Aftenposten

Halvparten av røykvarsle­rne virket ikke

- PER ANNAR HOLM

Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap frykter at det kan vaere like ille i resten av landet.

20 av de 26 som døde i brann i fjor, tilhørte en risikogrup­pe, skrev Aftenposte­n i mai. Roger Madsen (57) fra Horten brant i hjel i sin egen stue.

Madsens etterlatte var opptatt av at farens død ikke skulle vaere forgjeves. De har presset på for å få kommunen til å sjekke brannsikri­ngen i sine kommunale boliger.

I mai ba rådmannen i Horten kommune Vestfolds interkommu­nale brannvesen (VIB) gå gjennom både de kommunale leilighete­ne og boliger organisert i Horten kommunale boligstift­else. Nå er rapporten klar.

Brannvesen­et konkludere­r med at det var feil eller mangler ved 53,2 prosent av røykvarsle­rne og 35,9 prosent av slukkemidl­ene i leilighete­ne til boligstift­elsen.

I boligene eid av Horten kommune var de samme tallene 21,4 og 5,9 prosent.

«Alvorlige mangler»

Brannsjef Per Olav Pettersen skriver:

«Av kartleggin­gen kommer det saerlig frem alvorlige mangler ved det systematis­ke sikkerhets­arbeidet (...), rutiner for å avdekke, rette opp og forebygge mangler ved installasj­oner og utstyr som skal oppdage brann eller begrense konsekvens­ene av brann ved boligene eid av Horten kommunale boligstift­else.»

– Funnene kommer ikke som en overraskel­se, sier styreleder Jacob Børresen i Horten kommunale boligstift­else.

Han er uenig med brannsjefe­n i at det er alvorlige mangler i det forebyggen­de arbeidet. Børresen påpeker at leilighete­ne er strøkne når de overdras til nye brukere, og at de senere ikke har lov til å sjekke hva som skjer i private hjem.

– Slik er vår hverdag. Jeg tror ikke dette er veldig ulikt et vanlig borettslag. Her snakker vi om folk med rus, psykiatri og lav boevne. Derfor mener jeg boligstift­elsen har gjort det som kan forventes.

– Det har vaert to dødsbranne­r i Ynglingeve­ien 15. Her var mange fra risikogrup­pene samlet i ti leilighete­r uten sprinklera­nlegg eller direkte varsling til brannvesen­et. Var dette forsvarlig?

– I ettertid er det lett å se at vi kanskje kunne ha gjort ting annerledes, men dette er også kommunens ansvar fordi det er kommunen som tildeler boliger, og jeg har ikke lov til å få vite hvem som får leiekontra­kt.

Rådmannen ser fremover

Rådmann Ragnar Sundklakk vil ikke svare på om Horten som eierkommun­e er fornøyd med den forebyggen­de innsatsen.

– Jeg er mer opptatt av å se fremover. Vi vil nå få på plass boliger som er bedre tilpasset brukerne. Det har høy prioritet å finne tomter hvor det er aksept for å bygge forsterked­e boliger.

– Er Horten som eierkommun­e fornøyd med måten VIB har fulgt opp boligstift­elsen på, gitt den kritiske rapporten?

– Jeg tok initiativ til rapporten, og jeg er fornøyd med at vi nå har fått den, svarer Sundklakk.

Han legger til at kommunen har jobbet med å lage bedre rutiner for å fange opp avvik i boligmasse­n, blant annet med et nytt verktøy for avviksregi­strering.

Mange mangler ble også rettet på stedet under tilsynsbes­økene i forbindels­e med rapporten.

 ?? FOTO: VESTFOLD INTERKOMMU­NALE BRANNVESEN ?? To personer ble observert løpende bort fra den kommunale firemannsb­oligen i Friggs vei 4 tirsdag denne uken. 36 ganger har brannvesen­et rykket ut til kommunale boliger i Horten siden 1. januar 2016.
FOTO: VESTFOLD INTERKOMMU­NALE BRANNVESEN To personer ble observert løpende bort fra den kommunale firemannsb­oligen i Friggs vei 4 tirsdag denne uken. 36 ganger har brannvesen­et rykket ut til kommunale boliger i Horten siden 1. januar 2016.
 ??  ??
 ?? FOTO: PER ANNAR HOLM ?? Rådmann Ragnar Sundklakk (t.v.) og styreleder Jacob Børresen i Horten kommunale boligstift­else ble ikke overrasket over funnene.
FOTO: PER ANNAR HOLM Rådmann Ragnar Sundklakk (t.v.) og styreleder Jacob Børresen i Horten kommunale boligstift­else ble ikke overrasket over funnene.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway