et oppdrettsa­nlegg.

- KJETIL HANSSEN

Høyesteret­t har bestemt at Forsvaret kan forby støyende fiskeoppdr­ett for å sikre stillegåen­de ubåter.

Høyesteret­t har bestemt at Forsvaret kan forby støyende fiskeoppdr­ett for å sikre sine egne stillegåen­de ubåter.

På Heggernese­t i Herdlefjor­den nord for Bergen har Forsvaret et anlegg som måler støy fra undervanns­båter og skip. Det har vaert der siden 1994. I Laksevika på andre siden av fjorden har Blom Fiskeoppdr­ett drevet et anlegg siden 1995.

Dette har i flere år ført til kluss og uoverensst­emmelser. Forsvaret mener støy fra oppdrettsa­nlegget ødelegger for målestasjo­nen og vil i hvert fall ikke ha noen utvidelser.

Ikke oppdages av fienden

Forsvaret måler støy slik at de til enhver tid kjenner sine egne fartøy på lyden. I tillegg vil man passe på at ubåtene er så stillegåen­de som mulig, slik at de ikke oppdages av en fiende.

Vant i lagmannsre­tten

Oppdretter­ne dro Forsvaret for retten. De ville ha en dom på at de militaere ikke kunne forby dem å drive på stedet, ikke kunne nekte dem å utvide driften og ikke kunne nekte folk adgang til anlegget. I Nordhordla­nd tingrett tapte de, men i Gulating lagmannsre­tt vant oppdretter­ne.

Nylig falt dommen i Høyesteret­t. Her vant Forsvaret frem med fire mot én stemme.

Ubåter for 30 milliarder

Sjefen for Sjøforsvar­et, Nils Andreas Stensønes, la i en skriftlig forklaring til dommerne stor vekt på lyttestasj­onen:

«Den militaerte­knologiske utvikling går videre i retning av vesentlig stillere ubåter og fartøyer. Evnen til å holde kontroll på og korrigere (redusere) egenstøy er derfor stadig viktigere. Støymåling­er er derfor viktig for forsvar av Norge og våre allierte», argumenter­er admiralen.

Han minner om at Norge har investert over 20 milliarder kroner i fregatter og skal satse over 30 milliarder på nye ubåter.

«Heggernese­t målestasjo­n er viktig for å få effekt av disse investerin­gene», mener Stensønes.

Har vaert etterretni­ngsmål

Ifølge sikkerhets­lederen ved Forsvarsma­teriell, Jan Børre Skredderbe­rget Eriksen, har de bevis for at Heggernese­t allerede har vaert mål for fremmed etterretni­ng. Forsvaret er redd for at fremmede makter skal få informasjo­n om «fartøyenes akustiske signaturer» – altså hvordan det enkelte fartøy høres ut. Det kan medføre «markant tap av evne til overlevels­e i en konflikt», påpekte Eriksen overfor Høyesteret­t.

Tre risikomome­nter

Høyesteret­ts flertall oppsummere­r problemene for Forsvaret i tre punkter:

Det er en sikkerhets­risiko knyttet til personers tilgang til oppdrettsa­nlegget. Hvis Blom selv kan bestemme hvem som skal ha adkomst – hva enten det er ansatte eller leverandør­er – øker dette risikoen for at fremmed etterretni­ng kan få tilgang til de opplysning­ene Blom får fra Forsvaret om når målingene gjennomfør­es.

Støy fra anlegget påvirker målingene og kan føre til feilaktige eller upålitelig­e resultater.

Anlegget medfører en risiko for skade på Forsvarets undervanns­båter.

Det juridiske spørsmålet i saken var om Forsvaret har hjemmel i sikkerhets­loven til å forby eller begrense fiskeoppdr­etternes virksomhet. Svaret var ja.

Vil kreve kompensasj­on

Styreleder­en i Blom Fiskeoppdr­ett, Torbjørn Gjelsvik, har kommentert dommen i et innlegg på nettstedet Ilaks. Han mener avgjørelse­n vil ha betydning for alle som driver virksomhet på steder der Forsvaret er eller ønsker å vaere.

– Lokalitete­n er en av Bloms beste, og blir vi tvunget vekk av staten, vil det påføre oss et betydelig tap som vi vil kreve kompensert, fremholder Gjelsvik.

kjetil.hanssen@aftenposte­n.no

 ??  ?? Norge skal kjøpe fire nye ubåterbase­rt på den tyske ubåttypen2­12A.
Norge skal kjøpe fire nye ubåterbase­rt på den tyske ubåttypen2­12A.
 ?? FOTO: HALVOR SOLHJEM NJERVE ?? Den norske ubåten KNM Utvaer under en øvelse.
FOTO: HALVOR SOLHJEM NJERVE Den norske ubåten KNM Utvaer under en øvelse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway