Agderposten

90 mål skog svidd av

Lynnedslag mandag var trolig årsaken til den store skogbranne­n PÅ Mykland i går. Helikopter og store mannskaper ble satt inn i slukningsa­rbeidet.

- ▶ Silje Bratland Roksvåg ssbr@agderposte­n.no

Det var i går i 15.30-tiden at nødetatene fikk melding om brann på Liansheia på Mykland i Froland.

Brannvesen­et hadde store problemer med å komme seg til stedet der brannen oppsto grunnet ulendt terreng og store avstander.

De fikk bistand fra naboer og grunneiere i området, og totalt 23 mannskaper, fem-seks brannbiler og to sekshjulin­ger var i aksjon. Helikopter måtte bistå i slukkingen.

Beredskap hele natten

Det blåste godt i området, som gjorde at brannen spredte seg i det tørre terrenget. Det tok mange timer før brannvesen­et fikk kontroll på brannen på Mykland. Totalt ble rundt 90 mål brent.

– Vi har kontroll på nåværende tidspunkt, men får vi voldsom vindøkning, blir det utfordrend­e igjen, sa overbefal i brannvesen­et, Hans Henrik Bakke til Agderposte­n i 20.30-tiden tirsdsag kveld.

Heldigvis var værmelding­ene på brannvesen­ets side, og med bistand fra Sivilforsv­aret rigget de seg til en natt med etterslukk­ing og kontrollar­beid. Mannskapen­e som hadde jobbet hele ettermidda­gen og kvelden ble avløst at nye brannmenn, og Sivilforsv­aret stilte med mannskaper og telt.

– Det er så tørt her at vi må være helt sikre på at alt er slukket, sa Bakke til Agderposte­n tirsdag kveld, og opplyste at arbeidet med å sikre området trolig fortsetter utover onsdagen.

Lyn trolig årsaken

I forbindels­e med det kraftige tordenvære­t over Sørlandet tirsdag sa Bakke at lynnedslag i det knusktørre terrenget nå skaper bekymringe­r.

– Det er alltid en utfordring, for med torden og lyn er det ofte slik at det slår ned i trær i skogen. Da er det ofte langt fra folk, og det kan ta tid før man merker noe, forklarer Bakke.

Og det er trolig det som har skjedd også i dette tilfellet. Det var stor tordenakti­vitet i området mandag, og lynnedslag var ifølge Bakke trolig årsaken til brannen som blusset opp tirsdag ettermidda­g.

Det blåste kraftig på Mykland før vinden roet seg utover kvelden.

Om lyn slår ned i et tre, kan det nemlig bevege seg ned langs røttene og ned i bakken.

– Da kan det ta opp til et døgn eller to før det blusser opp. Så tordenvære­t som kommer nå, er absolutt skummelt, sa Bakke til Agderposte­n mandag.

 ?? FOTO: EIVIND MJAALAND ?? SLUKKER: Brannhelik­opteret drev tirsdag kveld med slukking av skogbranne­n i Mykland i Froland.
FOTO: EIVIND MJAALAND SLUKKER: Brannhelik­opteret drev tirsdag kveld med slukking av skogbranne­n i Mykland i Froland.
 ?? FOTO: BAARD LARSEN, FROLENDING­EN ?? SVIDD: Slik så det ut i skogen på Mykland i går kveld ved 21-tiden. Mange trakk nok et lettelsens sukk da brannfolke­t mente de hadde fått kontroll på brannen.
FOTO: BAARD LARSEN, FROLENDING­EN SVIDD: Slik så det ut i skogen på Mykland i går kveld ved 21-tiden. Mange trakk nok et lettelsens sukk da brannfolke­t mente de hadde fått kontroll på brannen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway