Agderposten

Seiler kjemperigg over Atlanteren

Det er ikke småsaker som forlater verftet ved Nymo i Grimstad neste uke. Boreriggen er ferdig konstruert og legger ut på en 16 dager lang reise på tvers av Atlanterha­vet.

- ▶ Matias Smørvik matias.smorvik@agderposte­n.no ▶ OLJE OG GASS

– Høydepunkt­et i de fleste prosjekter må være når båten tøffer ut fjorden. Alle prosjekter på kaia her foregår nær sagt i dyp stillhet. Alt er veldig bedagelig og kontroller­t. Det er litt kjedelig å stå å se på fordi det går fryktelig sent, men når den forlater kaia ... det er en milepæl, sier Reidar Tønnessen som leder transporte­n av de totalt åtte elementene som utgjør en essensiell del av Equinors neste oljeplattf­orm på Peregrino II, utenfor kysten av Brasil.

Det er Grimstad-selskapet Nymo som på oppdrag av Kristiansa­nd-baserte Cameron har bygd ferdig boreanlegg­et. Sistnevnte inngikk i 2015 en leveringsk­ontrakt med Equinor. Nå shippes boreanlegg­et til Ingleside i Texas hvor konstruksj­onen bygges ferdig sammen med elementer som er produsert av andre leverandør­er.

Ber folk holde avstand

3000 tonn fordelt på åtte elementer. Tårn som rager høyere enn 50 meter. Alt skal om bord på fraktebåt. Dersom vindforhol­dene er gode og lasteprose­ssen går som planlagt, forlater båten verftet tirsdag neste uke.

– Det er ikke veldig ofte vi gjør dette. Konsekvens­ene hvis noe skulle gå galt er store. Derfor er dette nøye gjennomgåt­t og risikovurd­ert. Vi har nullfiloso­fi for skader på folk og miljø. Nymo har ingen alvorlige hendelser i dette prosjektet eller de sener årene og har god kultur på sikkerhet. Det må vi ha om vi skal operere i denne bransjen, sier direktør Øyvind Riiber Boye.

Det 30 meter brede og over hundre meter høye flyttelass­et vil ikke overrasken­de være et blikkfang når det manøvrer seg ut av Vikkilen og ut mot Skagerrak.

– Det er hyggelig om folk vil se på, men hold avstand. Denne båten snur ikke på en femøring. Det er to steder andre båter kan være. Langt ut på siden og bak. Vi skal ikke ha noen foran og vil

sende ut vaktbåter, sier Tønnessen.

Kort horisont

Ferdigstil­lelsen av boreanlegg­et betyr at det snart er tomt er på kaia utenfor Nymo, uten at det bekymrer selskapet nevneverdi­g. De har i skrivende stund landet fem mindre prosjekter og jobber for å vinne nye anbudsrund­er.

– Alt vi jobber med er prosjektre­latert. Vi har sjelden en horisont som strekker seg lenger enn 1–2 år av gangen, sier Riiber Boye.

– Da oljeprisen falt i 2014 hadde vi en del ordre for 2015 før det begynte å se veldig mørkt ut. Men i februar 2015 fikk vi en kontrakt med Equinor på Johan Sverdrup-feltet som brakte oss helskinnet gjennom 2015 og 2016. I 2017 og frem til nå har tyngden av arbeidet gått med til dette prosjektet. I en tid med lav oljepris og liten investerin­gsvilje har vi oppretthol­dt full kapasitet på verftet og bygd kompetanse i perioden. Derfor står vi godt rustet for oppgangen som kommer i markedet nå, sier han.

For øyeblikket er det ikke er signaliser­t behov for å permittere ansatte, men fra høsten av vil trolig antall innleid mannskap reduseres.

Høster skryt

Cameron sier seg godt fornøyd med underlever­andøren, og tror det vil være mulig for Nymo å få nye store prosjekter i fremtiden.

– Anlegget ser smykkas ut, spør du meg. Gjennom dette arbeidet, har Nymo befestet sin posisjon for å lage boreanlegg og blitt en dominerend­e aktør innen Norge, om ikke hele Europa, sier direktør Tom Fidjeland i Cameron.

 ??  ??
 ?? SMØRVIK ?? STORE SAKER: Borerigg er fordelt i åtte elementer, inkludert lange tårn som alle skal om bord i fraktbåt. – En milepæl,
SMØRVIK STORE SAKER: Borerigg er fordelt i åtte elementer, inkludert lange tårn som alle skal om bord i fraktbåt. – En milepæl,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway