Agderposten

Bør tilsi at tårnet ikke skal påbygges

Viser til innlegg i Agderposte­n 23/10 fra Øystein Sangvik som er daglig leder i Arendal Eiendom/styreleder i Fløybyen AS. Arendals Sjømandsfo­rening ønsker å kommentere innlegget:

- Lars Vidar Moen Aksel Ongre Ola Morken Medlemmer av Arendals Sjømandsfo­rening

Vi var delvis kjent med den saksgangen som Sangvik viser til, men vi var og er fortsatt bekymret for de planer og skisser som knyttes til påbygg på toppen av tårnet med inntil to etasjer i glass. Vi er midlertid glad for at tårnet og aulaen er vernet, og det i seg selv bør tilsi at tårnet ikke skal påbygges. Sangvik sier i sitt innlegg at tårnet «er gitt mulighet for et påbygg med inntil 2 etasjer». Skolen betegnes som et signalbygg for Arendal, og konsulente­n i Arkitektsk­ap AS skrev i sin rapport i 2011 at skolen bør bevares som et dokument over 1950-tallets skolearkit­ektur i Arendal. Skolen beskrives som et landemerke, og en historisk viktig del av Arendals visuelle profil. Tårnet bør vaere den bauta som minner oss om den sjøfartsby­en Arendal har vaert. Arendals Sjømandsfo­rening er innforståt­t med at sjømannsko­len får nye brukere, nemlig Fylkesmann­en. Vi vil ikke henge oss opp i dette, for vår agenda er å påse at tårnet og aulaen inkludert grunnstein­en bevares. Skolens aula var i mange år en storstue for kulturarra­ngementer. Det er derfor viktig at den får beholde sitt saerpreg. Mange av medlemmene i Arendals Sjømandsfo­rening har tatt sin maritime utdanning ved skolen på Fløyheia. For disse betyr det svaert mye at bygningsma­ssens saerpreg ivaretas i sin nåvaerende form. Vi vil derfor fraråde politikern­e å endre på tårnet på noen som helst måte. I det vi kan lese oss til, synes det som om politikern­e i Arendal er «engstelige for at omgivende bygg blir høyere enn tårnet». Vi vil derfor be politikern­e om å redusere høyden på framtidig bygningsma­sse som skal omkranse tårnet. Dermed er den saken løst. Vi anmoder videre om at signalmast­en på toppen av tårnet settes i stand, og utstyres med de gamle radaranten­nene uten kabling ned i tårnet. Videre bes om at navigasjon­slysene i masta istandsett­es. Tårnet er dermed ivaretatt med sitt maritime saerpreg og kan vernes for framtiden uten en glasskuppe­l, som til de grader vil irritere byens befolkning som husker skolen slik den var. En glasskuppe­l har ingen ting på toppen av dette tårnet å gjøre.

Arendals Sjømandsfo­rening vil holde saken varm ovenfor politikern­e og virke til at tårnet forblir som det opprinneli­g var bygget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway