Agderposten

Aaauuuu, her gikk det på stumpen løs

Vaerforhol­dene slo til og skapte perfekte forhold for å skli og slå seg mandag morgen.

- Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

Auuu! Damen i østregate i Arendal falt rett på halebeinet, og brukte flere minutter på å kunne reise seg opp igjen, med god hjelp fra medgående som kom løpende til. Det ble trolig ingen brudd noe sted, men turen til sentrum måtte hun avbryte, etter å ha blitt en av flere som fikk et ublidt møte med frost og asfalt i uskjønn forening.

De fleste som var ute og gikk mandag morgen, fikk trolig kjenne litt på følelsen av at beina forsvant under en. Men de aller fleste klarte å hente seg inn igjen.

Overrasken­de flinke

– Vi hadde kanskje trodd det skulle vaere mye trøkk på morgenen, men det har ikke vaert noe saerlig med telefoner. Uansett ville de blitt henvist til egen fastlege av oss, opplyses det fra en hyggelig stemme på legevakten i Arendal.

Selv om de i hovedsak ikke behandler folk på dagtid uten en eventuell henvisning fra fastlegen, pleier de å ha mange som ringer dem først allikevel, siden de har en akuttfunks­jon.

– Tenk før du kjører Mens Agderposte­ns utsendte sto i kirkebakke­n opp til Tyholmen, var det lett å se at mange overvurder­te egen evne til å komme seg frem. Mange kom seg et stykke opp i bakken, før de måtte kaste inn håndkleet og mer eller mindre skli eller rykke baklengs ned bakken.

– De fleste sjåfører vet at å komme halvveis opp og skli ned, er det verste du kan oppleve. Så dette er tiden til å vise at du som sjåfør kan vurdere bilen og veien riktig, sier UP-leder Øystein Krogstad.

Kjørelaere­r Anna Signe Dønnestad er enig.

– Jeg kom greit opp med firehjulst­rekkeren min, men hvis du ikke er sikker på å komme opp, bør du la bilen stå i bunnen av bakken i stedet, sier Dønnestad.

En av dem som måtte opp kirkebakke­n, var kirkeverge Petter Norberg. På første forsøk gikk det ikke..

– Det var glatt ja, så da får en prøve på nytt og huske å ta litt fart. Jeg kunne jo kjørt på piggdekk og hatt større sjanse, men

velger heller å slite litt mindre på veien med piggfritt og kjøre mer etter forholdene, sier Norberg.

Se ned

Et trolig godt tips vi har plukket opp fra flere ute på glatta, er egentlig åpenbart enkelt: Kikk ned på veien du går på, og velg stedene der det ikke ligger is, eller der snøen fortsatt ikke er tråkket helt ned. Da er sjansen mindre for at du glir.

Flere steder kan brøytingen føre til komprimert snø, som blir som å gå på is. Rådet blir det samme, finn frem broddene, eller velg en gangvei der du må bruke litt mer energi for å komme frem, men kommer sikrere frem.

 ??  ?? AU: Denne damen var en av de uheldige på glatta mandag.
AU: Denne damen var en av de uheldige på glatta mandag.
 ??  ?? KOM IKKE OPP: Mange måtte gjøre som denne bilen i Kirkebakke­n, gi opp og rygge ned.
KOM IKKE OPP: Mange måtte gjøre som denne bilen i Kirkebakke­n, gi opp og rygge ned.
 ??  ?? TRYGT ELLER UTRYGT: Kikk ned, og velg det området der snøen ikke er blitt is, eller tråkket ned.
TRYGT ELLER UTRYGT: Kikk ned, og velg det området der snøen ikke er blitt is, eller tråkket ned.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway