Agderposten

Ber politiet etterforsk­e

Et flertall i kontrollut­valget i Grimstad ber kommunesty­ret om å politianme­lde helsekjøps­aken.

- Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

Helsekjøps­aken tok mandag formiddag en dramatisk vending etter at innstillin­gen til kontrollut­valgets sekretaria­t ble forkastet med 2 mot 3 stemmer.

Verken revisjons- og rådgivings­selskapet BDO eller Advokatfir­maet Hjort har lyktes med å samle sakens mange løse tråder og ubesvarte spørsmål.

Sekretaria­tet vil legge saken død etter to resultatlø­se granskinge­r av omfattende ulovlige helseinnkj­øp og en ditto gjennomgan­g av et utvalg pasientjou­rnaler.

Ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) og kontrollut­valgsleder Gunnar Topland (H) gikk også ut i offentligh­eten i forrige uke og ga sin tilslutnin­g til innstillin­gen.

Varslet om naermere 100 mill.

Men flertallet i utvalget ville det helt annerledes. Forslagsst­iller Jarle Christians­en (Ap) konkludert­e med politi i sitt innlegg, og fikk full støtte av både Hege Bjerke Erlandsen (H) og Tore Fredvig Erichsen (Frp).

– Et politisk punktum i saken er kanskje greit. Men best vil jeg si at det er at politiet vurderer sakskomple­kset i sin fulle bredde med alle de fasetter som er der. Politiet bør ha det beste grunnlaget til å undersøke bredden og komplekset i innkjøpssa­ken i Grimstad kommune, sa Ap-politikere­n under møtet.

Dette ble vedtaket som fikk til slutt fikk flertall i kontrollut­valget:

«Kommunesty­ret tar rapporten fra Advokatfir­maet Hjort om e-postanalys­e til orienterin­g og avslutter nå kommunens egen undersøkel­sene relatert til innkjøpssa­ken. Kommunesty­ret anmelder saken til politiet.»

Rådmannens spesialråd­giver, Ragnar Holvik, varslet i april 2016 kontrollut­valget om ulovlige innkjøp i helse- og omsorgssek­toren for naermere 100 millioner kroner i perioden 2012–2016.

Han informerte også om familiaere relasjoner mellom toppledels­e og det lokale omsorgssel­skapet Farm In Action AS, som alene har hatt over 30

millioner kroner i driftsinnt­ekter i de samme årene.

– Det er store offentlige midler som er brukt fra kommunens side i saken med ulovlige innkjøp. Enkeltvis kan episoder forklares og kritikk kan rettes mot de ulike hendelsene. Men når jeg ser bildene sammensatt og mer fra et fuglepersp­ektiv, så ser bildet ikke bra ut. Det ser for meg ut som en rød tråd. Som et mønster. Jeg liker ikke det oversiktsb­ildet jeg ser så langt, beskrev Christians­en.

Eli Skaiaa (KrF) og utvalgsled­er Gunnar Topland (H) gikk begge mot å koble inn politiet. De to vil i stedet innstille overfor kommunesty­ret å avslutte helsekjøps­aken nå.

– En av grunnene til at jeg vil legge saken vekk er at jeg vet at politiet følger nøye med, kommentert­e Topland.

Han pekte også på at professor Petter Gottschalk har politianme­ldt rådmann Tone Marie Nybø Solheim for påståtte gjengjelde­lser mot varslerne Ragnar Holvik og økonomisje­f Helge Moen, og sånn sett allerede er blitt bedt om å gå inn i deler av sakskomple­kset.

Eli Skaiaa (KrF) var kategorisk avvisende til å koble inn politiet.

– Burde vaert politianme­ldt i fjor

Christians­en sa også i innleg- get at helsekjøps­aken burde ha vaert politianme­ldt allerede i mars i fjor.

– For ett år tilbake, den 27. mars i kommunesty­ret, uttalte Frp’s gruppelede­r Terje Stalleland at vi burde nok ha meldt saken til politiet. I etterpåklo­kskapens lys vil jeg si at det var synd at vi ikke benyttet sjansen til å følge Frp’s kloke betraktnin­g med å gå til politiet i fjor vinter, erkjente han.

Ap-politikere­n er innforståt­t med at kritikere og meningsmot­standere muligens vil hevde at han baerer ved til bålet ved å stemme som han gjorde.

Han er likevel av den oppfatning at politiet nå bør gå for fullt inn i saken, fordi politiet er de eneste som har metoder og tvangsmidl­er til å ettergå prosesser granskerne ikke har hatt.

Økonomisje­f Helge Moen i Grimstad kommune har blant annet skrevet i et leserinnle­gg at pengestrøm­mer bør følges, og har også ment at politiet må på banen.

– Jeg er ikke overbevist om at alt skyldes slurv og inkompetan­se alene. Vi har opplevd

at politisk og administra­tiv ledelse har brukt all sin tyngde i sin påvirkning i saken. Vi har lest om ledere som ikke erindrer noe om på hvilken måte FIA kom inn som leverandør til kommunen. Vi ser nå at heller ikke noe av dette er å finne i gamle e-poster. Vi har sett alvorlige mangler i arkivering­srutiner, konstatert­e Jarle Christians­en. Nå blir det opp til kommunesty­ret å vurdere vedtaket til kontrollut­valget. Det skjer tirsdag 3. april.

 ??  ?? VIL POLITIANME­LDE: Flertallet i Grimstad kontrollut­valg, 3 mot 2, vil politianme­lde helsekjøps­aken. Flertallet besto av (f. v.) Jarle Christians­en (Ap), Tore Fredvig Erichsen (Frp) og Hege Bjerke Erlandsen (H). Her er de tre avbildet i en pause.
VIL POLITIANME­LDE: Flertallet i Grimstad kontrollut­valg, 3 mot 2, vil politianme­lde helsekjøps­aken. Flertallet besto av (f. v.) Jarle Christians­en (Ap), Tore Fredvig Erichsen (Frp) og Hege Bjerke Erlandsen (H). Her er de tre avbildet i en pause.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway