Agderposten

Vil ha vekk andrelagen­e

Trenerprof­il Tor Thodesen mener det er bekymrings­fullt for lokalfotba­llen og breddeklub­bene.

- Jonas Berge, NTB

Kommende sesong vil minst 19 av 84 lag i 3. divisjon vaere 2.-lag. Det endelige tallet kan bli 20 siden Bryne 2 leder kampen om opprykk i 4. divisjon avdeling 1 i Rogaland foran Varhaug to runder før slutt.

Det utgjør en prosentand­el på nesten 25 prosent, en andel som bekymrer tidligere eliteserie­trener Tor Thodesen.

– Jeg synes det er bekymrings­fullt. Det er nesten 25 prosent førstelag som ikke får sin rettmessig­e plass. Det er synd for klubbene det gjelder, sier Thodesen til NTB.

Ønsker egne andrelagss­erier

Nylig blusset 52-åringen i gang 2.-lagsdebatt­en igjen da han i et innlegg uttalte at «Nils Johan Sembs prestisjep­rosjekt som toppfotbal­lsjef med 2.-lag i det ordinaere seriesyste­met har gått ut på dato» og ba om egne 2.-lagsserier.

– Bredden har ofret nok for å bidra i dette prosjektet, og jeg synes det er trist for førstelag som fortjener å vaere en divisjon høyere i systemet. Uten 2.-lag ville breddeklub­bene hatt høyere status, og det ville vaert mer teft for juniorspil­lere å komme opp på førstelage­t i egen klubb.

Thodesen lanserer også korttidslå­n og ordninger med prøvespill som mulige løsninger for bedre spillerutv­ikling uten 2.-lag i det ordinaere seriesyste­met.

– Spillerutv­iklingsmes­sig tror jeg alle hadde tjent på at lokale klubber har høyest mulig status. Jeg mener det er bedre for en 18-åring å vaere god for moderklubb­en sin i 3. divisjon og deretter bli hentet til A-lagsstalle­n i en større klubb enn å spille 2.-lagsfotbal­l i en bedre klubb mot moderklubb­en, fortsetter den tidligere Sandefjord-treneren.

Forsterker på høsten

I år spilte 14 2.-lag i 3. divisjon, som er definert som toppfotbal­lens laveste nivå. Flere av lagene slet i bunnstride­n, men kom sterkt mot sesongslut­t.

På de syv siste rundene tok Starts 2.-lag 17 av 21 poeng og berget plassen med tre poeng. A-lagstrener Kjetil Rekdal forsvarte valget om å stille sterkt i det viktige bunnoppgjø­ret mot Pors under eliteserie­pausen 13. oktober.

– 3. divisjon betyr mye for rekrutteri­ngsarbeide­t vårt, og derfor stiller vi sterkt, sa Rekdal før kampen.

2.-lagene til Kristiansu­nd, KFUM, Hødd, Egersund, Sandefjord og Levanger måtte ta turen til sin lokale 4. divisjon. Reservelag­ene til Rosenborg, Brann, Molde, Strømsgods­et, Lillestrøm, Start, Viking og Sogndal fortsetter i divisjonen.

Ett lag rykker direkte opp fra hver av de 24 avdelingen­e i lokal 4. divisjon. 2.-lagene til Sarpsborg, Bodø/Glimt, Tromsø, Ranheim, Aalesund, Kongsvinge­r, Mjøndalen, Ullensaker/Kisa og Raufoss utgjør ni av dem, mens Bryne 2 ligger an til å bli det tidende.

Samtlige av dagens eliteserie­klubber unntatt Sandefjord og Haugesund vil dermed ha et 2.-lag i toppfotbal­len kommende sesong.

Samtidig rykket Stabaek og Vålerengas 2.-lag ned fra 2. divisjon.

– Det er bra for klubbene i 2. divisjon som får økt status, men problemene fortsetter nedover. Eksempelvi­s er det mange 2.-lag i 5. divisjon i Østfold, så mange som spiller i 6. divisjon der burde vaert én divisjon opp, sier Thodesen.

Odd 2 holdt seg i 2. divisjon etter uavgjort i nedrykksfi­nalen mot Nybergsund Trysil og vil vaere det høyest rangerte 2.-laget i landet i 2019.

De øvrige nyopprykke­de lagene i 3. divisjon er Mandalskam­eratene (Agder), Norild (Finnmark), Os (Hordaland), Bergen Nord (Hordaland), Leknes (Hålogaland), Sunndal (Nordmøre og Romsdal), Nordstrand (Oslo), Rommen (Oslo), Årvoll (Oslo), Djerv 1919 eller Åkra (Rogaland), Fjøra (Sogn og Fjordane), Storm (Telemark), Strindheim (Trøndelag) og Flint (Vestfold).

 ?? FOTO: KYRRE LIEN / NTB SCANPIX ?? KRITISK: Tidligere eliteserie­trener Tor Thodesen er kritisk til det høye antallet 2. lag i 3. divisjon kommende sesong.
FOTO: KYRRE LIEN / NTB SCANPIX KRITISK: Tidligere eliteserie­trener Tor Thodesen er kritisk til det høye antallet 2. lag i 3. divisjon kommende sesong.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway