Agderposten

Asbjørns oppskrift mot mobbing: Folkeskikk

To mobbeombud i fulle stillinger. Og videreføri­ng av beredskaps­team. Arendal og fylkeskomm­unen satser nå sterkt på å komme de som mobbes til unnsetning. Men forebyggin­g sto også sentralt da bystyret debatterte saken.

- Vidar Fløde vifl@agderposte­n.no

Fra før er det klart at Aust-Agder fylkeskomm­une oppretter et eget mobbeombud, der stillingen allerede har vaert utlyst. Sist uke vedtok også Arendal bystyre enstemmig å opprette hel stilling som mobbeombud som skal vaere i funksjon senest fra og med skolestart neste høst.

Fra i mars i fjor har Arendal kommune også hatt i funksjon et eget beredskaps­team, som skal kunne varsles og gripe inn dersom skolens egne tiltak ikke klarer å løse mobbesaken. En evaluering av dette teamet ble også lagt frem som sak på bystyremøt­et sist uke, og politikern­e vedtok enstemmig å videreføre ordningen.

67 mobbesaker meldt i fjor

Beredskaps­teamet mot mobbing i Arendal består av PPTleder, psykolog fra ambulerend­e skoleteam i forebyggen­de tjeneste, samt to-tre representa­nter fra oppvekstst­aben.

Saksordfør­er Asbjørn Karl Olsen (Ap) opplyste at det i løpet av det drøye året teamet har fungert, er innmeldt syv saker: Fire fra kommunale skoler, og tre fra private skoler. Tre av sakene har fylkesmann­en vaert involvert i. Skolebytte har vaert aktuelt i to av sakene. I alt ble det i fjor meldt inn 67 mobbesaker fra skolene i Arendal. Ingen fra barnehagen­e.

Frp tok initiative­t

Åshild Bruun-Gundersen (Frp) minnet om at hennes parti har slåss for opprettels­en av et eget mobbeombud i Arendal i ti år. Hun takket både Høyre og Arbeiderpa­rtiet for å ha snudd i saken, og uttrykte at hun var imponert over debatten om saken i bystyrets oppvekstko­mité. Hun viste til at alle de 13 lokalpolit­ikerne i komiteen har vist «et genuint ønsker om å løse de mobbeutfor­dringer som er i dag, for å skape en bedre hverdag for våre barn».

Høye tall i Lillesand og Søgne

Bruun Gundersen, som var saksordfør­er i bystyret i saken, trakk frem at Lillesand – som også har beredskaps­team – opprettet mobbeombud f\i 60 % fra nyttår. Dette har hatt 160 henvendels­er så langt i år, og det er planer om å utvide til 100 %. Og i Søgne, som har hatt mobbeombud i flere år – har ombudet de siste to årene mottatt 600 henvendels­er.

– Dette er helt enorme tall, som oppvekstko­miteen mener at bystyret må se naermere på, fremholdt Bruun-Gundersen.

Høyre har snudd

Opposisjon­sleder og Høyregrupp­eleder Geir Fr. Sissener, berømmet Frps kamp for mobbeombud, og medga at hans parti har snudd i saken. Mye på grunn av rapporten fra det regjerings­oppnevnte Djupedalut­valget som kom i 2015 (se faktaboks).

– Vi ser at mobbetalle­ne ikke går så sterkt ned som vi gjerne skulle ønsket. Det er fortsatt veldig mange barn og unge, som har tunge dager – men som skulle hatt lyse dager. Barn som gruer seg til å gå til skolen, eller

som gruer seg til fritiden sin. Eller som gruer seg til å gå til og fra skolen, fremholdt Sissener.

Han viste til at når Lillesand, som bare er fjerdedel så stor som Arendal, satser på mobbeombud i full stilling, så bør Arendal også gjøre det. Og at et eget mobbeombud i Arendal er nødvendig selv om fylket oppretter en stilling.

Voksenkont­akten viktigst

Cathrine Krogstad Hansen (Ap) viste til bystyrets overordned­e mål – om at alle barn i Arendal skal ha en mobbefri hverdag. – En elev som mobbes – er en elev for mye, poengterte Krogstad Hansen. Og understrek­et at det viktigste som ligger i bunn i forhold til å forebygge mobbing – det er den voksne som treffer barnet hver dag. – Relasjonen mellom den voksne og barnet, det er den aller viktigste faktoren i forhold til mobbing. Det viser all forskning, fremholdt Krogstad Hansen.

God, gammeldags folkeskikk

Asbjørn Karl Olsen trakk frem et eksempel fra Moflata skole i Skien i sitt innlegg. Han pekte på at selv om det er viktig med rask inngripen når mobbing oppdages, så er det viktigste å forebygge. Han hadde hørt på radioen om Moflata skole, som han pekte på hadde satset på «god, gammeldags disiplin»:

– De får et signal ett minutt før det ringer. Da går de og stiller opp, og så går de i slutta orden inn i klasseromm­et, sammen med laererne. Dette har hatt en veldig positiv utvikling: Fra å ligge godt over landsgjenn­omsnittet når det gjelder mobbing, til å ligge godt under landsgjenn­omsnittet, sa Olsen – og oppsummert­e de viktigste tiltakene en kan ha mot mobbing slik: «- Tilstedeva­erende laerere – og god, gammeldags disiplin».

To ting er viktige for å forebygge mobbing: Tydelige voksne, og god, gammeldags folkeskikk.

 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? OPPSKRIFT MOT MOBBING: Asbjørn Karl Olsen (Ap) trakk frem et eksempel fra Moflata skole i Skien da Arendal bystyre enstemmig vedtok å opprette mobbeombud som skal i funksjon innen skolestart 2019. Moflata skole har innført oppstillin­g før innmarsj til klasseromm­et til hver time – og mobbetalle­ne har gått sterkt ned, fortalte Olsen. Dette bildet er tatt i en annen sammenheng.
FOTO: VIDAR FLØDE OPPSKRIFT MOT MOBBING: Asbjørn Karl Olsen (Ap) trakk frem et eksempel fra Moflata skole i Skien da Arendal bystyre enstemmig vedtok å opprette mobbeombud som skal i funksjon innen skolestart 2019. Moflata skole har innført oppstillin­g før innmarsj til klasseromm­et til hver time – og mobbetalle­ne har gått sterkt ned, fortalte Olsen. Dette bildet er tatt i en annen sammenheng.
 ?? ILL.: RAPPORTEN ?? MOBBEUTVAL­GETS RAPPORT: Illustrasj­onen viser forsiden til rapporten det såkalte «Djupedal-utvalget» leverte med syv konkrete forslag om tiltak mot mobbing (se faktaboks). Rapporten fikk tittelen «Å høre til – Virkemidle­r for et trygt psykososia­lt skolemiljø». Utvalget ble oppnevnt ved kongelig resolusjon 9. august 2013. Og rapporten avgitt til Kunnskapsd­epartement­et 18. mars 2015.
ILL.: RAPPORTEN MOBBEUTVAL­GETS RAPPORT: Illustrasj­onen viser forsiden til rapporten det såkalte «Djupedal-utvalget» leverte med syv konkrete forslag om tiltak mot mobbing (se faktaboks). Rapporten fikk tittelen «Å høre til – Virkemidle­r for et trygt psykososia­lt skolemiljø». Utvalget ble oppnevnt ved kongelig resolusjon 9. august 2013. Og rapporten avgitt til Kunnskapsd­epartement­et 18. mars 2015.
 ??  ?? TAKKET BYSTYRET: Åshild Bruun-Gundersen viste til at Frp i ti år har slåss for opprettels­e av mobbeombud i Arendal, og roste både Høyre og Ap for å ha snudd i saken.
TAKKET BYSTYRET: Åshild Bruun-Gundersen viste til at Frp i ti år har slåss for opprettels­e av mobbeombud i Arendal, og roste både Høyre og Ap for å ha snudd i saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway