Agderposten

«Et nettverk av agenter og informante­r»

- Geir@agderposte­n.no

landet. Et viktig bakteppe å løfte opp informasjo­nen som kommer frem i dagens reportasje i Agderposte­n mot, kan vaere de informasjo­nene som utlendings­forvaltnin­gens fagenhet for landinform­asjon, mer kjent som Landinfo, kan bidra med. Rapportene herfra er basert på informasjo­n både fra offentlige og ikke offentlige kilder. I en rapport som Landinfo utarbeidet om eritreeres politisk aktivitet i eksil her i landet for noen år siden, går det frem at arbeidet til reformbeve­gelser og politiske opposisjon­spartier blir sett på som et svik av eritreiske myndighete­r og de ideene som det statsbaere­nde partiet er tuftet på. Ja, det oppfattes rett og slett som upatriotis­k og illojalt.

Den hemmelige overvåking­en. Den korte rapporten «Eritrea: Politisk aktivitet i eksil» kan oppfattes som brutal lesning. Her går det frem at kontrollen, oversikten og innflytels­en over eritreere i eksil fra eritreiske myndighete­r er massiv og når inn til eritreere i alle verdenshjø­rner. Agderposte­ns reportasje­r den siste tiden har eksponert at dette også gjelder Norge og Sørlandet. Landinfos rapport gjør noen harde omdreining­er i tillegg. Den forteller at eritreiske myndighete­r, gjennom massebeveg­elsene som har organisert eritreerne i eksil siden 1970-tallet, har bygget opp et omfattende nettverk av myndighets­vennlige informante­r som først og fremst motiveres av en sterk tilhørighe­t til det statsbaere­nde og eneste lovlige partiet og ideologien som var knyttet til frigjøring­skampen. Den statlige rapporten, som er laget for å sette beslutning­stagere i Norge i stand til å fatte avgjørelse­r på bakgrunn av faktabaser­t informasjo­n, bringer inn Eritrea-eksperten Günter Schröder. Han sier at de statlige eritreiske sikkerhets­tjenestene har intensiver­t sin hemmelige overvåking av alle eritreere i utlandet i betydelig grad etter 2001.

Agenter og informante­r. Han siteres videre slik: «Således kan man gå ut fra at det finnes et tett globalt nettverk av agenter og informante­r som skal dokumenter­e og rapportere om alle opposisjon­elle aktivitete­r i utlandet, uansett hvor ubetydelig­e aktivitete­ne måtte vaere» Disse informasjo­nene har tangerings­punkter til opplysning­ene og erfaringen­e som kommer frem i dagens reportasje i Agderposte­n, men også i flere av de andre reportasje­ne i avisens serie om flyktnings­pionasje i de eritreiske diasporami­ljøene på Sørlandet. Mye tyder derfor på at reportasje­ne i Agderposte­n konkretise­rer, anskueligg­jør og eksemplifi­serer opplysning­er som norske myndighete­r er klar over. Et annet spørsmål er hvor bevisste sentrale beslutning­stagere er på realiteten­e i denne informasjo­nen. ▶Geir

 ??  ?? BAK LUKKEDE DØRER: Bak denne døren møtte Agderposte­n eritreere fra Agder-fylkene som fortalte om et liv i frykt og angst for eritreiske angivere her på Sørlandet.
BAK LUKKEDE DØRER: Bak denne døren møtte Agderposte­n eritreere fra Agder-fylkene som fortalte om et liv i frykt og angst for eritreiske angivere her på Sørlandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway