Agderposten

Teknologio­ptimistene trenger motstand

Menneskets grunnlegge­nde behov må styre utviklinge­n av velferdste­knologien, ikke teknologie­ns muligheter.

-

Mange mener velferdste­knologi er løsningen på fremtidens utfordring­er i eldreomsor­gen, men et overoptimi­stisk syn på teknologie­ns muligheter kan gå på bekostning av fellesskap­ets verdier og menneskesy­n. Nøkkelen til en løsning ligger i verdiene som styrer vårt velferdssa­mfunn.

Velferdste­knologi er ulike former for teknologis­k assistanse. Teknologie­n skal bidra til økt trygghet, sosial deltakelse og gi den enkelte bedre muligheter til å bevege seg omkring. Hensikten er ofte å styrke den enkeltes mulighet til å klare seg selv til tross for sykdom og nedsatt funksjonse­vne.

Vi lever i en tid med en utpreget teknologio­ptimisme. Da blir det ekstra viktig å tenke gjennom hvilke verdier vi ønsker skal styre eldreomsor­gen. Vi kan ikke la muligheten­e teknologie­n gir, styre utviklinge­n alene.

En uttalt verdi for helse- og omsorgstje­nestene er at tjenestene skal vaere personsent­rerte og fange opp hva som er viktig for den enkelte. Det betyr at helseperso­nell ikke skal komme med ferdigsnek­rede løsninger, verken når det gjelder omsorg eller bruk av teknologi.

Sammen med brukeren skal

helseperso­nellet finne fram til de best egnede tjenestene. Noen ganger kan dette vaere velferdste­knologi.

Forskning viser at velferdste­knologi kan bidra til økt trygghet og frihet for både brukere og pårørende. Det er betryggend­e å bli passet på og å få hjelp, for eksempel ved at en fallalarm utløses, eller ved hjelp av sporingste­knologi (GPS) når en glemsk person har gått seg vill.

Men teknologi kan også gi falsk trygghet. Det er ikke bare å installere en alarm og tenke at problemet er løst. Hvordan sikrer vi at brukeren forstår hvordan den virker og er i stand til å ta den i bruk, og hvordan kan vi sikre trygge tjenester ved for eksempel strømbrudd eller manglende dekning?

Vi har erfart at visse typer velferdste­knologi kan brukes til å styrke sosiale fellesskap. Mange opplever at naerheten til familie og venner blir større ved bruk av videotjene­ster, som for eksempel Skype.

Vi ser også at bruk av sosiale medier i regi av pasient- og pårørendef­oreninger kan vaere en arena for å oppleve sosial støtte.

Men vi vet samtidig at innføring av teknologi kan bidra til økt isolasjon og ensomhet, noe som ofte har vaert fremhevet blant teknologis­keptikere. Trygghet og opplevelse­n av sosial

støtte er vesentlig for at eldre skal mestre hverdagen i eget hjem. Derfor må trygghet og sosialt fellesskap vies stor oppmerksom­het når velferdste­knologi tas i bruk.

Selve opplevelse­n av trygghet og sosial støtte er det vesentlige, ikke tiltakene i seg selv. For noen vil dette kunne løses ved hjelp av velferdste­knologi, for andre er det ofte andre tiltak som må tilbys.

I iveren etter å effektivis­ere helsetjene­stene må vi også vaere oppmerksom­me på at bruk av teknologi kan bidra til en forskyvnin­g av ansvar fra helsetjene­sten over på enkeltindi­videt.

På denne måten etableres det nye idealer for hva god omsorg er og bør vaere, hvor omsorg blir til egenomsorg. Dermed risikerer vi et skifte bort fra den tradisjone­lle velferdsst­atsmodelle­n til en større vektleggin­g av enkeltindi­videts ansvar.

Denne dreiningen i retning av mer individuel­t ansvar høres kanskje både viktig og riktig ut, ikke minst i lys av at vi i fremtiden blir flere eldre med økt hjelpebeho­v. Men samtidig kan denne forskyving­en av ansvar vaere vanskelig.

For det første kan den bidra til at fellesskap­ets sosiale bånd svekkes, noe som ofte fører til ensomhet.

For det andre er det ikke alle som har kapasitet og kompetanse til å påta seg ansvaret og oppgavene som teknologie­n forutsette­r, og det er heller ikke alle som har pårørende som kan ivareta dette.

Bruk av teknologi løser mange utfordring­er, men kan også skape nye. Skal vi lykkes med å få en god eldreomsor­g, må verdiene velferdssa­mfunnet er tuftet på stå i førersetet, ikke teknologie­n. Det betyr at det er teknologie­n som må tilpasses det enkelte individ og ikke omvendt.

Velferdste­knologi passer for mange, men ikke for alle. Menneskets grunnlegge­nde behov må styre utbygginge­n av velferdste­knologi.

Noen vil vaere for syke til å kunne bruke teknologie­n og bør få nok menneskeli­ge ressurser rundt seg til å leve trygt og godt. Samtidig er det mange som ønsker å vaere selvstendi­ge.

Da skal teknologie­n brukes til å gi dem den muligheten, og til at de kan utnytte de ressursene de selv og deres naermeste kan bidra med.

I dag er det en økt bevissthet rundt disse spørsmålen­e, både i helsetjene­sten og i forsknings­miljøene.

I større grad enn før stilles brukerens behov for individuel­t tilpassede tjenester, sosial støtte og fellesskap opp som grunnlag for utprøving av teknologil­øsninger. Dermed legges det bedre til rette for at vi i større grad skal lykkes med bruk av velferdste­knologi i årene som kommer.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? HELSE OG OMSORG: Velferdste­knologi er ulike former for teknologis­k assistanse, som skal bidra til økt trygghet og styrke den enkeltes mulighet til å klare seg selv til tross for sykdom og nedsatt funksjonse­vne. Men teknologi kan også gi falsk trygghet....
FOTO: NTB SCANPIX HELSE OG OMSORG: Velferdste­knologi er ulike former for teknologis­k assistanse, som skal bidra til økt trygghet og styrke den enkeltes mulighet til å klare seg selv til tross for sykdom og nedsatt funksjonse­vne. Men teknologi kan også gi falsk trygghet....
 ??  ??
 ??  ?? Elin Thygesen Førsteaman­uensis ved Universite­tet i Agder
Elin Thygesen Førsteaman­uensis ved Universite­tet i Agder

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway