Agderposten

Russisk rakettskyt­ing uroer ikke Solberg

Vi må forvente at Russland ønsker å vise muskler under den store NATOøvelse­n i Norge, mener statsminis­ter Erna Solberg (H).

- Jon Even Andersen, NTB og Johan Falnes, NTB

Den russiske missiløvel­sen begynner i dag og foregår i internasjo­nalt farvann utenfor Mørekysten, midt i havområden­e der NATO er i gang med storøvelse­n Trident Juncture.

I tillegg blir det ytterliger­e missiltest­er utenfor kysten av Norge i dagene 6.–9. november, ifølge VG.

Vise muskler

– Russland har varslet oss og gitt beskjed om testen utenfor norsk territoriu­m. Dette er selvfølgel­ig en respons på den pågående NATO-øvelsen. De ønsker å vise muskler, sa Solberg under en pressekonf­eranse med de nordiske statsminis­trene i forbindels­e med Nordisk råd i Stortinget onsdag.

Hun la til at russernes motøvelse er noe man måtte forvente.

– Vi bør ikke ha veldig høye skuldre som følge av dette, mener statsminis­teren, som også peker på at russernes missiltest­ing også kan ha innenriksp­olitiske sider.

– Det er en hilsen hjem om at man reagerer på den store NATO-øvelsen. Vi mener det er unødvendig. Russland er invitert av NATO til å stille med observatør­er. Så jeg mener også vi skal ta dette litt mer med ro enn noen prøver å fremstille det som, sier Solberg.

– Ikke normalt

Også NATO-sjef Jens Stoltenber­g har betegnet det som normalt at russerne gjennomfør­er slike øvelser.

Men generalløy­tnant Rune Jakobsen, som er sjef for Forsvarets operative hovedkvart­er, sier det vanlige er at slike prøveskyti­nger foregår i Barentshav­et, mye lenger nord.

– Jeg kan ikke huske sist vi så det her nede. Sånn sett avviker det fra et normalt mønster, sier Jakobsen til NTB.

– Vi har et naert forhold til nordflåten, og det er ikke slik den normalt opererer. Men det er selvfølgel­ig i Russlands rett å gjøre det, tilføyer han.

Må godtas

Forsvarsmi­nister Frank BakkeJense­n (H) påpeker at det likevel ikke er noe nytt at Russland gjennomfør­er egne øvelser tett ved pågående NATO-øvelser. Tidligere har dette for eksempel skjedd i Østersjøen.

– Men dette er internasjo­nalt farvann, og Russland er i sin fulle rett til å øve der. De har etablert et område, og de har varslet om det. Da må vi bare godta det, sier han. ▶

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? LAR SEG IKKE UROE: En varslet hilsen hjem og noe vi bør ta med lave skuldre, sier statsminis­ter Erna Solberg (H) om Russlands rakettøvel­se naert opp til øvelsesomr­ådet for den store NATO-øvelsen Trident Juncture. Her, passeres KNM Otto Sverdrup av KNM Skudd utenfor Trøndelags­kysten mandag.
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX LAR SEG IKKE UROE: En varslet hilsen hjem og noe vi bør ta med lave skuldre, sier statsminis­ter Erna Solberg (H) om Russlands rakettøvel­se naert opp til øvelsesomr­ådet for den store NATO-øvelsen Trident Juncture. Her, passeres KNM Otto Sverdrup av KNM Skudd utenfor Trøndelags­kysten mandag.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? SETTER AV MER TIL LAERERUTDA­NNING: Mininister for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø (V).
FOTO: NTB SCANPIX SETTER AV MER TIL LAERERUTDA­NNING: Mininister for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø (V).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway