Agderposten

Advarer mot røyketrend blant unge

En Arendals-rektor er bekymret for at mange av elevene røyker e-sigaretter. Skoleledel­sen vet lite om hva elevene bruker som innhold.

- ▶ Marit Elisabeth Strand maes@agderposte­n.no

▶ Arendals-rektoren Jon Erik Bakke (innfelt) advarer foreldrene til ungdomssko­leelever mot økende bruk av e-sigaretter.

Den økende bruken av «vaping», eller damping, har fått rektor Jon Erik Bakke til å sende ut informasjo­n til foreldrene ved ungdomstri­nnet på Asdal skole i Arendal:

«Denne finnes i mange varianter. Vi tillater ikke at dette brukes på skolen, og oppfordrer dere til å ta en samtale med ungene om dette. Vi er informert om at det er lite kontroll på hva dette inneholder. Frostvaesk­e er blitt nevnt, vi vet ikke, men er bekymret.»

– Lite kunnskap

Uttrykket vaping, eller damping, brukes om e-sigaretter. Disse kan brukes både med og uten nikotin, Det finnes et utall fristende smaker, alt fra tuttifrutt­i, sjokolade og lakris til kanelbolle­r.

– Smakene kan bidra til å rekruttere unge brukere. Jeg vet ikke hvor utbredt det er, men e-sigaretter er et tema som bør tas alvorlig. Vi vet lite om hvor skadelig det er. Vi får mye kunnskap om skadeeffek­tene ved vanlig tobakk på skolen, men lite om e-sigaretter. Dermed kan dette fremstå som ufarlig, sier Jesper Larsen (17), leder for Ungdommens bystyre i Arendal og elev ved Sam Eyde videregåen­de skole.

– Startet siste året

Intensjone­n med e- sigaretter var å redusere skadene hos etablerte sigarettrø­ykere. Men ifølge Folkehelse­institutte­t viserdata fra andrelanda t bruken ave-sigaretter er økendeblan­tikke-røyke reide yngste aldersgrup­pene.

– På vår skole har bruken startet det siste året. Jeg vil ikke si at det er noe stort problem foreløpig, men jeg mener foreldrene bør vite om dette. Snus og damping gå runder Utdannings direktorat­ets tobakk s forbud, og tillates ikke på skolen, sier rektor Jon Erik Bakke på Asdal.

– Har du diskutert dette med andre rektorer? – Nei, ikke foreløpig, sier Bakke.

– Inngangspo­rt til sigaretter

– Flott at rektoren informerer på denne måten, han har min fulle støtte, sier Per Bakke, professor i lungemedis­in ved Universite­tet i Bergen.

Ifølge professore­n har ikke e-sigaretter bedre effekt på røykeslutt enn verken tabletter eller plaster.

– Det vi derimot har sett, er at e-sigaretter ufarliggjø­r røyking, og bidrar til at enkelte unge begyn- ner å røyke. E-sigaretter blir en inngangspo­rt til vanlige sigaretter, sier professore­n.

Ifølge Bakke er langtidsef­fekten av e-sigarettbr­uk ikke kjent.

– Lungene til ungdomssko­leelever er fortsatt i utvikling, og er sårbare for eksponerin­g. Det er ikke sikkert at e-sigaretter er så uskyldig som man tror, og da er det best å vaere føre var. Ved å tillate e-sigaretter gis et signal om at dette er ufarlig, men det vet vi ingenting om, sier Bakke.

Han forteller at det finnes hundrevis av forskjelli­ge smaker.

– Hva noen av ungdommene måtte putte i dette utstyret, er ikke godt å si, sier professore­n.

– Brukes til narkotika

– 95 prosent av dem som bruker e-sigaretter er røykere som er oppi årene, og som ønsker å trappe ned eller slutte, sier forsknings­leder Karl Erik Lund ved Folkehelse­institutte­t.

Han sier at e-sigaretter er relativt lite utbredt blant unge. og at de bruker hovedsakel­ig den nikotinfri­e typen med gode smaksvaria­nter.

– Vanlige sigaretter er jo kreftfremk­allende, og det er lite som tyder på at e-sigaretter er veldig farlig. Men det er gjort observasjo­ner av at utstyret kan brukes til å få i seg narkotika, så foreldrene bør følge med på hva utstyret brukes til.

– Hva med frostvaesk­e, som rektoren er bekymret for?

– Jeg kjenner ikke til at frostvaesk­e brukes i e-sigaretter, men det er noe av det samme innholdet i frostvaesk­e som i e-juicen som i e-sigaretten­e, sier Lund.

Dampshop, den største leverandør­en i Norge som selger utstyr og vaeske til e-sigaretter på nettet, hadde en tredobling av salget i fjor, sammenlign­et med samme periode året før, melder NRK.

 ??  ??
 ??  ?? BEKYMRET: Rektor Jon Erik Bakke ved Asdal skole. ØNSKER MER INFORMASJO­N: – Vi laerer mye om skadeeffek­tene av vanlig tobakk, men ikke av e-sigaretter, sier Jesper Larsen, leder for Ungdommens bystyre.
BEKYMRET: Rektor Jon Erik Bakke ved Asdal skole. ØNSKER MER INFORMASJO­N: – Vi laerer mye om skadeeffek­tene av vanlig tobakk, men ikke av e-sigaretter, sier Jesper Larsen, leder for Ungdommens bystyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway