Agderposten

En symboltung, men urealistis­k parole

I Agderposte­ns leder den 10. mars etterlyses det mer enn bare symbolpoli­tikk mot plast i havet. Da med en referanse til “plastposef­ri by” som ble slått stort opp i forkant av budsjettpr­osessen i Arendal i 2017.

-

Dette var et utspill fra SV, som sitter i posisjon i Arendal sammen med Ap, Sp, KrF og Venstre. En symboltung, men dessverre urealistis­k parole uten tiltak. Men oppmerksom­het fikk det, det skal deha.

Under medieradar­en hadde Høyre uavhengig av posisjonen et forslag i sitt budsjett der vi bad om en sak som viser hva kommunen gjør i dag for å begrense bruken av engangspla­st, og om hvilke mulige tiltak vi kan iverksette for å begrense bruken. Både i egen virksomhet, og i samarbeid med naeringsli­vet. Da vi kom til endelig budsjettbe­handling hadde posisjonen innarbeide­t Høyre sitt forslag i sitt punkt, og punktet som ble vedtatt er i realiteten vårt forslag. Det er altså ikke vedtatt hverken plastposef­orbud eller “plastposef­ri by”, men derimot at vi skal få en sak på bordet med den hensikt å begrense bruken av unødvendig engangspla­st i kommunen.

Agderposte­n har rett i at plastprobl­ematikken er både alvorlig og global. Derfor er det også viktig at vi har en regjering som jobber for internasjo­nale løsninger, slik lederen nevner. Men alle monner drar, også lokalt. Og Høyre har ført en aktiv miljøpolit­ikk i opposisjon i Arendal, selv om det ikke alltid kommer godt frem.

Saken om å begrense bruk av engangspla­st er bare et eksempel. Vi har nettopp etterlyst denne i miljø for kultur, naering og miljø.

Vi oppsummere­r noe av det vi har tatt tak i denne perioden: I fjor foreslo Høyre å nekte salg av gassballon­ger på kommunens område på 17. mai. Det kan nok virke som mindre enn en dråpe i havet, men ballonger er faktisk nummer 3 på lista over avfall som er farlig for dyr i havet. For hvaler og andre predatorer ser dette ut som maneter, og blir spist.

Vi har flere ganger hatt oppe problemene med gummigranu­lat, og fikk i saken om fylkets folkehelse­plan et vedtak om å spille inn en ordning om å kompensere for utgiftene for alternativ­e innfyll uten gummi. I “naeringspo­litisk handlingsp­lan” fikk vi inn “baerekraft” som et overordnet tema. Under dette temaet er det fokus på sirkulaer økonomi. Altså et skifte fra å tenke avfall til å tenke ressurser. Plastavfal­l er definitivt en ressurs som kan utnyttes. I samme plan fikk vi også vedtatt at kommunen oppretter en miljøpris. Symbolsk, ja. Men en pris kaster ikke bare glans, den motiverer også til å gjøre en innsats.

Vi har tatt opp muligheter for kildesorte­ring i søppelkass­ene i byen og rekreasjon­sområder. Ordføreren lovte å ta initiativ til dette. I kommende bystyremøt­e ber vi om å få vite hva status er.

Sammen med Aps Anniken Solfjeld Pedersen har vi tatt opp støtte til Kystlotter­iet. En ordning tilsvarend­e returkarto­nglotterie­t. Samle inn avfall langs strender i poser, merk med navn og vaer med i trekningen av opplevelse­spremier. Rydding av strender er effektivt, da man fanger opp avfall som ellers ville bli skylt ut igjen. Senere fikk Høyre denne premiestøt­ten inn i revidert budsjett for kommunen.

Mye av dette svarer på Agderposte­ns oppfordrin­g til politikern­e om å ta tyren ved hornene. Forstått som å ta grep som har faktisk virkning, ikke bare gode intensjone­r.

Det har Høyre levert på, og vil fortsette å føre en aktiv og positiv miljøpolit­ikk.

 ?? Kai Olav Fredriksen Arendal Høyre ??
Kai Olav Fredriksen Arendal Høyre
 ??  ?? FAKSIMILE: Agderposte­ns lederartik­kel lørdag.
FAKSIMILE: Agderposte­ns lederartik­kel lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway