Agderposten

Lager undergrunn­smusik ute i havgapet

Han er komponist, men kan verken noter eller spille noe instrument. Men lydene han samler i Lyngør blir lagt merke til i technomilj­ø i Berlin, USA og Storbritan­nia.

- Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

Musikken til Fredrik Sørvig (47) er ganske saer. Det er egentlig ikke så mange som er interesser­t i den. Den kan beskrives som monoton, maskinmess­ig, industriel­l, dyster.

Men det finnes et miljø der ute som liker sånt. På klubber i technoens hovedstad Berlin, i Los Angeles, på en radiostasj­on i England og en i Irland er låtene hans blitt spilt. Og i september står han på programmet på Hjertøyafe­stivalen i Molde, et av Norges få steder der elektronis­k undergrunn­smusikk dyrkes.

Laget for dans

– Musikken min er laget for dansegulve­t. Men ikke for vanlige diskotek, sier Fredrik.

For musikken kan også beskrives som hypnotisk, grenseløs og visuell.

– På de klubbene som spiller house og techno, kan man danse i flere døgn i strekk. Der spiller hudfarge og bakgrunn ingen rolle. Det eneste som teller, er å møtes i et mørkt danselokal­e og danse seg inn i noe hypnotisk, sier han.

Doptiden er over

Han underslår ikke at da han vokste opp i Oslo, og ble glad i denne musikktype­n på klubber som Skansen på Rådhuskaia, var dop en del av miljøet. Den tiden er over i det norske miljøet, sier han.

Han bor altså på Lyngør, et av de stedene i Norge som har flest soldager. Og skaper bare mørk musikk. Han liker ikke lystig musikk.

Da Fredrik Sørvig og kona Siri Brodersen flyttet hit for flere år siden, innredet han et rom til hobbyen sin. Det kan høres ut som han fikk en mørk kjeller. Men nei.

Utsikt til havet

– Fra miksepulte­n har jeg utsikt rett ut mot havet. Det er så fint! Men jeg har malt studioet mørkegrått, så det er ganske mørkt der, ja.

– Hva betyr Lyngør-landskapet for deg

som komponist?

– Jeg er veldig glad i Lyngør, hele året – bortsett fra juli. Saerlig om vinteren! Det er mange fine lyder her. Jeg legger inn hav, vind, båt og skog som bakteppe i musikken min. Jeg prøver å lage et lydlandska­p, med effekter fra synthesize­re og sampling. Jeg vil gjerne lage musikk som fører folk til et sted der de opplever noe, sier han.

Kontakter

Fra Lyngør knytter han kontakter med folk over hele verden som liker det samme smale musikkspor­et. Akkurat nå fryder han seg over et samarbeid med den kjente DJ-en Thomas Skjaerstad, en av ildsjelene bak Hjertøyafe­stivalen, som snart ender opp i en EP.

Fredrik og to kamerater har i tre år nå hatt en privat, utendørs technosaml­ing ut mot havet på en av øyene i Lyngør. «Footworks på skjaera» har begynt å utvikle seg til noe som ligner en festival, med opp mot 150 gjester nå i år, forteller han. De sprekeste holder på med musikk døgnet rundt. Fredrik er ikke en av dem.

Eget plateselsk­ap

Han har opprettet et plateselsk­ap, Oyhopper Records, der han utgir andre produsente­rs musikk. Foreløpig står DJ GEronimo/Oyvind Aa, PeterPan30­3, SebastianB, Granbar og Sansografi på skrytelist­a hans, i tillegg til Oyhopper – som er hans eget artistnavn.

Men det er visst ikke mye penger i dette, forstår vi.

– Ikke for meg, i hvert fall. Jeg gjør det bare fordi jeg elsker det. Det er noen få som klarer å leve av denne typen musikk, men de reiser rundt på klubber og festivaler som DJ-er hele tiden. Jeg blir ganske betenkt når jeg ser at ungdom slutter på skolen for å produsere musikk, sier Fredrik.

Selv har han inntekten sin fra Nav Tvedestran­d. Han er en av dem som jobber der, og hjelper folk med nedsatt arbeidsevn­e til å finne noe å gjøre.

Demokratis­k

Fredrik produserer musikk uten å kunne en note eller å ha laert et eneste instrument.

– Musikken er blitt mer demokratis­k, sånn sett. Alle som vil noe, og som setter seg inn i noen dataprogra­mmer, kan skape musikk, sier han.

 ??  ?? EGEN «FESTIVAL»: Fredrik Sørvig skaper lydlandska­p som han inviterer lyttere inni. Saerlig dem som vil danse seg
EGEN «FESTIVAL»: Fredrik Sørvig skaper lydlandska­p som han inviterer lyttere inni. Saerlig dem som vil danse seg
 ??  ?? DYSTERT: Den dystre technomusi­kken som Fredrik Sørvig skaper, er laget for dansegulve­t, forteller han.
DYSTERT: Den dystre technomusi­kken som Fredrik Sørvig skaper, er laget for dansegulve­t, forteller han.
 ??  ?? STUDIO: Han har malt studioet sitt mørkegrått. Men bak ryggen på fotografen er vinduet som vender rett ut mot havet.
STUDIO: Han har malt studioet sitt mørkegrått. Men bak ryggen på fotografen er vinduet som vender rett ut mot havet.
 ?? ALLE FOTO: PRIVAT ?? inn i noe som ligner hypnose. Bildet er fra hans egen «festival» på Lyngør, «Footworks på skjaera».
ALLE FOTO: PRIVAT inn i noe som ligner hypnose. Bildet er fra hans egen «festival» på Lyngør, «Footworks på skjaera».
 ??  ?? NATT: Bildene han har av seg selv som produsent, er mørke, fordi musikken hans er det. Dette er tatt under hans egen «technofest­ival»,på skjaera, i år.
NATT: Bildene han har av seg selv som produsent, er mørke, fordi musikken hans er det. Dette er tatt under hans egen «technofest­ival»,på skjaera, i år.
 ??  ?? HELÅRS: Fredrik Sørvig elsker Lyngør, hele året, saerlig om vinteren. Men i juli pleier han og familien å reise bort. I år er han på Mallorca.
HELÅRS: Fredrik Sørvig elsker Lyngør, hele året, saerlig om vinteren. Men i juli pleier han og familien å reise bort. I år er han på Mallorca.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway