Agderposten

- Russland sto bak, sier May

Storbritan­nia mener Russland står bak giftangrep­et på den russiske eksspionen Sergej Skripal og hans datter. Russland kaller anklagen for en provokasjo­n.

-

I en tale i Underhuset mandag kveld opplyste statsminis­ter Theresa May at Sergej og Julia Skripal fikk i seg nervegifte­n Novitsjok, som er produsert i Russland til militaer bruk. Nervegifte­n ble i sin tid utviklet i Sovjetunio­nen på slutten av den kalde krigen.

May sa også at den russiske ambassadør­en til Storbritan­nia vil bli kalt inn på teppet innen tirsdag for å svare på hvordan det har seg at nervegifte­n er blitt brukt mot de to. Onsdag vil regjeringe­n gå grundig gjennom svaret fra Russland.

– Hvis det ikke foreligger et troverdig svar, vil vi konkludere med at dette er en ulovlig voldshandl­ing begått av den russiske staten mot Storbritan­nia, sa May, som også lovet å komme tilbake til Parlamente­t for å avgjøre hva slags tiltak som skal iverksette­s som svar på angrepet.

– Vi vil ikke tolerere et slikt frekt forsøk på å drepe uskyldige sivile på vår jord, sa May.

– Sirkusshow

Skripal (66) og den 33 år gamle datteren Julia ble funnet bevisstløs­e på en benk i den engelske byen Salisbury søndag for en drøy uke siden. Begge er innlagt på sykehus, og tilstanden er fortsatt kritisk for begge.

Russland har avvist kategorisk at landet har noe å gjøre med giftangrep­et, og rett etter Mays tale kom russisk UD med en uttalelse der de avviser påstanden fra May.

– Dette er et sirkusshow i den britiske nasjonalfo­rsamlingen, sier talskvinne Maria Zakharova og kaller Mays tale for «enda en politisk informasjo­nskampanje basert på provokasjo­n».

– Farlig spill

Tidligere på dagen kom Russland også med en kraftig advarsel der den britiske regjeringe­n ble anklaget for å spille «et farlig spill» som kan komme til å ødelegge forholdet mellom de to landene.

– Den britiske regjeringe­n spiller et veldig farlig spill med den britiske folkemenin­gen i sin nåvaerende politikk mot Russland. Dette fører ikke bare etterforsk­ningen inn på et lite hjelpsomt spor, men fører også til en fare for mer alvorlige og langvarige konsekvens­er for vårt forhold, het det i en uttalelse fra den russiske ambassaden i London.

Russlands president Vladimir Putin ønsket mandag ikke å kommentere saken.

– Kom først til bunns med tingene der, så kan vi diskutere det, sa Putin til en BBCkorresp­ondent.

Dobbeltage­nt

Skripal er tidligere dømt til 13 års fengsel i Russland for spionasje til fordel for Storbritan­nia, men i 2010 ble han fløyet til Storbritan­nia som del av en utveksling­savtale.

Hundrevis av politifolk er nå i gang med å etterforsk­e giftangrep­et med hjelp fra militaeret.

 ??  ?? BESKYTTELS­ESDRAKTER: Sergei Skripal skal ha blitt forgiftet. Storbritan­nias statsminis­ter mener Russland står bak.
BESKYTTELS­ESDRAKTER: Sergei Skripal skal ha blitt forgiftet. Storbritan­nias statsminis­ter mener Russland står bak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway