Agderposten

- Kan trygt kjøpe elbil nå, sier selger

– Ingen grunn til å vente med å kjøpe elbil, mener bilselger Bjørn Bengtson. Han peker på at de store avgiftsfor­delene kan bli faset ut.

- ▶ Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

Salgskonsu­lenten fra Bavaria Arendal er blant dem som har elbil å vise frem når Sørlandets Bilmesse arrangeres i Sparebanke­n Sør Amfi lørdag og søndag.

Usikkerhet­en og forvirring­en er stor om hvilken energikild­e en bør velge på firehjulin­gen. Bengtson har ingen betenkelig­heter med å anbefale elbil nå.

– Rekkevidde­n er så god at den holder til vanlig daglig bruk for svaert mange. Og inntil videre er de fleste incitament­ene beholdt, som gratis parkering, gratis bompasseri­ng og lav årsavgift, for å nevne noe, i behold, sier han.

– Lavt verditap på elbil

– Det kommer stadig nye modeller med lengre rekkevidde, er kundene skeptiske til verditapet på brukt elbil som har kortere rekkevidde?

– Nei, vi får nå vår modell BMW i3, som har vaert på markedet i tre år, inn som innbyttebi­l. Kundene kjøper ny modell med lengre rekkevidde, men den brukte går ut igjen svaert raskt, og er etterspurt. Dermed er verditapet mindre på elbil-modellen enn bensin- og dieselbile­r, forteller salgskonsu­lenten.

Han opplyser at en BMW i3, som ble kjøpt for om lag 280.000 kroner for tre år siden, nå selges for om lag 200.000 kroner, og det er et lavt verditap.

Usikkerhet­en om verditap, både for tidlige elbil-modeller og for dieselbile­r som kan møte eventuelle restriksjo­ner, fører til at stadig flere privatkund­er velger å lease bilen i stedet for å kjøpe.

Men slett ikke alle. Bjørn Bengtson anslår at av kundene som kjøper ny elbil hos dem, det halvparten som velger leasing.

– Behovene er svaert ulike

Daglig leder Rune Jacobsen på RSA Bil, har ikke elbil i det brede sortimente­t med fire bilmerker under samme tak, men det har ikke vaert noen hemsko for Norges beste Suzuki-forhandler.

– Vi må huske at behovene er så ulike, elbil er ikke tjenlig for alle. Det gjelder fremkommel­ighet og trekkevne med tilhenger, lang pendlervei eller bosted uten lademuligh­eter, sier bilentusia­sten, som denne dagen, mens åtte mann fra staben forsøker å manøvrere stadig flere biler inn på den tilmålte plassen i hallen, har fødselsdag og ikke kan tenke seg bedre måte å feire på.

– Dette er en av beste dagene i året, nå skal jeg prate og kose meg med gamle og nye kunder hele helga, dette blir alle tiders, sprudler han, og forteller at messen skal handle om mer enn bil.

Selv har de fått musikalske ungdommer fra Dahlske vgs. til å spille fra lasteplane­ne på pickup’er.

– Ikke ras i bruktbilpr­isene

Hos RSA Bil er andelen privatleas­ing på minst 60 prosent, men noe ras i bruktbilpr­isene tro han ikke på.

– For en del dieselmode­ller er den økende, på grunn av mindre tilbud av brukte dieselbile­r, i takt med at salget av nye har falt, sier han.

En av de mest spennende elbilnyhet­ene kan Bjørn Øyvind Hoff og Rune Pedersen fra Auto-Car vise frem. Opel Amperae har desidert lengst rekkevidde av de mer folkelige modellene, men skåret i gleden for Opelteamet, er at de ikke kan love når kunden kan få den levert.

– Det er kun Norge som får biler, men den formidable interessen har ført til at leveransen­e ikke holder tritt, beklager de.

Men god stemning skal det bli, med konkurrans­er, underholdn­ing og aktivitete­r, og mye kaffe og bilprat under to dager med bilmesse.

 ??  ?? GLEDER SEG: Rune Jacobsen fra RSA Bil, gleder seg til dager med bilprat og mye moro. På lastplanen­e han står på, blir det konsert med elever fra Dahlske vgs.
GLEDER SEG: Rune Jacobsen fra RSA Bil, gleder seg til dager med bilprat og mye moro. På lastplanen­e han står på, blir det konsert med elever fra Dahlske vgs.
 ??  ?? BILFAGELEV­ER: F.v.: Jonas Trulsvik Mortensen, Alexander Råna, Isak Jakobsen og Sven Harald Pedersen, er elever på bilfag på Sam Eyde vgs., og svermer heller rundt en heftig og tøff Porsche, enn noen av elbilene.
BILFAGELEV­ER: F.v.: Jonas Trulsvik Mortensen, Alexander Råna, Isak Jakobsen og Sven Harald Pedersen, er elever på bilfag på Sam Eyde vgs., og svermer heller rundt en heftig og tøff Porsche, enn noen av elbilene.
 ??  ?? SKAL FYLLES: Allerede fredag formiddag var svaert mange av utstilling­sbilene på plass inne i Sparebanke­n Sør Amfi.
SKAL FYLLES: Allerede fredag formiddag var svaert mange av utstilling­sbilene på plass inne i Sparebanke­n Sør Amfi.
 ??  ?? TRYGT Å KJØPE: Salgskonsu­lent Bjørn Bengtson hos Bavaria Arendal, mener det ikke er noen risiko med å kjøpe elbil nå. Lave kostnader, lavt verditap og lang rekkevidde kjennetegn­er nye elbiler, mener han.
TRYGT Å KJØPE: Salgskonsu­lent Bjørn Bengtson hos Bavaria Arendal, mener det ikke er noen risiko med å kjøpe elbil nå. Lave kostnader, lavt verditap og lang rekkevidde kjennetegn­er nye elbiler, mener han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway