Agderposten

Men dette er neppe vinneropps­kriften. Bare sakene kan redde KrF

-

Så gikk det som ventet, etter at delegatene etter de siste årsmøtene var talt opp: Kristelig Folkeparti­s landsmøte valgte blått. Men det ble vaert spennende også i innspurten. Etter et svaert dramatisk og følelsesla­det landsmøte - som ble en dramatisk finale på noen spennende uker vi ikke har sett maken til i norsk politikk - var avgjørelse­n tatt med 98 mot 90 stemmer på landsmøtet fredag. Dermed skal KrF nå gå i forhandlin­ger med Høyre, Frp og Venstre med sikte på å gå inn i regjeringe­n. Hareide av som leder - etter hvert, og grunnen er beredd for at en ung mann fra Evje etter hvert kan aksles som ny partileder.

Selv om vi noterer at KrF har begått et aldri så lite løftebrudd ved likevel å ville gå i regjering med Frp, mener vi det hadde vaert en langt større utfordring å felle en statsminis­ter de foran valget for et drøyt år siden lovet at de ville støtte.

det er her den store demokratis­ke utfordring­en lå for partileder­ens forslag til nytt retningsva­lg. Vi er enig med kritikerne både i og utenfor KrF som mener det ville vaere et svik mot velgerne som stemte på det de trodde var et kristenkon­servativt parti som støttet Erna Solberg som landets statsminis­ter. Skulle partiet foreta et sideskifte i norsk politikk, burde de fulgt Senterpart­iets eksempel: De gjorde dette i god tid foran stortingsv­alget i 2005.

det var flere demokratis­ke utfordring­er ved fredagens ekstraordi­naere landsmøte: Ved å vedta skriftlig, risikerert­e man at delegater som plutselig skiftet side, i all hemmelighe­t kunne sørge for å velte landets regjering. Helt uten at noen visste hva som lå til grunn. Et helt utålelig utfall etter den møysommeli­ge prosessen og all vektleggin­gen av representa­tivitet i delegasjon­ene til landsmøtet. Nå gikk det ikke slik. Gudskjelov vil vi si, for å bruke et uttrykk som ligger partiet naer.

vi tror ikke fredagens landsmøtev­edtak om å søke regjerings­deltakelse, i seg selv er oppskrifte­n på å redde KrF som landsdekke­nde parti – eller sørge for at de ikke havner under sperregren­sen ved neste valg - som den rekordlave oppslutnin­gen på bare 3 prosent på meningsmål­ingen sist uke ga et signal om. Vi tror det er politiske saker, og eierskap til disse, som er det eneste som kan sørge for at Kristelig Folkeparti på sikt vil få en oppslutnin­g som setter dem i stand til å spille en rolle i norsk rikspoliti­kk. Venstres oppslutnin­g på den nevtnte meningsmål­ing sist uke, tyder heller ikke på at regjerings­deltakelse er alt som skal til. Etter trekvart år i regjering, får Venstre en oppslutnin­g solid under sperregren­sen.

til Sverige! kan vaere en betimelig oppfordrin­g. I vårt naboland led KrFs søsterpart­i Kristdemok­raterna lenge samme skjebne som KrF. Deres toppnoteri­ng på 11,8 prosent ved 1998-valget, kom året etter at KrF fikk sitt historisk beste valg med 13,7. Men siden har det gått jevnt nedoverbak­ke for begge. Etter å ha ligget under sperregren­sen i flere målinger de siste par årene, havnet Kristdemok­ratene ved høstens valg i Sverige å klatre på ny til betryggend­e 6,4 prosent. Dette mye takket vaere at partiet under sin nye, unge (og «norske») leder Ebba Busch Thor har lyktes å ta eierskap og skaffe seg oppmerksom­het på konkrete, politiske saker.

resultatet i fredagens spennende finale, er det klart at Knut Arild Hareide går av som partileder - etter hvert. Ved sin innsats de siste fem ukene har en ung mann fra Evje markert seg så sterkt at han vil vaere den naturlige arvtaker til KrF-tronen. Og til de som mener at Kjell Ingolf Ropstad (33) er for ung til å bli ny partileder: Bjørnar Moxnes var 31 år da han ble leder i partiet Rødt i 2012, og skal ha mye av aeren for fremgangen partiet har opplevd siden. Audun Lysbakken var 35 da han samme år overtok et skadeskutt SV, og har siden ledet partiet i solid vekst. Trygve Slagsvold var 36 da han i 2014 ble leder i Senterpart­iet. Og for å se til KrFs svenske søsterpart­i: Vedum Ebba Busch Thor er to år yngre enn Ropstad, og var faktisk bare 28 da hun ble valgt til ny partileder i 2015.

▶Ropstad har han ved sin abortinvit­t til Høyre, allerede markert at han skjønner hva som må til. Om det holder, gjenstår fortsatt å se. Aller først må de klare å samle et dypt splittet parti. Bare det er en svaert krevende oppgave.

 ?? FOTO:NTB SCANPIX ?? VANT KRF-SLAGET: Kjell Ingolf Ropstad (tv) har i løpet av de siste fem ukene slaget om KrFs sjel har pågått i full offentligh­et, styrket sitt kandidatur som den naturlige arvtakeren etter Knut Arild Hareide som partileder. Han har fått økt respekt både innad i KrF og utenfor partiet. Her avbildet sammen med 1. nestleder Olaug Bollestad og nå avtroppend­e partileder Knut Arild Hareide under det dramatiske landsmøtet på Gardermoen fredag.
FOTO:NTB SCANPIX VANT KRF-SLAGET: Kjell Ingolf Ropstad (tv) har i løpet av de siste fem ukene slaget om KrFs sjel har pågått i full offentligh­et, styrket sitt kandidatur som den naturlige arvtakeren etter Knut Arild Hareide som partileder. Han har fått økt respekt både innad i KrF og utenfor partiet. Her avbildet sammen med 1. nestleder Olaug Bollestad og nå avtroppend­e partileder Knut Arild Hareide under det dramatiske landsmøtet på Gardermoen fredag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway