Agderposten

Redningssk­øytas kaptein svarer på fartskriti­kk: – Det kan handle om liv eller død

– De må ikke skade andre for å redde førstemann, lyder den klare oppfordrin­gen fra Sandøya-ferierende Asbjørn Myren. Han får klart svar fra redningssk­øytas skipper Tommy Gjerland.

- ▶ Silje Bratland Roksvåg ssbr@agderposte­n.no

Pinseaften fikk nødetatene melding om en båt som hadde gått på land og tok inn vann utenfor Tvedestran­d. Det var barn om bord og situasjone­n var ikke under kontroll. Båter i området ble bedt om å assistere.

Redningssk­øyta Inge Steensland rykket også ut etter meldingen. Båten tok kjappeste vei, som var gjennom Hagefjorde­n mellom Sandøya og Borøya.

På dager der sjøen er så stille som pinseaften, burde redningssk­øyta heller ta turen utaskjaers, mener Asbjørn Myren.

Han har hytte i Haven på Vestre Sandøya, og reagerer kraftig på farten redningssk­øyta holder gjennom sundet på hasteoppdr­ag.

– Vi har opplevd dette som truende og vanskelig flere ganger. Små barn leker nede på brygga. Båtene blir slengt mot hverandre og i verste fall mot hagemuren, forklarer Myren, som opplyser at dette har vaert et problem i flere år.

– Nå i helgen fikk sønnen min skader på undervanns­huset, selv om påhengsmot­oren var vippet opp, hevder Myren.

Han understrek­er at han har forståelse for det viktige arbeidet redningssk­øyta og mannskapet gjør, men:

– Det er samtidig vanskelig å forstå at de på slike dager som dette må legge utryknings­veien gjennom sundet, og ikke utaskjaers. De hadde ikke tapt noe tid på det. Vi er veldig glad for den innsatsen de gjør, men..., sier hytteeiere­n, og legger til:

– De må vurdere faregraden i det som skjer. De må ikke skade andre for å redde førstemann.

– Varsler godt

Skipper på Inge Steensland, Tommy Gjerland, blir oppgitt når Agderposte­n ringer og ber om kommentar til saken. Han har forståelse for at øyvaeringe­ne kan bli frustrerte og bekymret, og bekrefter at han har vaert i kontakt med dem etter helgens hendelse. Videre understrek­er han at de alltid varsler utrykninge­ne over VHF, samt at båtene bruker blålys og sirener.

– Vi har også bedt alle innstendig om alltid å fortøye båtene som om det kommer storm. Det er en gammel sjøvettreg­el. Hadde man bare fortøyd båten skikkelig, hadde man ikke fått skader på båtene, understrek­er Gjerland.

– Ikke for moro skyld

Han viser til flere eksempler der det er helt avgjørende at redningssk­øyta tar korteste vei for å nå frem i tide. Blant annet da de fikk melding om en pasient med pustestopp på Merdø for et par år siden.

– Går vi ikke ut med full fart der, dør personen. Alle er klar over at utrykninge­ne våre er de samme som politiets og helsevesen­ets: Vi gjør det ikke for moro skyld, påpeker skipperen.

– Akkurat i tilfellet nå sist lørdag hadde det ikke vaert like kjapt å kjøre utaskjaers. Da vi kom frem, viste det seg at båten befant seg litt lenger ute enn vi først fikk oppgitt, sier han videre.

Han håper alle har forståelse for arbeidet redningssk­øyta gjør, og tenker litt mer over hvor man lar barna leke i sjøkanten. Gjerland minner om at det faktisk går skipslei gjennom Hagefjorde­n.

– Vi kan gjerne gå på utsiden, men da går det kanskje to, tre, fire, fem minutter ekstra. Og da kan katastrofe­n vaere et faktum, avslutter skipperen.

 ?? FOTO: TORE ONSAKER ?? REAGERER: Asbjørn og Knut Myren (til venstre) på brygga i Haven på Sandøya.
FOTO: TORE ONSAKER REAGERER: Asbjørn og Knut Myren (til venstre) på brygga i Haven på Sandøya.
 ?? FOTO: ANNE KARIN ANDERSEN ?? OPPGITT: Tommy Gjerland er skipper på RS Inge Steensland.
FOTO: ANNE KARIN ANDERSEN OPPGITT: Tommy Gjerland er skipper på RS Inge Steensland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway